Weather Icon
Καύκασος , Ρωσία 14 Νοεμβρίου 2020

Rustam Muradov: O Διοικητής των Ρωσικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων στο Αρτσάχ

Rustam Muradov: O Διοικητής των Ρωσικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων στο Αρτσάχ

Χωριανόπουλος Άγγελος

Ο Rustam Muradov ορίστηκε Διοικητής των ειρηνευτικών δυνάμεων της Ρωσίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχει Ρωσική ταυτότητα και κατάγεται από το Νταγκεστάν της Ρωσίας. Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής καταγωγής του είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι και η γλώσσα τους ονομάζεται Tabasaran αποτελώντας μία από τις κρατικές γλώσσες της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν.

Ρίζες και στρατιωτική εκπαίδευση

Ο Rustam Muradov γεννήθηκε το 1973, στο χωριό Chinar στην περιοχή Derbent της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν. Έλαβε την πρωτοβάθμια στρατιωτική του εκπαίδευση στο Στρατιωτικό Κολλέγιο Suvorov στο Καζάν και υπηρετεί στο ρωσικό στρατό από το 1990. Το 2015, αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στρατιωτική καριέρα

Ο Rustam Muradov συμμετείχε στους δύο πολέμους της Τσετσενίας. Το 1996, ως διοικητής αναγνώρισης της διμοιρίας, συμμετείχε στην επιχείρηση για την κατάληψη του τσετσενικού χωριού Chentaroy, για το οποίο του απονεμήθηκε το πρώτο μετάλλιο θάρρους. Του απονεμήθηκε το δεύτερο μετάλλιο θάρρους για την κατάληψη της έδρας του στρατηγού Aslan Maskhadov στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας. Μέχρι το 2009, συνέχισε τη στρατιωτική του θητεία στην Τσετσενία, οδηγώντας την 17η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.

Στη συνέχεια κατείχε διάφορες θέσεις στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το 2016, ο Rustam Muradov έγινε εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου Εκεχειρίας Ρωσίας-Ουκρανίας στο Donbass. Τον Μάρτιο του 2016, η ρωσική κρατική υπηρεσία RIA Novosti ανέφερε ότι κοντά στην πόλη Yasinovataya στο Donbass, ο στρατηγός Rustam Muradov ήταν κάτω από τη φωτιά εκτοξευτών χειροβομβίδων, αντιαεροπορικών συστημάτων, πολυβόλων μεγάλης διαμέτρου για είκοσι λεπτά και επέζησε θαυματουργά. (Ο πόλεμος στο Donbass είναι μέρος της μεγαλύτερης συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας)

Το 2017, ο Rustam Muradov ήταν στη Συρία ως στρατιωτικός σύμβουλος, όπου ηγήθηκε των ρωσικών στρατευμάτων στο Deir Zor. Στις 28 Δεκεμβρίου 2017, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απένειμε στον Muradov τον τίτλο ήρωας της Ρωσίας για την υπηρεσία του στη Συρία. Στις 12 Ιανουαρίου 2019, διορίστηκε Αναπληρωτής Διοικητής της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας των Ρωσικών Ένοπλων Δυνάμεων. Τον Φεβρουάριο του 2020, έλαβε τη στρατιωτική θέση του υπολοχαγού στρατηγού.

Οι σκέψεις του Muradov για τη στρατιωτική θητεία

Το 2012, απαντώντας σε μια ερώτηση από έναν δημοσιογράφο της εφημερίδας Krasnaya Zvezda των Ρωσικών Ένοπλων Δυνάμεων σχετικά με το όραμά του για την επίλυση των ζητημάτων ενοποίησης σε πολυεθνικές ομάδες, ο Muradov είπε: “Νομίζω ότι ένας αξιωματικός, ως πολιτικός, δεν πρέπει να ακολουθεί την έννοια της εθνικότητας. Αυτή είναι μια από τις αρχές μου. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχουν Βόρειοι Καυκάσιοι. Υπάρχουν στρατιώτες που εκπονήθηκαν από τον Βόρειο Καύκασο. Δηλαδή γιατί είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζουμε όλους αυστηρά σύμφωνα με τον κώδικα.

Muradov – Διοικητής του Ρωσικού Ειρηνευτικού Στρατού στο Artsakh

Σύμφωνα με κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι ηγέτες της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας στις 9 Νοεμβρίου, μια ρωσική ειρηνευτική δύναμη θα τοποθετηθεί κατά μήκος της Γραμμής Επαφής και του διαδρόμου Λατσίν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το απόσπασμα περιλαμβάνει 1.960 ένοπλους στρατιώτες, 90 θωρακισμένα οχήματα και 380 μονάδες ειδικού εξοπλισμού. Η ειρηνευτική δύναμη θα αναπτυχθεί για μια περίοδο πέντε ετών και θα παραταθεί αυτόματα για άλλα πέντε χρόνια, εκτός εάν ένα από τα μέρη ανακοινώσει την πρόθεσή της να τερματίσει αυτή τη διάταξη έξι μήνες πριν από το τέλος της περιόδου.

Το πρωί της 12ης Νοεμβρίου, η RIA Novosti, επικαλούμενη τις πηγές της, έγραψε ότι ο Rustam Muradov συναντήθηκε με τον Αρμένιο Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων. Αργότερα εκείνη την ημέρα, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι είχε συναντηθεί με τον Υπουργό Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου.

Με πληροφορίες από ΤΑSS, RIAnovosti, hetq.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube

σχετικά άρθρα