REAL TIME |

Weather Icon

«Ποιοι είναι οι Γκρίζοι Λύκοι, η τουρκική εξτρεμιστική ομάδα που διαλύεται στη Γαλλία»

«Ποιοι είναι οι Γκρίζοι Λύκοι, η τουρκική εξτρεμιστική ομάδα που διαλύεται στη Γαλλία»

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν (Gérald Darmanin) ανακοίνωσε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου τη διάλυση των Γκρίζων Λύκων, μιας τουρκικής ακροδεξιάς ριζοσπαστικής, εθνικιστικής και ξενοφοβικής ομάδας, μετά από περιστατικά την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία.

Τα δάχτυλα του αντίχειρα και των μεσαίων δαχτύλων ενώνονται για να σχηματίσουν το προφίλ του λύκου. Αυτή είναι η ένδειξη της παρουσίας των Γκρίζων Λύκων.

Αυτοί οι ριζοσπάστες Τούρκοι ακτιβιστές ήρθαν στο προσκήνιο μετά από πρόσφατα περιστατικά μεταξύ της τουρκικής και των αρμενικής κοινότητας κοντά στη Λυών.

Οι εντάσεις μεταξύ αυτών των δύο κοινοτήτων της διασποράς επιδεινώθηκαν μετά την επανάληψη της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ , μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, με την υποστήριξη της Τουρκίας.

Πρόκειται για  «μια ιδιαίτερα επιθετική de facto ομάδα για να το θέσουμε ήπια» , δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν τη Δευτέρα για τους Γκρίζους Λύκους, ανακοινώνοντας τη διάλυσή τους η οποία πρέπει να τεθεί την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

H Μεράλ Ακσενέρ, αρχηγός του κόμματος İyi, κάνει το σημάδι των «Γκρίζων λύκων» στη διάρκεια πολιτικής εκστρατείας (AFP)

Επίθεση στον Ιωάννη Παύλο τον Β΄

Το κίνημα γεννήθηκε στην Τουρκία, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ως παραστρατιωτικός κλάδος του Εθνικιστικού Κόμματος – MHP, σήμερα σύμμαχος του AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Γκρίζοι Λύκοι προκάλεσαν βίαιες ενέργειες στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 εναντίον κομμουνιστικών και ακροαριστερών κινημάτων. Πολλές δολοφονίες αριστερών διανοούμενων και δημοσιογράφων αποδίδονται σε αυτούς.

Απαγορεύθηκε στην Τουρκία τη δεκαετία του 1980, πριν εμφανιστεί ξανά μερικά χρόνια αργότερα, η τρομοκρατική οργάνωση εξαπλώθηκε στην τουρκική διασπορά, στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ελβετία.

Το 1981, ένα από τα μέλη του επιχείρησε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β ‘στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Στη δεκαετία του 1990, αυτοί οι ακροδεξιοί προκαλούν βίαιες ενέργειες εναντίον των Κούρδων, των Αρμενίων και των Ελλήνων.

Καλλιεργούν επίσης δεσμούς με το αυτονομιστικό κίνημα των Ουιγούρων στην Κίνα.

Μαχητές του, εντάσσονται στις τάξεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν σε πόλεμο με την Αρμενία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στην πρώτη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αλλά το κίνημα απαγορεύτηκε από το Μπακού το 1995, κατηγορούμενο ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Προέδρου Χεϊντάρ Αλίγιεφ, πατέρα του σημερινού ηγέτη των Αζέρων.

Ανοχή στην Άγκυρα

Οι Γκρίζοι Λύκοι υπερασπίζονται την ιδέα του παντουρκισμού, στόχος της οποίας είναι να φέρουν κοντά τους τουρκικούς λαούς στο ίδιο κράτος.

Ένας οργανισμός που έχει καταστεί νόμιμος στην Τουρκία, λέγεται ότι είναι παρόντες στην τουρκική αστυνομία, στρατό και μυστικές υπηρεσίες, ενώ οι αρχές είναι αρκετά ανεκτές σε αυτούς.

Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου  του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, οι ακτιβιστές των Γκρίζων Λύκων προκάλεσαν πανικό φέτος το καλοκαίρι στη Λυών στο περιθώριο μιας φιλο-αρμενικής διαδήλωσης.

Ένας 23χρονος Γαλλό – τουρκος, ο Αχμέτ Τσετίν, δικάστηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στο Bourg-en-Bresse για «υποκίνηση μίσους».

Είχε εμφανιστεί σε ένα βίντεο στο οποίο είπε: «  Μπορεί η (τουρκική) κυβέρνηση να μου δώσει ένα όπλο και 2000 ευρώ και θα κάνω ό, τι πρέπει να κάνω οπουδήποτε στη Γαλλία»,  προσθέτοντας «λυπάμαι που στη Μασσαλία υπάρχουν πάρα πολλοί Αρμένιοι».

Radio France Internationale

 © Βαλκανικό Περισκόπιο 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube