REAL TIME |

Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Τουρκία 22 Νοεμβρίου 2020

Τ. Ερντογάν: Κοροϊδεύοντας για άλλη μια φορά την Ευρώπη…

Τ. Ερντογάν: Κοροϊδεύοντας για άλλη μια φορά την Ευρώπη…

Νίκος Μελέτης

Στην γνωστή δοκιμασία εμπαιγμού και εξευτελισμού υποβάλει και πάλι την Ευρώπη ο Τ. Ερντογάν αποθρασυμένος από την ανοχή που επιδεικνύουν στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας το Βερολίνο, η Κομισιόν και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και καθώς πιάνει το «μήνυμα στον αέρα» ότι αρκεί μια μικρή κίνηση έστω και προσχηματική, για να «καταπιούν» οι Ευρωπαίοι τις κυρώσεις.

Η προοπτική ενδεχόμενων κυρώσεων από την Ε.Ε. εις βάρος της Τουρκίας τρομάζει τον κ. Ερντογάν όχι τόσο για αυτές καθαυτό τις κυρώσεις, αλλά για το μήνυμα που θα σταλεί στις Αγορές την στιγμή που η τουρκική οικονομία κινείται στην κόψη του ξυραφιού παρά την «θυσία» του προεδρικού γαμπρού και των erdoganomics των χαμηλών επιτοκίων.

Απόλυτα προβλέψιμος στις κινήσεις του ο κ. Ερντογάν, προχωράει όσο μακριά του επιτρέπουν οι Ευρωπαίοι. Και ενώ έχει τερματίσει την πολιτική των προκλήσεων και της επιθετικής ρητορικής εναντίον της Ευρώπης, έρχεται την ίδια ημέρα που αγνοώντας τις εκκλήσεις συστάσεις και προειδοποιήσεις της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας, εκδίδει νέα NAVTEX για παράνομες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να εκφράσει την προσήλωση της χώρας του στην… ευρωπαϊκή προοπτική της.

Ο κ. Ερντογάν λίγες ημέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής φροντίζει να μετατρέψει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, ως «κανονικότητα» των… ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας .

Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω ο κ. Ερντογάν θέλει να φθάσει στα όρια της την ταπείνωση της Γερμανίας, του κ. Μπορέλ και των άλλων υποστηρικτών του στην Ε.Ε., καθώς ενώ έχει ξεκινήσει η συζήτηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου, και μάλιστα την Πέμπτη έγιναν συγκεκριμένες δηλώσεις από Μέρκελ, Μάας και Μπορέλ με συστάσεις προς την Τουρκία, εκδίδει νέα NAVTEX η οποία λήγει στις 29 Νοεμβρίου.

«Από την Ε.Ε περιμένουμε να τηρήσει τους λόγους της. Προσδοκία μας από την Ευρώπη είναι να μην ασκεί πολιτική διακρίσεων και να μην εμπλακεί στην εχθρότητα εναντίον της χώρας μας. Τον εαυτό μας δεν τον βλέπουμε κάπου αλλού, αλλά μέσα στην Ευρώπη, το μέλλον μας το σχεδιάζουμε να το χτίσουμε μαζί με την Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Ερντογάν που λίγα εικοσιτετράωρα πριν χαρακτήριζε την Ευρώπη, φασιστική, ισλαμοφοβική, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Χωρίς επίσης να προβλέπεται το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν έχει εργαλειοποιήσει όχι μόνο το προσφυγικό άλλα επιχειρεί να κάνει το ίδιο με την ισλαμική πίστη και τους μουσουλμάνους στην Ευρώπη.

Ο Υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ σε ομιλία του στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας (TUSAS), έσπευσε να επαναφέρει χθες θέμα όχι μόνο αποστρατικοποίησης αλλά και «γκρίζων ζωνών». «Παραβλέπουμε τις κινήσεις και ενέργειες που κάνουν σε νησιά στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις τεχνικές και τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες κάνουμε. Αυτό δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας», είπε ο τούρκος υπουργός άμυνας…

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, (Μάριεμ Βαν ντεν Χέιβελ, τη βασική σύμβουλο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, τον Μπιορν Ζάιμπερτ, επικεφαλής του επιτελείου της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και με τη γενική γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Χέλγκα Σμιντ) ανέχτηκαν όμως στις συναντήσεις που είχαν με τον έμπιστο απεσταλμένο του Ερντογάν, τον σύμβουλο του και εκπρόσωπο της προεδρίας Ι. Καλίν, να ακούν τον τούρκο αξιωματούχο να ζητά «θετικά βήματα» από την Ε. Ε. και με θράσος να καλεί την Ε.Ε. να μην γίνει «όμηρος διμερών διαφορών». Υπονοώντας δηλαδή ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, παρά μόνο τα «διμερή» ελληνοτουρκικά και κυπριοτουρκικά.

Ο κ. Καλίν επανέλαβε ότι η ένταξη στην Ε.Ε. είναι… στρατηγική προτεραιότητα για την Τουρκία και ότι οι ηγέτες της Ένωσης πρέπει όπως είπε, να προσεγγίσουν αντίστοιχά με στρατηγική ματιά τις σχέσεις των δύο πλευρών, αφήνοντας στην άκρη… ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις».

Ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν μάλιστα έσπευσε να δηλώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές, με μοναδικό στόχο φυσικά να μεταφέρει την πίεση στην Ελλάδα.

Και είναι προφανές ότι οι διερευνητικές επαφές δεν μπορεί να υπάρξουν όχι μόνο όσο παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis αλλά και όσο συνεχίζεται η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και όσο συνεχίζεται η επιθετική και επεκτατική πολιτική και ρητορική εκ μέρους της Τουρκικής ηγεσίας.

Με γνωστή σε όλους πλέον της τακτικής που ακολουθεί ο κ. Ερντογάν, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. της 10ης Δεκεμβρίου με τις επιλογές να είναι συγκεκριμένες, αναδεικνύεται σε σταθμό για την ίδια την Ε.Ε., καθώς κρίνεται η αξιοπιστία της, η δυνατότητα της να έχει τον διεθνή ρόλο και πολιτική επιρροή που ανταποκρίνεται στην οικονομική, πολιτική και στρατιωτική ισχύ της.

Η μια, είναι η επιλογή της επιβολής συμμόρφωσης της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά «καλούπια» ακόμη και με την απειλή των κυρώσεων. Ο άλλος δρόμος είναι επίσης γνωστός: αυτός των υποτελών του Σουλτάνου.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube