Weather Icon
Κορωνοϊός - Covid-19 , Υγεία 3 Νοεμβρίου 2020

Πέτσας : Δεν αποκλείεται γενικό lockdown σε όλη τη χώρα

Πέτσας : Δεν αποκλείεται γενικό lockdown σε όλη τη χώρα

«Δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λίγες ώρες μετά την επιβολή τοπικού lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες ενώ χτύπησε «καμπανάκι» για τις ΜΕΘ, λέγοντας ότι υπάρχει ήδη μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Στο τραπέζι πιο σκληρά μέτρα
Ο κ. Πέτσας είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας ενώ δε δίστασε να πει ότι «θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε.»

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες.», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους. «Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό.», είπε σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Όσον αφορά, τη μη τήρησή τους, είπε, ότι «οι παραφωνίες είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό».

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει ήδη τη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων για τις περιοχές «υψηλού κινδύνου».

Η ανησυχία που υπάρχει για την έκρηξη κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και τους επιστήμονες που βλέπουν να αρχίσει να πιέζεται σταδιακά το σύστημα υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες, ανακοινώθηκαν 1.152 νέες μολύνσεις του κοροναϊού στη χώρα ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι εκτοξεύτηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, φτάνοντας τους 153.

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό
Για τι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο είναι ένα θέμα που εξετάζεται.

Για τα σχολεία είπε ότι δεν υπήρχε θέμα διασποράς, γι’ αυτό και δεν έκλεισαν. Ωστόσο, για τα Λύκεια αποφασίστηκε να κλείσουν και να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση σε περιοχές με μεγάλη διασπορά.

Πιέζεται το Σύστημα Υγείας
Σχετικά με τις ΜΕΘ ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη, στο σύστημα υγείας.

Ήδη από χθες, είχαν χτυπήσει τα πρώτα «καμπανάκια» μετά τη ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα έχει αρχίσει να πιέζει τις ΜΕΘ .

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, που από χθες βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι άκρως ανησυχητικής.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για κοροναϊό στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας είναι σχεδόν πλήρεις. Για αυτόν τον λόγο αυτό μάλιστα, εξετάζονται μαζικές αεροδιακομιδές από Θεσσαλονίκη σε άλλες περιοχές.

Σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 60% των ΜΕΘ για κοροναϊό είναι κατειλημμένες: από σύνολο 312 κλινών ΜΕΘ-COVID, οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%).

ΠΗΓΗ: in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube