Weather Icon
Συρία , Τουρκία 15 Νοεμβρίου 2020

Σύριοι, Κούρδοι, Ασσύριοι και Χαλδαίοι ξεκινούν συνομιλίες για την αντιμετώπιση της τουρκικής παρουσίας στην Συρία

Σύριοι, Κούρδοι, Ασσύριοι και Χαλδαίοι ξεκινούν συνομιλίες για την αντιμετώπιση της τουρκικής παρουσίας στην Συρία

ERBIL – Αξιωματούχοι από τη Συριακή ομάδα αντιπολίτευσης γνωστή ως Μέτωπο Ειρήνης και Ελευθερίας, μια συμμαχία κουρδικών, Ασσυρίων και Αραβικών κομμάτων, έφτασαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στην Τουρκία για να συναντηθούν με Τούρκους, Ευρωπαίους και Αμερικανούς διπλωμάτες σχετικά με την κατάσταση στη Συρία.

Η ομάδα ανέφερε σε δήλωση ότι τα μέλη είχαν παρευρεθεί σε συναντήσεις στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των οποίων συζήτησαν τους στόχους διαφόρων πλευρών που λειτουργούν στη Συρία. Σύμφωνα με τη δήλωση, η Τουρκία εξέφρασε την υποστήριξή της στον συριακό λαό και στους πρόσφυγες, καθώς και στις διεθνείς προσπάθειες επίλυσης της συριακής κρίσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η δήλωση πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία από το Μέτωπο Ειρήνης και Ελευθερίας θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Εθνικό Συνασπισμό Συριακής Επανάστασης και Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων (Etilaf), διπλωμάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Το κόμμα δημιουργήθηκε στις 28 Ιουλίου στη βόρεια Συριακή πόλη Qamishli για να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του, το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (SDC). Η ομάδα περιλαμβάνει το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο στη Συρία (KNC), τον Ασσυρικό Δημοκρατικό Οργανισμό (ADO), το Κίνημα του Αύριο του Αχμάντ Τζάρμπα και το Αραβικό Συμβούλιο της Τζαζίρα και του Ευφράτη. Το KNC και το ADO είναι επίσης μέρος της αντιπολιτευόμενης από την Τουρκία συριακής αντιπολίτευσης γνωστή στα αραβικά ως Etilaf. Το SDC, από την άλλη πλευρά, ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 σε συνέδριο στη βορειοανατολική Συρία με  δηλωμένο στόχο να προωθήσει ένα κοσμικό, δημοκρατικό όραμα για τη χώρα. Κυριαρχείται από το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης και έχει ως de facto πολιτική πτέρυγά του τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Ο Γκάμπριελ Μούσε, εκπρόσωπος της ομάδας και μέλος του Ασσυριακού Δημοκρατικού Οργανισμού (ADO), δήλωσε στο Κουρδιστάν 24 κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ερμπίλ τη Δευτέρα ότι η ομάδα υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων που είναι ευθυγραμμισμένα με το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και το Κουρδικό Συμβούλιο που συνεχίζεται από τον Νοέμβριο του 2019. Είναι πολύ πιθανό ότι ο ενδο-κουρδικός διάλογος και η συνολική κατάσταση ασφάλειας στη βορειοανατολική Συρία ήταν ψηλά στον κατάλογο θεμάτων, ιδίως σε σχέση με την έντονη αντίθεση της Τουρκίας σε οποιεσδήποτε συνομιλίες για κουρδική ενότητα που περιλαμβάνουν το PYD.

«Στο μέλλον, θέλουμε όλα τα (εθνικά) συστατικά και έθνη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Ασσυρίων, των Συρίων, των Χαλδαίων, των Αράβων και των Κούρδων, να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις (κουρδικός διάλογος), έτσι ώστε η τρέχουσα διοίκηση να μπορεί να στηθεί με ισχυρό πολιτικό έρεισμα.», είπε ο Μούσε στο Κουρδιστάν 24. Πρόσθεσε ότι η ADO συζητούσε να ενταχθεί στην τοπική κουρδική κυβέρνηση το 2014, αλλά ότι οι συνομιλίες τελικά απέτυχαν. Ο Μούσε εξέφρασε την ελπίδα ότι άλλες εθνικές κοινότητες ελπίζουμε να ενταχθούν σε μια νέα και πιο περιεκτική-δημοκρατική διοίκηση.

Τουρκικές ομάδες έχουν κατηγορηθεί για διάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιοχές υπό τουρκικό έλεγχο, όπως οι Tal Abyad, Afrin και Serekaniye (Ras al-Ain). Αν και το KNC είναι μέλος της τουρκικής αντιπολίτευσης, έχει επίσης επικρίνει τη στρατιωτική παρουσία της Άγκυρας στη Συρία. “Υπάρχουν συνεχείς εκκλήσεις και αιτήματα για απόσυρση της Τουρκίας και των ένοπλων φατριών που συνδέονται με αυτήν από τις περιοχές Afrin, Girispi (Tal Abyad) και Serekaniye”, ανέφερε το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν – Συρίας (KDP-S).

Ανέφερε επίσης ότι η ταλαιπωρία των σύρων αμάχων σε περιοχές υπό τουρκικό έλεγχο πρέπει να σταματήσει και να «παρέχουμε τους παράγοντες για την επιστροφή των εκτοπισμένων στις περιουσίες και τον τόπο διαμονής τους, να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημείωσης των πολιτών και η επανακατασκευή της περιοχής. “

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: paturkey.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube