Weather Icon
Aφρική 20 Νοεμβρίου 2020

Ποιες χώρες έχουν συμφέροντα στον πόλεμο της Αιθιοπίας

Ποιες χώρες έχουν συμφέροντα στον πόλεμο της Αιθιοπίας

Σύμφωνα με το Reuters τουλάχιστον πέντε χώρες επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις. 

Ερυθραία: Τρεις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τις δυνάμεις του Τιγκράι έπληξαν την πρωτεύουσα της χώρας, Ασμάρα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η Ερυθραία εξασφάλισε την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία το 1991, αλλά οι δύο χώρες ενεπλάκησαν και πάλι σε πόλεμο για τα σύνορα την περίοδο 1998-2000 όταν οι δυνάμεις του Τιγκράι είχαν κυρίαρχο ρόλο στην πολιτική σκηνή της Αιθιοπίας. 

Σουδάν: Από την έναρξη των συγκρούσεων στο Τιγκράι, τουλάχιστον 25.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει στο Σουδάν, όπου η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τα δικά της σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, αλλά και να διαχειριστεί εύθραυστες συμφωνίες ειρήνευσης με πληθώρα ένοπλων δυνάμεων. Η περιοχή του Τιγκράι που συνορεύει με το Σουδάν είναι το μόνο κομμάτι των συνόρων, που δεν ελέγχεται από δυνάμεις της Αιθιοπίας ή της Ερυθραίας. 

Αίγυπτος: Αυτή την εβδομάδα Αίγυπτος και Σουδάν πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί πολύ πριν ξεσπάσει η διαμάχη στο Τιγκράι. Η Αίγυπτος, τρίτη πολυπληθέστερη χώρα στην Αφρική, στηρίζεται στον Νείλο για το 90% των αποθεμάτων νερού και επιζητεί μία νομικά δεσμευτική συνθήκη για το πώς μπορεί η Αιθιοπία να εκμεταλλευθεί τα ύδατα του ποταμού. 

Σομαλία: Στρατεύματα της Αιθιοπίας βρίσκονται στη Σομαλία τόσο στο πλαίσιο μίας ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης όσο και στη βάση διμερούς συμφωνίας. Η Σομαλία, η οποία δοκιμάζεται επίσης από εμφύλιες συρράξεις, μάχεται μία συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα ισλαμιστική οργάνωση, την Σαμπάαμπ, η οποία έχει εξαπολύσει επιθέσεις και στην Αιθιοπία. Οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα, αλλά και ισχυρούς εθνοτικούς δεσμούς. 

Τζιμπουτί: Αν και μικρό, το Τζιμπουτί έχει ουσιαστικό ρόλο στην περιοχή, καθώς φιλοξενεί στο έδαφός του τόσο αμερικανικές όσο και κινεζικές στρατιωτικές βάσεις. Επιπλέόν το λιμάνι του είναι η μόνη πρόσβαση της Αιθιοπίας στη θάλασσα. Το Τζιμπουτί (που συνορεύει με την Ερυθραία), η Αιθιοπία και η Σομαλία έχουν εκδώσει κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητούν να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube