Weather Icon
Κορωνοϊός - Covid-19 , Υγεία 1 Νοεμβρίου 2020

Ποιοι «παίρνουν» τα μέτρα και οδηγούν την Ελλάδα στο lockdown;

Ποιοι «παίρνουν» τα μέτρα και οδηγούν την Ελλάδα στο lockdown;

Η πραγματικότητα είναι δύσκολη, αντί να την αντιμετωπίσουμε, ας την αρνηθούμε

Δεν μου αρέσει η έκφραση οι «δύο Ελλάδες» κι ας την έχω γράψει. Γιατί δηλώνει κάτι το αμετάκλητο και ο οριστικός διχασμός σημαίνει ήττα για όλους. Καλύτερα να μιλάμε για τα δύο πρόσωπά μας, τους χαρακτήρες, τη διαφορά φάσης, τις αντιδράσεις μας που αλλάζουν, ακόμα και στον ίδιο άνθρωπο καμιά φορά. Έτσι είναι οι άνθρωποι, λένε οι επιστήμονες, τα πρώτα θύματα είχαν ονοματεπώνυμο, μας σόκαραν, μας κρατούσαν σε εγρήγορση, όσο πιο πολλά, γίνονται «στατιστική».

Τι σημαίνει 1 εκατομμύριο νεκροί; Ένας αριθμός. Τώρα πια δεν γράφουμε ούτε τα ονόματα των θυμάτων. Έπειτα είναι και ο χρόνος. Όσο πιο πολύς χρόνος, τόσο το ανθρώπινο μυαλό συνηθίζει το ανείπωτο, αναπτύσσει μηχανισμούς άρνησης για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει κανονικά, «κλείνει» συναισθηματικά για να αντέξει.

Προσπαθώ να μη θυμώνω με τους γύρω μου, παρατηρώ τη δικιά μου κούραση, αμέλεια, χαλάρωση, τα δικά μου λάθη για να δικαιολογήσω των άλλων. Δεν έχει νόημα να βριζόμαστε. Ακόμα περισσότερο κι από την οικονομική κρίση, αυτή η υγειονομική κρίση απαιτεί ενότητα και συναντίληψη. Ένα μικρό ποσοστό να μην ακολουθεί, μολύνει όλη την κοινότητα, καταστρέφει την προσπάθεια. Το βλέπουμε ήδη καθημερινά.

Είναι εντυπωσιακό πόσο το 2020 μοιάζει με το 2010. Δύο τελείως διαφορετικές αιτίες με τα ίδια αποτελέσματα. Το 2010 μας έλειψαν τα λεφτά γιατί σταμάτησαν να μας δανείζουν οι ξένοι. Το 2020 μας έλειψαν τα λεφτά επειδή ολόκληρος ο πλανήτης, για να προφυλαχθεί, έμεινε σπίτι του. Lockdown, μείωση τζίρων, καταστροφή του τουρισμού. Η ύφεση του 2020 είναι μεγαλύτερη από εκείνη μιας δεκαετίας πριν. Ευτυχώς τώρα έχουμε πρόσφατο το παρελθόν, δεν διαδηλώνουμε εναντίον του ιού. Η προηγούμενη κρίση μάς έκανε ωριμότερους για να αντιμετωπίσουμε την τωρινή. Και τώρα υπάρχουν οι αρνητές της πραγματικότητας, απλώς τους ακούν πια λιγότεροι. Τώρα λένε, δεν υπάρχει ιός, είναι μια παγκόσμια συνωμοσία για να μας φυλακίσουν στα σπίτια μας, είναι υπερβολές, είναι κόλπα, είναι σχέδιο για να μας ελέγχουν με τα βιοτσίπ των εμβολίων. Πριν 10 χρόνια δεν ήταν λιγότερο παράλογες οι αντιδράσεις, είναι ένα σχέδιο για να μας κάνουν «χρεοδουλοπαροικία», «δεν χρωστάμε μας χρωστάνε», θα πούμε Όχι. Οι Έλληνες ψήφισαν ότι είναι πλούσιοι, σάρκαζαν τα ξένα ΜΜΕ το 2015.

Μάθαμε μερικά πράγματα αυτά τα δύσκολα χρόνια, ο μηχανισμός άρνησης της πραγματικότητας, όμως, παραμένει ισχυρός και μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να καταστρέψει τα πάντα. Η προηγούμενη άρνηση της οικονομικής πραγματικότητας μας έχει στοιχίσει ήδη μια χαμένη δεκαετία. Τώρα;

Τα μοτίβα επαναλαμβάνονται. Τότε για να αντιμετωπίσουμε την ύφεση, την απώλεια των δανεικών από την οικονομία, χρειαζόταν να πάρουμε κάποια μέτρα. Μεταρρυθμίσεις τα έλεγαν τότε. Όχι τα δύσκολα, την ανακατασκευή του κρατικού μηχανισμού, της παιδείας, της δικαιοσύνης, ούτε τα απλά, τα εύκολα μέτρα δεν μπορέσαμε να κάνουμε. Πώς θα αναπληρώναμε λίγα από τα χαμένα δανεικά; Να δουλέψουμε περισσότερο, να επιτρέψουμε τις κρουαζιέρες για να έρθουν περισσότεροι ξένοι στην πόλη. Να κάνουμε την Αθήνα προορισμό city break για να έρχονται τουρίστες τα σαββατοκύριακα για τριήμερο. Να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά για να ψωνίζουν αυτοί που θα έρθουν, να γίνουν ξενόγλωσσα τμήματα στα πανεπιστήμια να έρθουν ξένοι φοιτητές, τέτοια απλά πράγματα. Πράγματα που έκαναν 7 ευρωπαϊκές χώρες που βρέθηκαν στη δίνη και μέσα σε 2-3 χρόνια την ξεπέρασαν.

Εμείς αποφασίσαμε να μην κάνουμε τίποτα, να διεκδικήσουμε μόνο τη συνέχιση των δανεικών. Κάψαμε την Αθήνα, οι άλλες χώρες έβγαζαν ταξιδιωτικές οδηγίες ότι είναι επικίνδυνη χώρα η Ελλάδα.

Σε μια περίοδο που στην Τουρκία έβαζαν βόμβες και στη βόρεια Αφρική είχαν τις επαναστάσεις της Άνοιξης, εδώ, στον ιδανικό δηλαδή προορισμό τουρισμού στη Μεσόγειο, δεν ερχόταν ο κόσμος γιατί καταστρέψαμε τις πόλεις μας, κάψαμε το κέντρο της Αθήνας, διαλύσαμε το λιανικό εμπόριο.

Το Αττικόν και το Απόλλων, ακόμα καμένα ερείπια, μας θυμίζουν ποιος ήταν στ’ αλήθεια ο «πολλαπλασιαστής» που έπεσε έξω: Εμείς, η δικιά μας άρνηση της αλήθειας. Μετά το 2015 που οι διαδηλώσεις και οι εμπρησμοί σταμάτησαν, τα 10 εκατομμύρια τουρίστες έγιναν 32 και η Ελλάδα μπόρεσε να πάρει μια ανάσα από την αύξηση του τουρισμού, αφού άλλη μεταρρύθμιση σπανίως θα έκανε.

 

Για τη συνέχεια AThensVoice

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube