Weather Icon
Οικονομική Κρίση , Τουρκία 8 Νοεμβρίου 2020

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Παραιτήθηκε ο γαμπρός του Ερντογάν από το υπουργείο Οικονομικών

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Παραιτήθηκε ο γαμπρός του Ερντογάν από το υπουργείο Οικονομικών

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ Υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Προέδρου Ερντογάν υπέβαλε το απόγευμα της Κυριακής την παραίτησή του.

Την ανακοίνωση την έκανε ο ίδιος ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο λογαριασμό του στο Instagram, επικαλούμενος προβλήματα υγείας«Αποφάσισα πως δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω στην θέση μου την οποία και κατέχω για περισσότερα από πέντε χρόνια λόγω προβλημάτων υγείας. Την επόμενη περίοδο θα περάσω τον χρόνο μου με τη μητέρα, τον πατέρα, τη σύζυγο και τα παιδιά μου τα οποία έχω παραμελήσει τα τελευταία χρόνια», έγραψε.

Η σχετική είδηση μεταδόθηκε ως έκτακτο γεγονός στα ΜΜΕ της γείτονος, χωρίς να αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο ενδέχεται να συνδέεται με τη μεγάλη υποτίμηση που έχει υποστεί η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα και ειδικά την Παρασκευή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Την ανακοίνωση την έκανε ο ίδιος ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο λογαριασμό του στο Instagram.

Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά έχοντας χάσει το 30% της αξίας της από την αρχή της χρονιάς.

Χθες, Σάββατο, ο Ερντογάν «ξήλωσε» από τη θέση του τον κεντρικό τραπεζίτη Μουράτ Ουισάλ, αντικαθιστώντας τον με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ.

Η απόφαση αντικατάστασης του Ουισάλ ελήφθη με προεδρικό διάταγμα και δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η τουρκική λίρα έκλεισε στα 8,5445 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή μετά το χαμηλό ρεκόρ των 8,58. Εχει αποδυναμωθεί φέτος κατά 30% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Ο Ουισάλ είχε οριστεί διοικητής τον Ιούλιο του 2019, αντικαθιστώντας τον Μουράτ Τσετίνκαγια.

Ο Νατσί Αγκμπάλ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2018, όταν διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.


Ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου κατά τη διάρκεια παρουσίασης που έκανε προς βουλευτές του AKP δήλωσε: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την άνοδο στις ισοτιμίες του νομίσματος. Οι ασάφειες στον κόσμο, οι αμερικανικές εκλογές, η πανδημία και τα προβλήματα μεταξύ των χωρών. Όλα γίνονται αίτια για την άνοδο του συναλλάγματος. Εμείς δεν ασχολούμαστε με το δολάριο. Αν θέλουμε μπορούμε να το ρίξουμε. Αν ανεβάσετε τα επιτόκια το συνάλλαγμα πέφτει. Αλλά αυτό δεν είναι το πρόβλημά μας. Αν ανέβουν τα επιτόκια πέφτει η παραγωγή και μειώνεται η απασχόληση. Εν προκειμένω ο στόχος μας είναι να μειώσουμε τις εισαγωγές και να αυξήσουμε την παραγωγή. Οι εισαγωγές είναι σαν ναρκωτικό, όταν το χρησιμοποιείς για πρώτη φορά αισθάνεσαι καλά αλλά αυτό σιγά-σιγά σε σκοτώνει. Για αυτό το λόγο ο στόχος μας είναι καταρχήν να μειώσουμε τις εισαγωγές. Η  κινητικότητα που υπάρχει στο συνάλλαγμα προσδοκούμε πως σε μερικούς μήνες θα εξισορροπηθεί».

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube