Weather Icon

Συναντίληψη της Ελλάδας με τα ΗΑΕ για την Τουρκία

Συναντίληψη της Ελλάδας με τα ΗΑΕ για την Τουρκία

Αν και τα ΗΑΕ δεν παράγουν οπλικά συστήματα, έχουν ήδη δώσει λύσεις στην Ελλάδα σε προηγούμενες φάσεις προκειμένου να βελτιωθούν οι διαθεσιμότητες σε τύπους αεροσκαφών (Μιράζ-2000), ενώ στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) θα μπορούσε να επωφεληθεί από το σημαντικό στρατηγικό απόθεμα γαλλικών βλημάτων τύπου SCALP-EG και αμερικανικών AGM-84 Harpoon της αεροπορίας των ΗΑΕ. Το πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΑΕ θα διασφαλιστεί μέσω της συμμετοχής του Αμπου Ντάμπι ως πρόσθετου εταίρου (+1) σε κάποια τριμερή. Επίσης, αναμένεται συχνότερη στάθμευση δυνάμεων των ΗΑΕ στην Ελλάδα και πυκνότερες συνεκπαιδεύσεις.

Στη χθεσινή κοινή διακήρυξη των δύο ηγετών τονίζεται ξεκάθαρα ότι «οι δύο κυβερνήσεις καταδικάζουν την παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη συνολική επιθετική συμπεριφορά της στη Μέση Ανατολή, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στον νότιο Καύκασο, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ενώ υπενθυμίζουν την υποχρέωση όλων των κρατών να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας, όπως προβλέπεται και από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό το πνεύμα, οι δύο κυβερνήσεις καλούν την Τουρκία «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να παύσει άμεσα όλες τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της». Στην κοινή διακήρυξη η Ελλάδα «δεσμεύεται να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, συμβάλλοντας ώστε να ενισχυθούν οι ιστορικοί και φιλικοί δεσμοί μεταξύ των ΗΑΕ και της Ε.Ε.».

Πέρα από την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, οι δύο ηγέτες περιέγραψαν ως πυλώνες της διμερούς συνεργασίας το εμπόριο, τις επενδύσεις, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την ενέργεια, τις ψηφιακές και κυβερνητικές υπηρεσίες και τη γεωργία.

Την τουρκική επιθετικότητα υπογράμμισε χθες ο κ. Μητσοτάκης και στο μήνυμα που απέστειλε κατά την έναρξη της 66ης ετήσιας συνόδου της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ. «Οι σύμμαχοι δεν μπορούν να συνεργάζονται με ομάδες τζιχαντιστών. Δεν μπορούν να προχωρούν σε δοκιμές S-400. Αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν τις αξίες του ΝΑΤΟ και πλήττουν την αλληλεγγύη, τη συνοχή, την ενότητα και την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ ως πολιτικού και στρατιωτικού οργανισμού, ενώ προσκρούουν στους στόχους της ίδιας της Συμμαχίας και στα αμυντικά της συμφέροντα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «σε ό,τι αφορά τη Ρωσία και την Κίνα, θα πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί στην προοπτική ουσιαστικού διαλόγου, αλλά παράλληλα θα πρέπει να συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε στη συλλογική άμυνα και ασφάλεια».

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube