Weather Icon

Πώς κινείται η Τουρκία ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Πώς κινείται η Τουρκία ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Τα διπλωματικά της βήματα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 Δεκεμβρίου φαίνεται ότι καθορίζει η Άγκυρα, στοχεύοντας στον αδύναμο κρίκο που είναι η Κύπρος. Με τις κινήσεις στην Αμμόχωστο και το μήνυμα ότι η ατζέντα για το Κυπριακό περιλαμβάνει δύο κράτη, και ταυτόχρονα με τη μερική χαλάρωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία την ίδια ώρα κάνει άνοιγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τον εαυτό μας δεν τον βλέπουμε κάπου αλλού, αλλά μέσα στην Ευρώπη», δήλωσε πρόσφατα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πριν από αυτή τη δήλωση προηγήθηκε στις 20 Νοεμβρίου η επίσκεψη στις Βρυξέλλες του Ιμπραχίμ Καλίν, του πιο έμπιστου συνεργάτη του Τούρκου πρόεδρου. Πληροφορίες από το Συμβούλιο και την Επιτροπή αναφέρουν ότι έχουν υπάρχει αξιοσημείωτες συγκλίσεις σε όλα τα ζητήματα της «θετικής ατζέντας» που αφορούν την τελωνειακή ένωση, τη βίζα και το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό.

Από τη μεριά της η Αθήνα από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής φαίνεται ότι περιμένει την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Σκληρή γλώσσα κατά της Γερμανίας χρησιμοποίησε ο Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι με τη στάση που επιδεικνύει δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαι βέβαιος ότι κατανοεί την τεράστια αντίφαση της παροχής επιθετικών όπλων σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σταθερή θέση της Ελλάδας είναι ότι όσο παραμένουν οι προκλήσεις και όσο το Oruç Reis συνεχίζει να παρανομεί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος. «Κάποια στιγμή και η υποκρισία έχει τα όριά της. Διαπίστωσαν όλοι οι εταίροι ότι ήταν καθαρά προσχηματική η αποκλιμάκωση. Χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια, αυτή ήταν προσχηματική και υποκριτική στάση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

ΠΗΓΗ: Pontos-news.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube