Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Τουρκία 22 Νοεμβρίου 2020

Πως εξηγείται το “άνοιγμα” Ερντογάν στην Ε.Ε.;

Πως εξηγείται το “άνοιγμα” Ερντογάν στην Ε.Ε.;

Παντελής Σαββίδης

1.-Άλλαξε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

2.-Πλησιάζει ο Δεκέμβριος και η εικόνα, τώρα, δεν είναι όπως στην προηγούμενη διάσκεψη κορυφής. Έχει ενοχλήσει πολλούς. Ίσως, ακόμη και τη Γερμανία. Πέραν της Ελλάδος και της Κύπρου.

3.-Η οικονομία του δεν πηγαίνει καλά και οποιαδήποτε κύρωση θα έχει επιπτώσεις.

4.-Προκάλεσε διεθνώς με όσα μέτωπα άνοιξε.

5.-Έχει τρία ενεργά μέτωπα με την Ρωσία τα οποία μπορεί να “πουλήσει” στη Δύση. Με ανταλλάγματα. Ζητώντας και υποστήριξη. Ας όψεται ο πολύς Ρώσος πρόεδρος.

6.-Πέτυχε αρκετά από όσα επεδίωκε. Η διεθνής συγκυρία δεν του επιτρέπει να κλιμακώσει και για τα άλλα. Θα κάνει μια ανάπαυλα και θα δει πώς θα ξαναανοίξει το κεφάλαιο της Γαλάζιας Πατρίδας.

7.-Είναι αρκετά απομονωμένος, ό,τι και να λέμε. Η Τουρκία υπολογίζει πάντοτε τη διεθνή συγκυρία και την θέση της σ αυτήν Δεν την βολεύει η απομόνωση. Για να δράσει διασφαλίζει διεθνή αναγνώριση και υποστήριξη. Στη περίπτωση της Ελλάδας δεν την έχει.

Μέχρι τότε η Ελλάδα
-Πρέπει να ενισχύσει την άμυνα, τη διπλωματία της και την διεθνή προβολή των θέσεών της.

-Να διαμορφώσει θεσμούς παραγωγής πολιτικής εκτός ΥΠΕΞ ενθαρρύνοντας τη δημιουργία σοβαρών think tanks. Τις προτάσεις τους θα επεξεργάζεται και θα αξιοποιεί το ΥΠΕΞ.

-Να διαμορφώσει ένα όραμα για την Ευρώπη το οποίο να αρχίσει να καλλιεργεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες.

-Να μην εμφανίζεται, πάντοτε, ως ζήτουλας οικονομικός ή ασφάλειας.

-Μια μορφή ήπιας Ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει σύνορα και θα έχει κοινή εξωτερική πολιτική και κάποιες οικονομικές πλευρές είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση.

Όποιος κοιμάται και δεν δρα πέφτει το σπίτι και τον καταπλακώνει.

facebook.com/pantelis.savvidis

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube