Weather Icon

Τα δύο κρίσιμα ορόσημα για το Κυπριακό

Τα δύο κρίσιμα ορόσημα για το Κυπριακό

  Ανδρέας Πιμπίσιης   

Δύο είναι τα επόμενα κρίσιμα ορόσημα τα οποία αφορούν άμεσα ή έμμεσα το Κυπριακό. Το πρώτο κρίσιμο ορόσημο είναι η επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί και το δεύτερο η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας για τις μετέπειτα εξελίξεις. Σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό το αποτέλεσμα των επαφών της Τζέιν Χολ Λουτ θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο για τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης προπαρασκευαστικού χαρακτήρα. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται να επηρεαστούν και από τις αποφάσεις που ενδεχομένως να λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. 

Η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναμένετω να κλείσει οριστικά τις ημερομηνίες για τις συναντήσεις με τους δύο ηγέτες στο νησί και τις επαφές της με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Τα αποτελέσματα των επαφών της Λουτ θα τεθούν ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις. 

Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις τελευταίες του δηλώσεις αναφέρθηκε στο ότι η Τζέιν Χολ Λουτ ξεκίνησε διαβουλεύσεις για προετοιμασία της συνάντησης 5+1. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, στη διάρκεια των αναφορών του στο Κυπριακό, επεσήμανε ακόμα πως πρώτος στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι να καταφέρουν να φέρουν τα μέρη μαζί και να ξαναρχίσουν απ’ εκεί που σταμάτησαν. 

Στις 10 και 11 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο, όπως ήδη έχει λεθχεί από τις αρχές Οκτωβρίου, θα ασχοληθεί διεξοδικά με το κεφάλαιο Τουρκία και τη συμπεριφορά της σε σχέση με κράτη μέλη, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα.  Η λήψη απόφασης κατά της Τουρκίας δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, παρά το ότι υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία. Ακόμα και η Γερμανία που το προηγούμενο διάστημα ενήργησε κατά τρόπο βοηθητικο για την Άγκυρα, εμφανίζεται αυτή την περίοδο να είναι ενοχλημένη με την τουρκική συμπεριφορά.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρωταγωνιστήσει στη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας. Η Άγκυρα δεν αποκλείεται, όπως και στο παρελθόν, να μπορεί να επηρεάσει με τον δικό της τρόπο τις εξελίξεις προς όφελός της. Παρ’ όλο που έχει ανακοινώσει παραμονή του Ορούτς Ρέις σε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, δεν αποκλείεται, όπως και την προηγούμενη φορά, παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Τουρκία να ανακοινώσει τον ελλιμενισμό του ερευνητικού σκάφους. 

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη λήψη απόφασης κατά της Τουρκίας μπορεί να είναι και οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Εάν υπάρξει αποτέλεσμα στις επαφές Λουτ και ανακοινωθεί η σύγκληση πενταμερούς, δεν αποκλείεται η ΕΕ να βρει πάτημα στις εξελίξεις και στο Κυπριακό και να αποφύγει τη λήψη μέτρων. 

Διπλωματικοί κύκλο σημειώνουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πει κάποιος ποια είναι η στάση που θα τηρήσει η Τουρκία σ’ ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Το μόνο σίγουρο είναι πως το αποτέλεσμα που θα προκύψει μέσα στο πρώτο 10ήμερο Δεκεμβρίου τόσο από τις επαφές Λουτ όσο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι καθοριστικό για την πορεία των εξελίξεων. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ ΚΑΙ ΚΟΡΤΣΟΚ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης συναντάται σήμερα Δευτέρα με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Ιβάν Κόρτσοκ, ο οποίος φτάνει το απόγευμα της Κυριακής στην Κύπρο για επίσκεψη εργασίας, με τις συζητήσεις να αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την Αμμόχωστο, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και άλλα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, Χριστοδουλίδης και Κόρτσοκ, θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων αναμένεται να ανασκοπηθούν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Σλοβακίας, και να ανταλλαγούν απόψεις, ανάμεσα σε άλλα, για το Κυπριακό και τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την Αμμόχωστο.

Θα συζητηθούν, επίσης, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της συνεχιζόμενων έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, τρέχοντα θέματα από την ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων της Διεύρυνσης, του Μεταναστευτικού, των Ευρω-τουρκικών σχέσεων και της συζήτησης για το Μέλλον της Ευρώπης, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Μηνύματα κομμάτων 

Ο ΔΗΣΥ επαναλαμβάνει «την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο από το σημείο που μείναμε στο Κρανς Μοντανά και με ξεκάθαρο στόχο. Τη λύση πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο όπως ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες το έχει θέσει και στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως προκύπτει από το σύνολο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Το ΑΚΕΛ σημειώνει πως «στόχος της πλευράς μας θα πρέπει να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο έμειναν στο Κραν Μοντανά, επιβεβαιώνοντας τις συγκλίσεις και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες». 

Οι Οικολόγοι εκφράζουν έντονη ανησυχία τους «για τις επικίνδυνες καταστάσεις που διαμορφώνονται στο Κυπριακό. Οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για το Κυπριακό και για την έκβαση της άτυπης πενταμερούς», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube