REAL TIME |

Weather Icon
Καύκασος , Τουρκία 21 Νοεμβρίου 2020

Πρώην Αρμένιος Διπλωμάτης-Η Ρωσία χρησιμοποίησε το Nagorno-Karabakh για να αποκόψει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ

Πρώην Αρμένιος Διπλωμάτης-Η Ρωσία χρησιμοποίησε το Nagorno-Karabakh για να αποκόψει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ

Yavuz Baydar

Η δράση της Ρωσίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας επιτυχημένης διπλωματικής προσπάθειας να αποσπάσει περαιτέρω την Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο ιστορικός και πρώην διπλωμάτης Gerard Libaridian στο Ahval σε συνέντευξη για το Hot Pursuit με τον Yavuz Baydar.

Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια στρατιωτική επίθεση για την ανάκτηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τις αρμενικές ομάδες τον περασμένο μήνα, επαναφέροντας μια μακροχρόνια σύγκρουση για την επίμαχη περιοχή. Η Ρωσία ιστορικά επιδίωξε να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολάβησης μεταξύ των δύο πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, και ο Libaridian δήλωσε ότι η απόφαση της Μόσχας να επιτρέψει την επιχείρηση Αζερίων να προχωρήσει, απαιτούσε εξήγηση.

Η κίνηση επέτρεψε στη Ρωσία να ενισχύσει τις σχέσεις της τόσο με το Αζερμπαϊτζάν όσο και με την Τουρκία, με εξαίρεση το ΝΑΤΟ και τη Δύση, δήλωσε ο Libaridian. Το μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, παρείχε σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, κερδίζοντας περαιτέρω κυριαρχία σε μια χώρα που παραδοσιακά θεωρείται ως εντός της σφαίρας επιρροής της Ρωσίας. Ωστόσο, ο Libaridian είπε ότι η Ρωσία δεν θεωρούσε πλέον την Τουρκία τόσο μεγάλη απειλή όσο είχε προηγουμένως. «Η Τουρκία δεν αντιπροσωπεύει αυτό που πρέσβευε πριν από 10 ή 15 χρόνια: τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό στο ΝΑΤΟ σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα δυτικά συμφέροντα παντού», ανέφερε.

Μια ισχυρή ρωσική ειρηνευτική δύναμη 2000 ατόμων θα αναπτυχθεί στην περιοχή βάσει συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που μεσολάβησε από τη Μόσχα στις αρχές του μήνα. Ο Libaridian είπε ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα εμπλακούν επί τόπου, αλλά η Ρωσία δεν θα μπορούσε να αντιταχθεί στο Αζερμπαϊτζάν να δώσει στον τουρκικό στρατό ρόλο στην παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός. «Οι Τούρκοι σιώπησαν όταν υπογράφηκε η κατάπαυση του πυρός και κρατήθηκαν έξω. Αυτό με οδηγεί στο να σκεφτώ ότι αυτή ήταν μια (προηγούμενη) κατανόηση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας», είπε.

Από την οπτική της Τουρκίας, το συνολικό αποτέλεσμα ήταν μια επιτυχία στην απόκτηση μεγαλύτερης επιρροής στον Νότιο Καύκασο, δήλωσε ο Libaridian. «Η Τουρκία έπαιξε τα χαρτιά της πολύ καλά και έχει κερδίσει ένα βήμα πέρα ​​από τις σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν», είπε. “Εάν η Τουρκία έρθει (στην περιοχή) με στρατό, κανείς δεν μπορεί να αντιταχθεί.” Ο Libaridian είπε ότι η Ρωσία ενίσχυσε επίσης τη θέση της στην περιοχή, με την κατάπαυση του πυρός να δώσει στη Μόσχα τον έλεγχο του διαδρόμου Λατσίν, την κρίσιμη διαδρομή εφοδιασμού προς το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ζυμώσετε προβλήματα και να αποσταθεροποιήσετε (και τα δύο) το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία», ανέφερε.

Αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των Αρμενίων που θα επιστρέψουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε ο Libaridian. «Η Ρωσία ενδιαφέρεται στο να επιστρέψουν οι Αρμένιοι, γιατί εάν δεν υπάρχουν Αρμένιοι, δεν υπάρχει ανάγκη για Ρώσους ειρηνευτές. Μέχρι την πρόσφατη σύγκρουση, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κυβερνείτο εντός των συνόρων του Αζερμπαϊτζάν από μια αυτόνομη διοίκηση που πρέσβευε τους εθνικιστές Αρμένιους. Ωστόσο, ο Libaridian είπε ότι το καθεστώς των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι πιθανό να αλλάξει.

«Οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Αρμένιους στην Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει εδαφικό ορισμό των Αρμενίων, αλλά έναν εθνοθρησκευτικό ορισμό. Μπορούν να έχουν την εκκλησία τους, τη δική τους εφημερίδα, τη γλώσσα τους, τα σχολεία τους. Αλλά θα υπάρξει άμεσος έλεγχος και δεν θα υπάρξει πολιτική ή εδαφική διάσταση αυτής της αυτονομίας », δήλωσε. Ο Libaridian συνέστησε επίσης σθεναρά στον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν να επικοινωνήσει και να δημιουργήσει επαφές με τους γείτονές του, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αζερικού προέδρου Ιλάμ Αλίεφ. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι να αρχίσουμε να συζητάμε ζητήματα απευθείας με τους γείτονες της Αρμενίας, πρόσθεσε ο Libaridian.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube