Weather Icon

Σοβαρές στρεβλώσεις στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου

Σοβαρές στρεβλώσεις στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου

  Άντης Λοΐζου   

Από ετών, σε πολλές περιπτώσεις, αρθρογράφοι και πολίτες έχουν στηλιτεύσει τις διάφορες στρεβλώσεις που υπάρχουν στην ΕΦ, πλην όμως δίχως αποτέλεσμα. Για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα πρέπει να προϋπάρξουν δυο προϋποθέσεις, ήτοι, θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή να υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί (υπάρχουν). Όσο πιο πολλές θέσεις τόσο το καλύτερο για την υπηρεσία και δεύτερο να εφαρμόζονται οι νόμοι και οι κανονισμοί από τους κατά νόμο αρμόδιους. 

Από τη συνεχή παρακολούθηση των διαδραματιζομένων στην ΕΦ και ιδιαίτερα στα θέματα προσωπικού (μόνιμου και κληρωτού) διαπιστώνεται ότι η ευνοιοκρατία συνεχίζεται απρόσκοπτα, αλλά το αισχρότερο είναι η αλλαγή των νόμων και διαταγών ανάλογα κατά περίπτωση, με τις ανάγκες που έχει ο κάθε ευνοούμενος, για να υπάρχει μια επίπλαστη νομιμότητα και να κλείνουν τα στόματα των δειλών και των αδυνάτων που σιωπούν. Τα διάφορα θέματα στα οποία γίνεται «καραμπινάτη» ευνοιοκρατία εστιάζονται στα ακόλουθα. 

1. Κάλυψη χρόνου διοικήσεως από θέσεις όπου ο διοικούμενος δεν ασκεί διοίκηση.

2. Κάλυψη θέσεων διοικήσεως ή επιτελών από άτομα που δεν πληρούν τα προσόντα που καθορίζονται από το καθηκοντολογίο (job description).

3. Αύξηση των θέσεων σε Στρατιωτικές Σχολές Πολέμου και Εθνικής Άμυνας, εκ των υστέρων, προκειμένου να ευνοηθούν οι ατυχίσαντες να είναι στον αριθμό αυτών που καταλαμβάνουν τις προκηρυχθήσες θέσεις. Καλό είναι οι θέσεις να είναι ισάριθμες με όσους επιτύχουν στις εξετάσεις και πληρούν τα προσόντα, και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε αποτυχόντα. Επισημαίνεται ότι οι θέσεις, καλό είναι να είναι όσον το δυνατό πιο πολλές αλλά για λόγους αξιοκρατίας να φοιτούν μόνο οι επιτυχόντες στις εξετάσεις.

4. Αλλαγή και τροποποίηση των απαιτούμενων προσόντων των υποψηφίων για διεκδίκηση θέσεων εξωτερικού (Ακόλουθοι Άμυνας, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΑΣΕ κλπ) από υποψηφίους για ευνόητους λόγους. Ουσιαστικά τα προσόντα φωτογραφίζουν τον υποψήφιο που επιθυμούν να επιλεγεί. 

5. Μη ύπαρξη δεσμευτικού διατάγματος για διεκδίκηση θέσεων εξωτερικού αφού περάσει τουλάχιστον μια χρονική περίοδος (έξι-οκτώ ετών) από την επάνοδο του στελέχους στην Κύπρο. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη έχουν υπηρετήσει σε θέσεις στο εξωτερικό περισσότερα από δέκα χρόνια και σε άλλους δίνεται επιλεκτικά παράταση με γελοίες δικαιολογίες.

Δυστυχώς όλα τα προαναφερθέντα παρά την ύπαρξη κάποιων σχετικών διαταγών κατά καιρούς, οι πρώτοι που δεν τα εφάρμοζαν, (τα τροποποιούσαν κατά το συμφέρον ή και καταστρατηγούσαν ανερυθρίαστα τις υφιστάμενες διαταγές) ήταν οι εκάστοτε κυβερνώντες με τη εκκωφαντική σιωπή του εκάστοτε Αρχηγού του ΓΕΕΦ.

Οι σεβόμενοι τον εαυτό τους πρέπει πρώτα να σέβονται τους νόμους, διότι εάν είναι σε ηγετικές θέσεις και υποθάλπουν την παρανομία, τότε είναι παράνομοι, ή αν είναι σε άλλες θέσεις και διεκδικούν ευνοιοκρατική μεταχείριση, επίσης είναι παράνομοι. 

Πρέπει να κατανοήσουν οι πάντες ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν δύο κύρια χαρακτηριστικά, πρώτον τη νομιμότητα και δεύτερο την αξιοκρατία πάνω στα οποία εδράζεται η πειθαρχεία που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός στρατεύματος.

Ποτέ δεν είναι αργά για εφαρμογή της νομιμότητας και της αξιοκρατίας εάν θέλουνε να έχουμε ένα σοβαρό και πειθαρχημένο στράτευμα.

Για όσους ενοχληθούν από το άρθρο μου, τους καλώ να αφαιρέσουν τον εαυτό τους από τις παραγράφους του κειμένου στις οποίες εμπίπτουν και ας το ξαναδιαβάσουν και το ξανακρίνουν.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube