Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Προσοχή στην παγίδα των προσφυγών, οδηγεί στην επικύρωση της κατοχής στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις

Πρόκειται για μια καλά μελετημένη μεθόδευση της Άγκυρας, η οποία αποσκοπεί να επιλύσει, άπαξ, προς ίδιον όφελος, το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, επικυρώνοντας επί του εδάφους τα δεδομένα της κατοχής

Μιχάλης Παπαδόπουλος

Νέα τετελεσμένα στο Κυπριακό και οριστική «διευθέτηση» του θέματος της Αμμοχώστου επιχειρούν οι Τούρκοι, διά της περιβόητης επιτροπής αποζημιώσεων περιουσιών, στην οποία καλούν τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, νόμιμους ιδιοκτήτες να προσφύγουν.

Δεν είναι τυχαίο που η προβαλλόμενη και διεθνώς «επιχείρηση» ανοίγματος της περίκλειστης πόλης συνοδεύεται ακριβώς από το… αθρόο κάλεσμα των τ/κ κατοχικών αρχών και της ίδιας της Τουρκίας προς τους Ε/κ πρόσφυγες να προσφύγουν στη συγκεκριμένη επιτροπή, προκειμένου να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους.

Πρόκειται για μια καλά μελετημένη μεθόδευση της Άγκυρας, η οποία αποσκοπεί να επιλύσει, άπαξ, προς ίδιον όφελος, το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε διά της κατοχής και της κατ’ εξακολούθησιν παραβίασης των ψηφισμάτων των ΗΕ για την Αμμόχωστο, επενδύοντας στην ευαισθησία των Ε/κ προσφύγων ιδιοκτητών, οι οποίοι βλέπουν και τις τελευταίες ελπίδες τους για επιστροφή και επανάκτηση των περιουσιών τους να εξανεμίζονται. Επικυρώνει, δε, στην πράξη, διά της απαλλοτρίωσης των ε/κ περιουσιών, την ίδια την κατοχή, και μάλιστα με τίτλους κυριότητας.

Η πράξη, ωστόσο, με βάση την έως τώρα πρακτική της εν λόγω επιτροπής και τα αποτελέσματα των αποφάσεών της, καταδεικνύει πως η επιτροπή αποζημιώσεων αποτελεί ένα παντελώς αναποτελεσματικό και ακατάλληλο ένδικο μέσο διεκδίκησης των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ, όσον αφορά τις ε/κ περιουσίες στην Αμμόχωστο, θα πρέπει να συνυπολογίζονται και οι κίνδυνοι από το παράνομο και αυθαίρετο «ιδιοκτησιακό καθεστώς» το οποίο επιχειρούν να επιβάλουν οι κατοχικές αρχές στην περίκλειστη πόλη, υποστηρίζοντας ότι, σύμφωνα με απόφαση του λεγόμενου επαρχιακού δικαστηρίου Αμμοχώστου του 2005, το 95% των περιουσιών στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ.

Άλλωστε, ποικιλώνυμοι «αρμόδιοι» τ/κ φορείς και τ/κ ΜΜΕ, αναφερόμενα, συστηματικά το τελευταίο διάστημα, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Βαρωσίων, ενόψει του μεθοδευόμενου ανοίγματος της περίκλειστης πόλης, υποστήριζαν ότι αυτό έχει ήδη «λυθεί» οριστικά με την απόφαση του 2005, καθώς οι περιουσίες ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ και, ως εκ τούτου, η τ/κ κοινότητα δεν έχει οιαδήποτε υποχρέωση όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Θέση την οποία απορρίπτει ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης, υποστηρίζοντας πως οι ισχυρισμοί αυτοί απορρίφθηκαν δις από το ΕΔΑΔ και πως οι πρόσφυγες επιβάλλεται να προσφύγουν άμεσα, ζητώντας επιστροφή των περιουσιών τους και αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης τους.

Τι λέει η ίδια η Επιτροπή

Βεβαίως, αψευδή… μάρτυρα για το κατά πόσον αποτελεί αποτελεσματικό, ή όχι, ένδικο μέσο, αποτελεί η ίδια η Επιτροπή, η οποία, στην επίσημη ιστοσελίδα της, αναφέρει:

«Έως τις 18 Νοεμβρίου 2020, 6.756 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή και 1.213 από αυτές έχουν ολοκληρωθεί μέσω φιλικών διακανονισμών και 33 μέσω επίσημης ακρόασης. Η Επιτροπή χορήγησε αποζημίωση 312.118.627 GBP – στους αιτούντες. Επιπλέον, έχει αποφασίσει για ανταλλαγή και αποζημίωση σε δύο περιπτώσεις, για επιστροφή σε τρεις περιπτώσεις και για επιστροφή και αποζημίωση σε επτά περιπτώσεις. Σε μία περίπτωση έχει εκδώσει απόφαση για αποκατάσταση μετά την επίλυση του Κυπριακού και σε μια περίπτωση έχει αποφασίσει για μερική επιστροφή».

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με την ίδια την επιτροπή, σε προηγούμενη ανάρτησή της, συνολικά 6.657 αιτήσεις κατατέθηκαν έως την 10ην Ιανουαρίου 2020 στην ‘επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας’, 970 εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν μέσω φιλικού διακανονισμού και 33 μέσω ακροάσεων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της επιτροπής, οι όροι εντολής της ανανεώθηκαν με τον «νόμο 44/2019», έτσι ώστε να δέχεται αιτήσεις μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2021.

Όπως σημειώνεται, το 2019 ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε σε 148, σε σύγκριση με 117 το 2018 και 81 το 2017. Από την αρχή του 2020 και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου δεν φαίνεται να υποβλήθηκε καμία αίτηση στην επιτροπή. Το σύνολο των αποζημιώσεων για το 2019 ανήλθε σε 6.634.500 στερλίνες, σε σύγκριση με 29.725.000 την προηγούμενη χρονιά και 37.500.782 το 2017.

Από τα ως άνω στοιχεία διαπιστώνεται ότι μόνο σ’ ένα ελαχιστότατο ποσοστό αποφασίστηκε πραγματική αποζημίωση των διεκδικητών, ενώ από τη συνολική έκταση των 35 εκ. τ. μ. κατεχόμενης γης μόλις ένα σχεδόν μηδαμινό ποσοστό επιστρέφεται. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον δικηγόρο Αχιλλέα Δημητριάδη, από τις συμφωνίες για υποθέσεις αξίας περίπου 300 εκ. στερλινών, πληρώθηκαν μόνον τα 200 εκ. και εκκρεμούν οι πληρωμές 100 εκ. Γι’ αυτές, ήδη έχουν αρχίσει προσφυγές στο ΕΔΑΔ για καθυστέρηση στην καταβολή των ποσών που έχουν αποφασιστεί.

Αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα, επισήμανε στη «Σ» της Κυριακής ο νομικός Σίμος Α. Αγγελίδης, «δεν είναι διεκδίκηση», αλλά «ξεπούλημα», αφού δεν ορίζεται σε καμιά περίπτωση η απώλεια χρήσης. Εν τοις πράγμασι, αυτό που αποφασίζεται είναι απαλλοτρίωση των περιουσιών, γεγονός που συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος επί της ιδιοκτησίας. «Πάμε να πουλήσουμε, όχι να αποζημιωθούμε, και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές», τόνισε ο κ. Αγγελίδης.

Όπως επισημαίνει, εξάλλου, σε ανάλυσή του για την επιτροπή αποζημιώσεων, επί τη βάσει της απόφασης του ΕΔΑΔ για την υπόθεση Δημόπουλος, ο κ. Αγγελίδης: «Οι θεραπείες που παρέχει η ‘επιτροπή αποζημιώσεων’ περιέχουν ουσιαστική διαφορά σε σχέση με την αποζημίωση την οποία οι ενδιαφερόμενοι διεκδίκησαν στο ΕΔΑΔ. Εκεί, δεν διεκδίκησαν την πώληση της ιδιοκτησίας τους, αλλά αξίωσαν αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης, απόλαυσης και εκμετάλλευσης της περιουσίας, ενώ πάντοτε διατηρούσαν τον τίτλο ιδιοκτησίας. Αντίθετα, η αποζημίωση την οποία παρέχει η ‘επιτροπή’, αφορά μια εξευτελιστική και ελάχιστη αποζημίωση που ‘προσφέρει’ η Τουρκία, η οποία, σε περίπτωση αποδοχής, οδηγεί σε εξαγορά της περιουσίας και έτσι λαμβάνει η Τουρκία τον τίτλο τελεσίδικα».

Με αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται η Τουρκία να υλοποιήσει τα διχοτομικά της σχέδια και επί του εδάφους, επιλύοντας το ακανθώδες ζήτημα του περιουσιακού, πριν ακόμη την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ειδικότερα, όσον αφορά την Αμμόχωστο, η Τουρκία επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη θέση της ότι οι περιουσίες αυτές αποτελούν ιδιοκτησιακό στοιχείο των Βακουφίων και, ως εκ τούτου, της ανήκουν.

Αξίζει να υπομνησθεί, επιπρόσθετα, ότι η ίδια η επιτροπή αποζημιώσεων, αναφερόμενη στους όρους εντολής της, επισημαίνει πως: «Επιδιώκει να ικανοποιήσει τις νόμιμες αξιώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Γίνεται, με άλλα λόγια, σαφής αναφορά στα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά και στο στοιχείο της νομιμότητας των αξιώσεων των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας, για την ερμηνεία των οποίων, βεβαίως, αυτή αποφασίζει.

Ειρήσθω εν παρόδω ότι, σύμφωνα με το άρθρο 152 β του ψευδοσυντάγματος του 1976, προτού καν γίνει η ανακήρυξη της παράνομης «ΤΔΒΚ» τον Νοέμβριο του 1983, όλη η γη που υπάρχει στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου ανήκει στο τουρκικό «state» και όχι σε οιονδήποτε άλλο. Όπερ έδει δείξαι…

Ψυχολογικός εκβιασμός

Περαιτέρω, ο κ. Αγγελίδης επισημαίνει ότι η ίδια η απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση Δημόπουλος ανατρέπει κατά τρόπο ρητό και κατηγορηματικό το ‘ψευδο-επιχείρημα’ και ενδεχομένως ψυχολογικό εκβιασμό ότι κάποιος πρέπει να προσφύγει στην επιτροπή και ότι, εάν δεν προσφύγει μέχρι την εκπνοή των όρων εντολής της, τότε χάνει την περιουσία του, καθώς, στην παράγραφο 128, αναφέρονται τα εξής: «128. […] αυτή η απόφαση δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως να αναγκάζει τους αιτητές να χρησιμοποιήσουν την Επιτροπή Αποζημιώσεων. Μπορεί να επιλέξουν να μην το πράξουν αυτό και να αναμένουν την πολιτική λύση».

Μάλιστα, προσθέτει, «το ΕΔΑΔ επιβεβαιώνει ότι ο τίτλος της περιουσίας δεν μπορεί να μεταφερθεί με νόμιμο τρόπο στην εισβάλλουσα δύναμη. Δυστυχώς, στην ίδια παράγραφο, αναδεικνύει ένα δυσάρεστο ζήτημα, το οποίο δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο, εκτός εάν εμείς οι ίδιοι το αποδεχθούμε:

‘112. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αιτητές σε αυτές τις υποθέσεις έχουν απολέσει την ιδιοκτησία με οποιαδήποτε επίσημη έννοια. Το Δικαστήριο θα απέφευγε οποιαδήποτε εισήγηση ότι η στρατιωτική κατοχή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια μορφή εχθρικής κατοχής κατά την οποία ο τίτλος ιδιοκτησίας θα μπορούσε νόμιμα να μεταβιβαστεί στην εισβάλλουσα δύναμη. Όμως θα ήταν μη ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι ως αποτέλεσμα των υποθέσεων αυτών, το Δικαστήριο θα έπρεπε, ή μπορούσε, να διατάξει αμέσως την τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι αιτητές θα λάμβαναν πρόσβαση και πλήρη κατοχή των περιουσιών τους, ανεξαρτήτως από το ποιος διαμένει τώρα εκεί ή κατά πόσον η περιουσία βρίσκεται σε κατ’ ισχυρισμόν στρατιωτικά ευαίσθητη ζώνη ή χρησιμοποιείται για ζωτικό δημόσιο συμφέρον».

Η δεσμευτικότητα της θεραπείας

Όσον αφορά τη δεσμευτικότητα της θεραπείας, ο κ. Αγγελίδης σημειώνει πως «στην περίπτωση καλόπιστης διεκδίκησης στην οποία θα προβεί κάποιος πρόσφυγας/εκτοπισμένος, ενώπιον της ‘επιτροπής’, με σκοπό να διεκδικήσει το δικαίωμα απώλειας χρήσης και επιστροφής του στην ιδιοκτησία του, ο ψευδονόμος ‘67/2005’ προβλέπει ότι, εάν κάποιος διαφωνεί με την απόφαση της ‘επιτροπής’, τότε δικαιούται να προσφύγει στο ‘Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο’ του ψευδοκράτους και, σε περίπτωση που διαφωνεί, τότε μπορεί να προσφύγει στο ΕΔΑΔ».

Εν τοιαύτη περιπτώσει, «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και κίνδυνος, μια τέτοια πορεία με τελική προσφυγή στο ΕΔΑΔ να μην έχει κανένα αποτέλεσμα. Τούτο, γιατί το ΕΔΑΔ έχει ήδη αποφασίσει στην υπόθεση Δημόπουλος, ότι όλες οι θεραπείες που προσφέρει η ‘επιτροπή αποζημιώσεων’, δηλαδή η εξαγορά, η ανταλλαγή και η επιστροφή είναι, δήθεν, αποτελεσματικές και αποδεκτές θεραπείες, τις οποίες επικροτεί και αποδέχεται ιδιαίτερα, αφού έχει ήδη αποφασίσει ότι ‘επαφίεται’ στην Τουρκία να επιλέξει ποία μορφή θεραπείας θα δώσει στην κάθε περίπτωση.

Ως αποτέλεσμα της πιο πάνω ήδη διαμορφωθείσας άποψης του ΕΔΑΔ, υπάρχει ο κίνδυνος, κάποιος που καλόπιστα διεκδικεί από την ‘επιτροπή’, για παράδειγμα, το δικαίωμα επιστροφής/αποκατάστασης στην περιουσία του, να βρεθεί με μια δεσμευτική προς τον ίδιο απόφαση για αποζημίωση, ακόμα και από το ΕΔΑΔ, το οποίο δύναται να αποδεχθεί την αποζημίωση που έχει επιδικάσει η ‘επιτροπή’ ή, έστω, να την αυξήσει κατ’ ελάχιστον».

Διαδικασία φθοράς – ευθύνες της ΚΔ

Στο πλαίσιο αυτό, ο νομικός Γιώργος Κολοκασίδης χαρακτηρίζει τις προσφυγές ως μια οδυνηρή διαδικασία φθοράς, η οποία έχει, κατά κανόνα, εξαιρετικά πενιχρότερα, από το επιδιωκόμενο, αποτελέσματα, αφού, ο αιτών, προκειμένου να συντομεύσει τον χρόνο εκδίκασης της υπόθεσής του, αναγκάζεται να συναινέσει σ’ ένα είδος διακανονισμού, ο οποίος πόρρω απέχει από τους αρχικούς επιδιωκόμενους στόχους της προσφυγής.

Σ’ αυτό το σημείο, τονίζει, είναι επικριτέα «η επαμφοτερίζουσα στάση της Κυβέρνησης στο θέμα, η οποία, θα όφειλε, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες καταπίεσης και κατοχής, που εξωθούν εκβιαστικά τους πρόσφυγες / ιδιοκτήτες να αποδεχθούν, για ένα ελάχιστο ποσό, την απαλλοτρίωση της περιουσίας τους, η οποία περιέρχεται στην κυριότητα της Τουρκίας, να εκφράσει επιφυλάξεις ως προς το νόμιμο του αποτελέσματος της προσφυγής. Γιατί, στην ουσία, η αποξένωση των περιουσιών συνιστά επικύρωση της κατοχής».

Προσφυγές για την Αμμόχωστο

Όσον αφορά τις προσφυγές για την Αμμόχωστο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, περίπου 281 Ελληνοκύπριοι αποτάθηκαν στην επιτροπή αποζημιώσεων, όσον αφορά σπίτια και επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός της περίκλειστης πόλης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», ο επικεφαλής της επιτροπής, Ayfer Said Erkmen, ανέφερε ότι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως τον Αύγουστο 2020 αφορούν περίπου 2.318 στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 50% ολόκληρης της πόλης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περίπου 193 από τους αιτούντες διεκδικούν επιστροφή των ακινήτων τους, ενώ οι υπόλοιποι ζήτησαν αποζημιώσεις ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Δύο πτυχές

Κάθετα εναντίον της προσφυγής στην επιτροπή αποζημιώσεων και της επανεγκατάστασης Ε/κ προσφύγων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου τάσσεται ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεώργιος Αρέστη, ο οποίος, αναφερόμενος στο θέμα, επισημαίνει ότι αυτό διακρίνεται από δύο πτυχές, τη νομική και την πολιτική, εξίσου σημαντικές και κεφαλαιώδεις.

Σε παρέμβασή του στις Τομές στα Γεγονότα, ο κ. Αρέστη επισήμανε ότι το βάρος της εισβολής ασφαλώς το φέρουν οι πρόσφυγες, η οργή, όμως, δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε ενέργειες οι οποίες θα αποτελέσουν ταφόπλακα για την επιστροφή της Αμμοχώστου.

Όπως εξήγησε, το θέμα έχει δύο πτυχές: Μια νομική πτυχή, η οποία αγγίζει τα θέματα και τα προβλήματα της επιτροπής, και μια πολιτική πτυχή… Όσον αφορά την πρώτη, ο κ. Αρέστη επικαλέστηκε επιστολή Τ/κ δικηγόρου σε Ε/κ πρόσφυγα αιτητή, στην οποία επισημαίνει όλους τους δυνατούς κινδύνους που ενδέχεται να ανακύψουν με την προσφυγή. Ένας από αυτούς, υπογραμμίζει, είναι ότι, όπου δίνεται αποζημίωση, αυτό συνιστά απαλλοτρίωση, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης χάνει το δικαίωμά του επί της περιουσίας.

Επιπρόσθετα, τόνισε, είναι διακηρυγμένα θέση και στόχος της Τουρκίας ότι η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ανήκει στο ΕΒΚΑΦ και εκεί θα καταλήξει. Στο σημείο αυτό, ο κ. Αρέστη υπέμνησε απόφαση του παράνομου επαρχιακού δικαστηρίου Αμμοχώστου του 2005, σύμφωνα με την οποία το 95% των περιουσιών στην περίκλειστη πόλη ανήκει στο ΕΒΚΑΦ.

Δηλαδή, διευκρίνισε, «και αν ακόμη κάποιος ξεπεράσει τα προβλήματα της επιτροπής, θα έχει να αντιμετωπίσει το ΕΒΚΑΦ. Όταν πάει ο Ε/κ πρόσφυγας / ιδιοκτήτης και εγκατασταθεί εκεί, το ΕΒΚΑΦ θα κάνει εναντίον του μιαν αστική υπόθεση και Κύριος οίδεν ποια θα είναι η απόφαση. Το πιθανότερο είναι ότι η απόφαση θα βγει υπέρ του ΕΒΚΑΦ».

Επίφαση νομιμότητας

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι τα ίδια τα ευρωπαϊκά θέσμια υπέδειξαν ότι, για να προσφύγει κάποιος στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, πρέπει να εξαντλήσει όλα τα παρεχόμενα ένδικα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της επιτροπής αποζημιώσεων, ο κ. Αρέστη εξήγησε ότι «αυτή η επιτροπή έγινε με βάση τις προδιαγραφές που καθόρισαν οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ώστε να έχει μια επίφαση νομιμότητας και ανεξαρτησίας. Όμως, για να εξαντλήσεις τα νομικά ένδικα μέσα, δεν αρκεί να πας στην επιτροπή. Αν δεν είσαι ικανοποιημένος από την επιτροπή, πρέπει να πας στο ανώτατο δικαστήριο του ψευδοκράτους, πράγμα που σημαίνει ότι εισέρχεσαι στα εσωτερικά ένδικα μέσα του ψευδοκράτους και της κατοχής, και εδώ εγείρεται ένα άλλο θέμα, με μεγάλη σημασία. Ας υποθέσουμε, ωστόσο, ότι κάποιος ξεπερνά τα νομικά προβλήματα και εγκαθίσταται. Τι αναμένει με την εγκατάστασή του; Αναμένει ότι θα παραμείνει. Δυστυχώς, δεν θα παραμείνει. Να σας φέρω το παράδειγμα της Καρπασίας. Το 1975, με την 3η Βιέννη, συμφωνήθηκε, με την ευλογία του τότε ΓΓ των ΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ, ότι όλοι οι Τουρκοκύπριοι που ήταν στις ελεύθερες περιοχές θα πήγαιναν στον βορρά και όλοι οι εγκλωβισμένοι εκείνη τη στιγμή θα παρέμεναν στις εστίες τους, με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Οι εγκλωβισμένοι της Καρπασίας ήταν τότε 13-14 χιλιάδες, σήμερα δεν είναι ούτε 1000. Γιατί, λοιπόν, τώρα, χωρίς καν να υπάρξει μια συμφωνία με τη σφραγίδα των ΗΕ, να αναμένεται ότι οι Τούρκοι θα σεβαστούν την εγκατάσταση των Ε/κ στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου;

»Φρονώ, ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα. Θα πάνε υπό τουρκική διοίκηση και, ως εκ τούτου, θα έχουν να κάνουν με τις αρχές ασφαλείας εκεί, με την αστυνομία, με τα δικαστήρια, με τις πολεοδομικές αρχές του ψευδοκράτους κ.λπ. Εκτίμησή μου είναι ότι θα τους αναγκάσουν να φύγουν».

Καταλήγοντας, ο κ. Αρέστη υπέμνησε ότι, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η απόλαυση των δικαιωμάτων αυτών συνεπάγεται υποχρεώσεις και δικαιώματα και έναντι των μελλοντικών γενεών, και όχι μόνον ατομικά δικαιώματα του παρόντος.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, επισήμανε ότι οι προσφυγές «αποτελούν ατομικό δικαίωμα, αλλά δεν συστήνονται», λόγω και των πολιτικών αποτελεσμάτων τους, καθώς, όπως επισήμανε, «οι μαζικές αποζημιώσεις μπορεί να έχουν αντίθετο αποτέλεσμα». Χαρακτήρισε, δε, αναποτελεσματικό ένδικο μέσο την επιτροπή αποζημιώσεων.

Η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Κερύνειας

Στον αντίποδα των μαζικών προσφυγών στην επιτροπή αποζημιώσεων, χρήζει μνείας η πρόσφατη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Κερύνειας, που εδρεύει προσωρινά στη Λευκωσία, ημερ. 12.10.2020, σύμφωνα με την οποία καλείται η Τουρκία να πληρώσει σε τέσσερεις Κύπριους πολίτες αποζημίωση πέραν των εβδομήντα εκατομμυρίων ευρώ. Η απόφαση κρίνεται ως βαρύνουσας σημασίας, καθότι προέρχεται από αρμόδιο Δικαστήριο – χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και, ως εκ τούτου, μπορεί να προωθηθεί για εκτέλεση σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης, σε βάρος περιουσιακών στοιχείων της Τουρκίας.

Σημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

OCCRP: Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε μυστικό ταμείο για να δωροδοκήσει Ευρωπαίους πολιτικούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δύο πρώην Γερμανοί βουλευτές που κατηγορούνται ότι δωροδοκήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν με αντάλλαγμα την προώθηση των συμφερόντων του Μπακού στην PACE δικάστηκαν στο Μόναχο.

Ο Άξελ Φίσερ και ο Έντουαρντ Λίντνερ εμπλέκονται στο λεγόμενο «Αζερμπαϊτζάν Landromat», ένα πανευρωπαϊκό σύστημα άσκησης πίεσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αποκαλύφθηκε από το Κέντρο Έρευνας για τη Διαφθορά και το Οργανωμένο Έγκλημα (OCCRP) το 2017.

Το Μπακού χρησιμοποίησε ένα μυστικό ταμείο δωροδοκίας ύψους 2,9 δισ. δολαρίων για να πλουτίσει την κυβερνώσα ελίτ του και να πληρώσει Ευρωπαίους πολιτικούς για να βελτιώσει την εικόνα του Αζερμπαϊτζάν εν μέσω εκτεταμένων επικρίσεων για το ιστορικό του που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στους πρώην βουλευτές απαγγέλθηκαν κατηγορίες τον περασμένο Ιανουάριο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αναστολή για 75 ημέρες της απαγόρευσης του TikTok από Τραμπ

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί «να σώσει το TikTok», αναστέλλοντας την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει στο αμερικανικό έδαφος τη λειτουργία του μέσου αυτού κοινωνικής δικτύωσης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες, Δευτέρα, διάταγμα με το οποίο δίδει εντολή στην κυβέρνησή του να αναστείλει για 75 ημέρες την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τη λειτουργία του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης TikTok στις ΗΠΑ.

Ο νόμος αυτός, ο οποίος είχε ψηφιστεί από το Κογκρέσο πέρυσι και τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή, επιβάλλει στην μητρική εταιρεία της πλατφόρμας, την κινεζική Bytedance, να την πουλήσει υπό την απειλή της απαγόρευσής της στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί «να σώσει το TikTok», αναστέλλοντας την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει στο αμερικανικό έδαφος τη λειτουργία του μέσου αυτού κοινωνικής δικτύωσης.

Ο νόμος προβλέπει πολύ βαριά πρόστιμα για τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και τα καταστήματα εφαρμογών, έως και 5.000 δολάρια ανά χρήστη για τα τελευταία.

Οι κυρώσεις αυτές θα επιβληθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο ο Τραμπ έδωσε εντολή να μην παρέμβει για δύομιση μήνες, έως ότου “έχει διαβουλεύσεις με τους συμβούλους” του, σύμφωνα με το κείμενο του εκτελεστικού διατάγματος του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ σκοπεύει επίσης να αξιολογήσει τους κινδύνους που θέτουν το TikTok και η κινεζική μέτοχός του όσον αφορά την ασφάλεια και να “προσδιορίσει αν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από το TikTok είναι επαρκή”.

Οι Αμερικανοί βουλευτές είχαν αιτιολογήσει την ψήφιση του νόμου, λέγοντας ότι είναι αναγκαίο να αποτραπεί η πρόσβαση των κινεζικών αρχών στα δεδομένα Αμερικανών χρηστών ή η χειραγώγηση της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ.

Στη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο που ήταν ανοιχτή στους δημοσιογράφους κατά την οποία υπέγραψε αυτό το διάταγμα όπως και πολλά άλλα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υποβάθμισε τους κινδύνους που θέτει το μέσο αυτό κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά την εθνική ασφάλεια.

“Υπάρχουν πολλά προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα και το μόνο για το οποίο διαμαρτύρονται είναι το TikTok”, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στα μέλη του Κογκρέσου.

“Ας είμαστε ειλικρινείς, έχουμε πιο σοβαρά προβλήματα από το να βλέπουμε την Κίνα να συλλέγει πληροφορίες από μικρά παιδιά”, χρήστες του TikTok, πρόσθεσε.

Αντί να βρει αγοραστή, κάτι το οποίο απορρίπτει η ByteDance, ο νέος πρόεδρος πρότεινε, όπως είχε κάνει και την Κυριακή, ο κινεζικός όμιλος να παραχωρήσει στις ΗΠΑ το 50% του κεφαλαίου του TikTok με αντάλλαγμα να μην εφαρμοστεί ο νόμος στη χώρα.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε στη συνέχεια να κατανείμει τη συμμετοχή αυτή σε αμερικανικά ιδιωτικά συμφέροντα, δήλωσε.

“Θα χρειαστούμε ίσως τη σύμφωνη γνώμη της Κίνας, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα τη δώσει”, σημείωσε ο Τραμπ. “Το TikTok έχει τεράστια αξία, αλλά αν δεν το εγκρίνουν (αυτό), δεν θα την έχει πια”, τόνισε.

Σε σχετική ερώτηση χθες σε συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ότι “σε θέματα λειτουργιών και εξαγορών, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποφασίζουν ανεξάρτητα, σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς”.

Αν η Κίνα αρνηθεί να δώσει το πράσινο φως, “θα τους επιβάλλουμε τελωνειακούς δασμούς”, προειδοποίησε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ άλλαξε ριζικά τη στάση του απέναντι στην εφαρμογή αυτή με τους πάνω από 170 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ.

Το 2020, είχε εκδώσει διάταγμα παρόμοιο σε όλα τα σημεία με τον νόμο που ψήφισε το Κογκρέσο τέσσερα χρόνια αργότερα, όντας αποφασισμένος να αναγκάσει την ByteDance να πουλήσει.

Ωστόσο η δικαιοσύνη, στην οποία είχε προσφύγει το TikTok, είχε αναστείλει την εφαρμογή του, κρίνοντας υπερβολικούς τους φόβους όσον αφορά την εθνική ασφάλεια και θεωρώντας το διάταγμα αυτό εμπόδιο στην ελευθερία της έκφρασης.

“Έχω μια αδυναμία στο TikTok την οποία δεν είχα στην αρχή”, αναγνώρισε ο Τραμπ, “αλλά πήγα στο TikTok (στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας) και έφερα πίσω τους νέους”.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Χαιρέτησε ναζιστικά ο Μασκ; Σφοδρές αντιδράσεις απ’τη χειρονομία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έκανε —δυο φορές— χαιρετισμό που πολλοί εξέλαβαν ως «φασιστικό» ή «ναζιστικό», ενώ άλλοι τον υπερασπίστηκαν βλέποντας απλώς μια «άγαρμπη χειρονομία».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε ο χαιρετισμός του Έλον Μασκ  κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Ουάσιγκτον αμέσως μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έκανε —δυο φορές— χαιρετισμό που πολλοί εξέλαβαν ως «φασιστικό» ή «ναζιστικό», ενώ άλλοι τον υπερασπίστηκαν βλέποντας απλώς μια «άγαρμπη χειρονομία».

Το αφεντικό —μεταξύ άλλων— του X (κοινωνική δικτύωση), της SpaceX (διάστημα) και της Tesla (αυτοκινητοβιομηχανία) εκφώνησε ομιλία επί σκηνής στην Capital One Arena, όπου είχαν συγκεντρωθεί οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ για εκδήλωση του νέου προέδρου των ΗΠΑ μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του.

 

Ευχαρίστησε το πλήθος που έστειλε τον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα ξανά στον Λευκό Οίκο, κατόπιν άγγιξε με το δεξιό του χέρι το αριστερό μέρος του στήθους του και ύψωσε το χέρι με την παλάμη ανοικτή κι εκτεταμένη. Επανέλαβε τη χειρονομία στρεφόμενος προς το υπόλοιπο πλήθος, πίσω του.

Για την ιστορικό Κλερ Όμπιν, ειδική στο ζήτημα του ναζισμού στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει αμφιβολία: ο Ίλον Μασκ έκανε όντως το «ζιγκ χάιλ», τον ναζιστικό χαιρετισμό, σχολίασε μέσω X.

«Δεν πήρε πολύ», σχολίασε δηκτικά επίσης μέσω X ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζίμι Γκόμες, παραθέτοντας άλλη ανάρτηση με τη φωτογραφία του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη καθώς κάνει τον χαιρετισμό επί σκηνής.

Άλλη ιστορικός ειδικευμένη στον φασισμό, η Ρουθ Μπεν-Γκιάτ, επίσης τόνισε μέσω X πως «αυτός ήταν όντως ναζιστικό χαιρετισμός, πολύ πολεμοχαρής».

Ορισμένες ξένες εφημερίδες, όπως η ισραηλινή Haaretz ή η βρετανική Guardian, σημείωσαν πως ο αμερικανός επιχειρηματίας «φάνηκε» να κάνει «φασιστικό» ή «φασιστικού στιλ» χαιρετισμό.

«Φαίνεται πως το κράταγε μέσα του καιρό κι επιτέλους μπόρεσε να το κάνει», σχολίασε η Δημοκρατική βουλεύτρια Κόρι Μπους, επίσης μέσω X.

Φαίνεται «λες κι έκανε πρόβες μπροστά στον καθρέφτη για να βρει την ακριβή γωνία», πρόσθεσε ειρωνικά.

Παρά τις δεκάδες αναρτήσεις στον ίδιο του τον ιστότοπο με τη χειρονομία του, ο Ίλον Μασκ δεν αντέδρασε αμέσως.

Το περιοδικό Wired, επισήμανε πως πολλές προσωπικότητες της άκρας δεξιάς δεν έκρυψαν τη χαρά τους για τη χειρονομία αυτή, όπως ο σχολιαστής Έβαν Κίλγκορ, πως εξήρε την «απίστευτη» κίνηση του κ. Μασκ.

Το τελευταίο διάστημα ο Ίλον Μασκ πολλαπλασίασε τις δηλώσεις υποστήριξης στο γερμανικό ακροδεξιό κόμμα AfD, στην ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζα Μελόνι, καθώς και στο βρετανικό αντιμεταναστευτικό κόμμα Reform UK.

«Ο Ίλον Μασκ γνώριζε ακριβώς τι έκανε με τον φασιστικό ρωμαϊκό χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Τραμπ σήμερα — που εγγράφεται στο πλαίσιο της ρητής υποστήριξής του σε πολιτικές και κόμματα της άκρας δεξιάς», τόνισε η Έιμι Σπιτάλνικ, επικεφαλής της αμερικανικής εβραϊκής οργάνωσης JCPA.

«Κατά κάποιο τρόπο, βρεθήκαμε να συζητάμε αν ένας ναζιστικός χαιρετισμός στη συγκέντρωση του Τραμπ ήταν όντως ναζιστικός χαιρετισμός, μόλις οκτώ ώρες μετά την έναρξη της δεύτερης προεδρίας Τραμπ. Ακριβώς έτσι λειτουργεί ο φασισμός», συμπλήρωσε η ίδια.

Αλλά για τον Μπράντον Γκαλάμπος, 29χρονο πάστορα που ήταν παρών στην εκδήλωση, η χειρονομία του μεγιστάνα της τεχνολογίας έμοιαζε «χιουμοριστική».

«Είναι πολύ παράξενος και χρησιμοποιεί πολύ τον σαρκασμό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Προφανώς η αριστερά (…) θα πει πως είναι ναζί ή ό,τι νά’ναι, όμως νομίζω πως ήταν απλά χιουμοριστικός ο τρόπος που το έκανε».

Η οργάνωση ADL, που αγωνίζεται εναντίον του αντισημιτισμού και έχει καταφερθεί στο παρελθόν εναντίον του πλουσιότερου ανθρώπου στην υφήλιο, αυτή τη φορά φάνηκε να τον υπερασπίζεται. «Μοιάζει σαν ο Ίλον Μασκ να έκανε άγαρμπη χειρονομία σε στιγμή ενθουσιασμού, όχι ναζιστικό χαιρετισμό», εκτίμησε μέσω X.

Η βουλεύτρια των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές αντέδρασε ορισμένα στην τοποθέτηση αυτή της ADL. «Υπερασπίζεστε ένα ‘χάιλ Χίτλερ’ που έγινε επανειλημμένα», σφυροκόπησε.

«Ο κόσμος μπορεί επισήμως να σταματήσει να στρέφεται σε εσάς ως πηγή αξιόπιστης πληροφόρησης», πρόσθεσε η πολιτικός της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών.

Για τον ιστορικό Άαρον Άστορ, ο χαιρετισμός του πολυδισεκατομμυριούχου δεν ήταν ναζιστικός.

«Έχω επικρίνει τον Ίλον Μασκ επανειλημμένα, επειδή αφήνει τους νεοναζί να λερώνουν αυτή την πλατφόρμα, ανέφερε μέσω X, προτού συμπληρώσει «όμως αυτός δεν είναι ναζιστικός χαιρετισμός. Αυτός είναι ένας αυτιστικός, κοινωνικά αδέξιος άνθρωπος που λέει στο πλήθος ‘σας ευχαριστώ από την καρδιά μου’».

Ο Ίλον Μασκ είχε αποκαλύψει το 2021 πως πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ, μορφή αυτισμού.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική21 λεπτά πριν

Παρέμβαση Μαυρίδη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία

Το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο συνεργάστηκε για χρόνια με τζιχαντιστές και με το Ισλαμικό Κράτος, σήμερα συνεχίζει τον επεκτατισμό του...

Διεθνή51 λεπτά πριν

OCCRP: Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε μυστικό ταμείο για να δωροδοκήσει Ευρωπαίους πολιτικούς

Δύο πρώην Γερμανοί βουλευτές που κατηγορούνται ότι δωροδοκήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν με αντάλλαγμα την προώθηση των συμφερόντων του Μπακού στην...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Ο Τατάρ έστειλε τη μπάλα στην εξέδρα

Ο κατοχικός ηγέτης απέφυγε να τοποθετηθεί ενώ επιφυλάχθηκε να εξετάσει τις προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Οικονομία2 ώρες πριν

Μιχάλης Χριστοδουλίδης: Η Αμερικανική ενεργειακή πολιτική θα επηρεάσει το θέμα των εξορύξεων στην Ανατολική Μεσόγειο! Η Τουρκία δεν θα καταφέρει να σταθεί εμπόδιο

Η Exxon Mobil με την Κατάρ energy ξεκινούν γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ και η αμερικανική chevron αρχίζει...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Καβγάς για παγκόσμια ηγεμονία

Που το πάει ο Ντόναλντ Τραμπ;

Δημοφιλή