Weather Icon

“Στο παρελθόν, έγιναν αποκαλύψεις F-35 από την κυπριακή αεράμυνα”

“Στο παρελθόν, έγιναν αποκαλύψεις F-35 από την κυπριακή αεράμυνα”

Δέουσας σημασίας, τόσο για την κυπριακή αεράμυνα όσο και για την ισραηλινή αεροπορία, είναι η άσκηση “ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ” που διεξήχθη το διήμερο 17 με 19 Νοεμβρίου. 

Με αφορμή την άσκηση, στην οποία συμμετείχαν τα 5ης γενιάς STEALTH αεροσκάφη F-35 της ισραηλινής αεροπορίας, η DEFENCE ReDEFiNED επικοινώνησε με τον τέως Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς, Υποπτέραρχο Ε.Α Γαβριήλ Δημητρίου για να μας μιλήσει για την σημασία της άσκησης, αλλά και τις “επιτυχίες” της κυπριακής αεράμυνας σε προηγούμενες ασκήσεις του είδους. 

Ο κ. Δημητρίου, μας ανέφερε ότι τα κυπριακά ραντάρ, δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από αυτά των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Όσον αφορά την “αναμέτρηση” των κυπριακών ραντάρ, με STEALTH αεροσκάφη, ο Διοικητής της Αεροπορίας μας εξήγησε ότι μπορούν να εντοπιστούν υπό προϋποθέσεις, δηλαδή σε συγκεκριμένες φάσεις των ελιγμών στις οποίες το αεροσκάφος μπορεί να δίνει μεγάλη μάζα.

“Η τεχνολογία STEALTH δεν είναι εντελώς αόρατη, απλώς μειώνει την ανακλαστική επιφάνεια ραντάρ του αεροσκάφους, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με το σχήμα, την βαφή αλλά και τους ελιγμούς του αεροσκάφους. Δεν είναι αόρατα τα STEALTH και αυτό αποδείχθηκε, είναι μειωμένης ανακλαστικής επιφάνειας ραντάρ (Radar Cross-Section)”.

Ο  κ. Δημητρίου μας ανέφερε επίσης, ότι σε προηγούμενες ασκήσεις, έγιναν και αποκαλύψεις F-35 από την κυπριακή αεράμυνα. Αυτές οι ασκήσεις, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου είναι ωφέλιμες, διότι υπάρχει αμοιβαία συμμετοχή. “Είναι αμοιβαία η εξυπηρέτηση και αυτό είχα μεταφέρει στον Αρχηγό της αεροπορίας του Ισραήλ. Δηλαδή αυτοί εκπαιδεύονται έξω από τον περιορισμένο χώρο του Ισραήλ, αποκτώντας στρατηγικό βάθος, σε περιβάλλον που προσομοιάζει το εχθρικό τους περιβάλλον (Συρία, Λίβανος) και συνεκπαιδεύονται με ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα.”

Όσον αφορά τα οφέλη που αποκομίζει η κυπριακή αεροπορία από την άσκηση και συγκεκριμένα η αεράμυνα της Πολεμικής Αεροπορίας, ο κ. Δημητρίου μας εξήγησε ότι “εκπαιδευόμαστε με μαχητικά αεροσκάφη τα οποία δεν έχουμε πολύ συχνά, μετά την κατάργηση των ασκήσεων “ΤΟΞΟΤΗΣ – ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ”, με την συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών από την Ελλάδα. Δεν είχαμε αυτή την δυνατότητα για πολύ καιρό. Όταν αρχίσαμε τις ασκήσεις “ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ”, με το Ισραήλ οι χειριστές των αντιαεροπορικών μας όπλων απέκτησαν εμπειρία, αυτό είναι το…

Η συνέχεια του άρθρου στο defenceredefined.com.cy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube