Weather Icon
Aφρική , Ρωσία 23 Νοεμβρίου 2020

Στρατηγική συμφωνία Ρωσίας – Σουδάν για την κατασκευή ναυτικής βάσης στην Αφρική

Στρατηγική συμφωνία Ρωσίας – Σουδάν για την κατασκευή ναυτικής βάσης στην Αφρική

© SPUTNIK / MIKHAIL VOSKRESENSKIY

«Πράσινο φως» άναψε, τη Δευτέρα (16/11), ο Βλαντίμιρ Πούτιν για την υπογραφή συμφωνίας με το Σουδάν σχετικά με την κατασκευή ρωσικής ναυτικής βάσης στην αφρικανική χώρα.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενέκρινε, τη Δευτέρα (16/11), τη δημιουργία ενός κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης του Ναυτικού της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα, που βρίσκεται μεταξύ Αφρικής και Ασίας, αναθέτοντας στο Υπουργείο Άμυνας να υπογράψει τη σχετική συμφωνία που έχει ήδη συζητηθεί με το Σουδάν.Η πρόταση για τη δημιουργία μιας εγκατάστασης στην αφρικανική χώρα, για την οποία ο Πούτιν έδωσε το «πράσινο φως», υποβλήθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.

Η Μόσχα και το Χαρτούμ υπέγραψαν, πέρσι, επταετή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και η προοπτική ενός κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης για το Ρωσικό Ναυτικό έχει ήδη συζητηθεί λεπτομερώς από τις πλευρές.

Η εγκατάσταση στο Σουδάν προορίζεται για τη στάση και την επισκευή ρωσικών πλοίων, καθώς και για την αποθήκευση προμηθειών απαραίτητων για τα πλοία κατά τη διάρκεια των μεγάλων αποστολών τους.

Ακόμα, θα στελεχωθεί με έως και 300 μέλη προσωπικού και θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και τέσσερα πολεμικά πλοία ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με συστήματα πυρηνικής πρόωσης.

Η συμφωνία έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει 25 χρόνια και, στη συνέχεια, αν χρειαστεί, θα παραταθεί αυτόματα για άλλα δέκα.

Από την πλευρά της, η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι ο κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης στο Σουδάν θα συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή, τονίζοντας ότι θα είναι καθαρά αμυντικού χαρακτήρα και, σύμφωνα με μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα βρίσκεται στην πόλη του Πορτ Σουδάν, που αποτελεί και το κύριο λιμάνι της αφρικανικής χώρας.

Η εγκατάσταση στο Σουδάν πιθανότατα θα είναι παρόμοια σε σχέση με αυτήν που λειτουργεί, σήμερα, η Ρωσία στη συριακή πόλη της Ταρτούς, στις ακτές της Μεσογείου.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube