REAL TIME |

Weather Icon
Ινδία , Κίνα 21 Νοεμβρίου 2020

Tα κινεζικά στρατεύματα του PLA χρησιμοποιήσαν όπλα λέιζερ έναντι Ινδών στρατιωτών στο Ladakh

Tα κινεζικά στρατεύματα του PLA χρησιμοποιήσαν όπλα λέιζερ έναντι Ινδών στρατιωτών στο Ladakh

Χωριανόπουλος Άγγελος

Ο Αναπληρωτής Πρύτανης της Σχολής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Renmin της Κίνας, Jin Canrong, έκανε ένα εκπληκτικό αίτημα σε τηλεοπτικό πρόγραμμα που μεταδόθηκε στις 11 Νοεμβρίου, λέγοντας ότι οι Κινέζοι στρατιώτες του PLA είχαν χρησιμοποιήσει κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα (όπλα λέιζερ) εναντίον Ινδών στρατιωτών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα σύνορα του Λαντάκ.

Στο βίντεο κλιπ από το πρόγραμμα, το οποίο γίνεται viral στα κοινωνικά μέσα, ο Canrong ισχυρίζεται ότι ο κινεζικός στρατός «έκανε καινοτόμα χρήση όπλων μικροκυμάτων υψηλής ισχύος», όταν οι Ινδοί στρατιώτες είχαν τον έλεγχο των κορυφών στο Ladakh και ήταν αδύνατο να αποτραπεί η χρήση συμβατικών όπλων. «Ο στρατός μας εκπέμπει τα μικροκύματα από τη βάση του βουνού προς την κορυφή του βουνού όπου οι Ινδοί στρατιώτες πήραν θέσεις, μετατρέποντάς το σε  «φούρνο», με αποτέλεσμα οι Ινδοί στρατιώτες να αποσυρθούν γρήγορα από τις κυρίαρχες θέσεις», ισχυρίζεται στο πρόγραμμα.

Τα όπλα λέιζερ είναι ένας τύπος κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων, που στοχεύουν στους στόχους τους με υψηλή εστίαση ενέργειας με τη μορφή ηχητικής ενέργειας, λέιζερ ή μικροκυμάτων. Η αρχή λειτουργίας των κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων είναι η συγκέντρωση ενέργειας σε μικρές ακτίνες ή δέσμες μικροκυμάτων και η συγκέντρωση της ενέργειας σε ένα σημείο για την καταστροφή του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της πλατφόρμας μάχης.
Προς το παρόν, τα όπλα μικροκυμάτων χρησιμοποιούνται ευρέως στα μεγάλα επιφανειακά πολεμικά πλοία της Κίνας. Το Type 055 είναι εξοπλισμένο με σύστημα αντιπυραύλων υψηλής ισχύος με εκτοξευτή μικροκυμάτων (HPM), το οποίο συνδυάζει όπλα μικροκυμάτων με πιστόλια εσωτερικού χώρου και πυραύλους άμυνας για να σχηματίσει ένα ολοκληρωμένο αντιπυραυλικό πλέγμα.
Πολλά Κινέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την «καινοτόμο χρήση όπλων μικροκυμάτων» του PLA για να αναγκάσει τον ινδικό στρατό να υποχωρήσει, λέγοντας ότι θα μπορούσε να ήταν για πρώτη φορά που τέτοια όπλα χρησιμοποιήθηκαν. Ωστόσο ο Τουρκικός Στρατός είναι αυτός που τα χρησιμοποίησε πρώτη φορά στο πεδίο μάχης της Λιβύης, καταρρίπτοντας μη επανδρωμένο όχημα.
Η χώρα σημειώνει ταχεία πρόοδο στην ανάπτυξη κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων. Στην πραγματικότητα, πολλές παραλλαγές των όπλων έχουν ήδη αναπτυχθεί σε επιφανειακά πλοία και ενδέχεται να εγκατασταθούν σε αεροσκάφη στο εγγύς μέλλον. Ένα κινητό σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας που δημιουργήθηκε από την Raytheon Technologies, εάν είναι αλήθεια, δεν θα είναι η πρώτη φορά που τα όπλα λέιζερ θα χρησιμοποιηθούν για την παράλυση ενός εχθρού. Οι αμερικανοί διπλωμάτες που δημοσιεύτηκαν στην Κίνα και την Κούβα άρχισαν να αντιμετωπίζουν σοβαρούς πονοκεφάλους, απώλεια μνήμης, ζάλη και άλλα προβλήματα, από τις αρχές του 2016.
Υποψιάζεται ότι αυτοί οι αξιωματούχοι υπέστησαν επίθεση με όπλα λέιζερ από κινεζικές δυνάμεις. Μια πρόσφατη έκθεση ισχυρίστηκε ότι μια έρευνα της CIA αποκάλυψε ότι οι Ρώσοι πράκτορες χρησιμοποιούσαν ένα απόρρητο όπλο λέιζερ για να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη στους αμερικανούς κατασκόπους και διπλωμάτες σε ολόκληρο τον κόσμο – ακόμη και στο έδαφος των ΗΠΑ. Οι Σοβιετικοί, ήδη από τη δεκαετία του 1970, βομβάρδιζαν την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα με μικροκύματα για δεκαετίες, σύμφωνα με αναφορές.
Τα κύματα βοήθησαν να εμφυτευτούν πληροφοριακά σφάλματα στα τείχη της πρεσβείας, ανοίγοντας το δρόμο για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στο να εισχωρήσουν στα ρωσικά δίκτυα επικοινωνίας. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει ενεργειακά όπλα που λειτουργούν κατευθυνόμενα. Φέτος, η χώρα έστειλε διάφορα είδη όπλων – High Energy Laser (HELWS), PHASER high power microwave (PHASER) και Tactical High Power Operational Responsonder (THOR) για να προστατεύσει τις βάσεις της από επιθέσεις με drone.
Ενώ το HELWS, που αναπτύχθηκε από τον εργολάβο άμυνας Raytheon, είναι ένα σύστημα όπλου λέιζερ, τοποθετημένο σε ένα όχημα Polaris MRZR, το PHASER, είναι ένα όπλο ενέργειας μικροκυμάτων, που αναπτύχθηκε από την ίδια εταιρεία. Λειτουργεί σαν πομπός ραντάρ μικροκυμάτων και αναπτύσσεται πάνω από εμπορευματοκιβώτια αποστολής. Το τρίτο όπλο, το THOR, είναι το προϊόν του Ερευνητικού Εργαστηρίου Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και αναπτύχθηκε για να λειτουργήσει ως «ηλεκτρομαγνητικό όπλο αντίθετου σμήνος.
Mε πληροφορίες από eyrasiantimes, lawfare, asiamonitor

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube