Weather Icon
Αραβικός Κόσμος , Κίνα 21 Νοεμβρίου 2020

Petro-Dollar Vs Petro-Yuan: Θα αντικαταστήσει η Κίνα της Ηνωμένες Πολιτείες στην Μ. Ανατολή;

Petro-Dollar Vs Petro-Yuan: Θα αντικαταστήσει η Κίνα της Ηνωμένες Πολιτείες στην Μ. Ανατολή;

Xωριανόπουλος Άγγελος

Η Saudi Aramco, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, είναι μια κρατικά ελεγχόμενη επιχείρηση που έχει πληγεί σκληρά εν μέσω της πανδημίας με την πτώση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως.

Το ενημερωτικό δελτίο της Aramco, που εκδόθηκε αυτό το μήνα, δήλωσε ότι οι μετοχές renminbi «ενδέχεται να εκδοθούν» στο πλαίσιο του προγράμματος ομολόγων. Αναφέρει επίσης τους κινδύνους που σχετίζονται με την πρόταση, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών σχετικά με τη ρευστότητα και την περιορισμένη διαθεσιμότητα του νομίσματος εκτός της Κίνας, ανέφερε η Nikkei Asia.

Ενώ το δολάριο των ΗΠΑ ήταν το παραδοσιακό νόμισμα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, τώρα απειλείται από το κινεζικό Yuan μεταξύ άλλων ανταγωνιστών νομισμάτων. Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Σαουδικής Αραβίας και ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο, η χώρα του Κόλπου έχει μακροχρόνιες στρατηγικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

«Πολύ πριν ο Ντόναλντ Τραμπ ανεβεί στην εξουσία και ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, η Κίνα έκανε θορύβους για να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου ως παγκόσμιο νόμισμα», σημείωσε ο Τζόζεφ Ντάνα, αρχισυντάκτης του emerge85, ένα εργαστήριο που διερευνά την αλλαγή στις αναδυόμενες αγορές και τον παγκόσμιο αντίκτυπό της.

«Αυτό θα έδινε στην Κίνα μεγαλύτερο έλεγχο της δικής της οικονομίας και θα βοηθήσει με μακροπρόθεσμα οικονομικά σχέδια που έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν τις ΗΠΑ ως τη μοναδική οικονομική υπερδύναμη του κόσμου. Αλλά η κατάργηση του δολαρίου είναι πολύ πιο εύκολο να λέγεται παρά να γίνεται στην πραγματικότητα. ”

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ριάντ. Σύμφωνα με μια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), το 73% των όπλων που εισήγαγε η Σαουδική Αραβία προήλθε από τις ΗΠΑ την περίοδο 2015-19. Άλλωστε, μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Ισραήλ με μεσολάβηση των ΗΠΑ, με τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία μπορεί να είναι η επόμενη στον κατάλογο των χωρών του Κόλπου για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, όπως ανέφεραν νωρίτερα οι EurAsian Times.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιέζει συνεχώς για πωλήσεις όπλων, ακόμη και μετά από αρκετούς πολιτικούς ηγέτες και επικριτές που έχουν εκφράσει ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Σαουδική Αραβία, τον ρόλο του Ριάντ στον πόλεμο της Υεμένης και τη βάναυση δολοφονία ενός δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι. Ωστόσο, η εποχή του Τραμπ πλησιάζει στο τέλος της, καθώς ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει τη διοίκηση σε δύο μήνες.

Ο Μπάιντεν ήταν ανοιχτά επικριτικός για τη Σαουδική Αραβία και μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας σε διαφορετική κατεύθυνση. “Είναι καιρός να αποκαταστήσουμε μια αίσθηση ισορροπίας, προοπτικής και πιστότητας στις αξίες μας στις σχέσεις μας στη Μέση Ανατολή”, δήλωσε ο Μπάιντεν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων πέρυσι.

«Θα καταστήσουμε σαφές ότι η Αμερική δεν θα παραβιάσει ποτέ ξανά τις αρχές της μόνο και μόνο αγοράσει πετρέλαιο ή να πουλήσει όπλα».

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία (κατά την γνώμη του μεταφραστή είναι η πρώτη λόγω του οικονομικού δείκτη ΡΡΡ), θέλει να αυξήσει την επιρροή της στον Κόλπο. Τον Μάρτιο του 2017, ο Βασιλιάς Σαλμάν υπέγραψε συμφωνίες ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο στο πλαίσιο του ταξιδιού έξι χωρών μέσω της Ασίας. Η Σαουδική Αραβία βλέπει την Ασία ως προσοδοφόρα αγορά και προσπαθεί να αυξήσει το μερίδιο αγοράς στην περιοχή.

Και πάλι το 2019, ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman επισκέφθηκε την Κίνα και υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή ενός διυλιστηρίου και πετροχημικού συγκροτήματος στην επαρχία Λιαονίνγκ ως μια κοινή Σαουδική-Κινέζικη επιχείρηση, μεταξύ άλλων συμφωνιών. Το Ριάντ, ωστόσο, απέστειλε το έργο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, μετά την παγκόσμια πανδημία που έπληξε τις τιμές του πετρελαίου.

«Η Κίνα παίζει μεγαλύτερο ρόλο στον Κόλπο; Απολύτως », δήλωσε ο Randolph Bell, διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Ενέργειας στο Atlantic Council, ένα think tank στην πρωτεύουσα της χώρας. «Αυτές οι σχέσεις μεγαλώνουν και εμβαθύνονται.»

Ωστόσο, αυτό που μπορεί να είναι ένα εμπόδιο μεταξύ της οικοδόμησης στρατηγικών δεσμών είναι ο μακροχρόνιος ανταγωνισμός της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, τον οποίο η Ουάσιγκτον υποστηρίζει μέσω της πολιτικής της «μέγιστης πίεσης». Από την άλλη πλευρά, η Κίνα είναι μέρος του κοινού συνολικού σχεδίου δράσης (JCPOA) ή της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να δίνουν σημασία από την άποψη της ασφάλειας, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στο Ιράν. Και υποψιάζομαι ότι οι Σαουδάραβες δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι με την Κίνα που αποθηκεύει ιρανικό πετρέλαιο στην αποθήκη. Μόλις αποδεσμευτεί, έχει τη δυνατότητα να μειώσει ακόμη περισσότερο τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο Bell στην US News.

Δεν έχει ακόμη δει πώς θα εξελιχθούν οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Σαουδικής Αραβίας μετά την ανάληψη της εξουσίας του Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021.

Για να καταλάβουμε την βαρύτητα της συγκεκριμένης είδησης, αρκεί να αντιληφθούμε πως η Κίνα εξαρτάται ενεργειακά σε τεράστιο βαθμό (75%) από αγορές της Μέσης Ανατολής (Ιράν, Ιράκ) οι οποίες μέσω της πολιτικής Τραμπ ήταν εξαιρετικά ασταθείς. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως την επόμενη της δολοφονίας Σολεϊμανί από αμερικανικό MQ-9 Reaper, 2 κινεζικές πετρελαϊκές αντιπροσωπείες εγκατέλειψαν το Ιράκ και η συμφωνία ύψους 2 δις με την Ιρακινή κυβέρνηση που σχετιζόταν με ηλεκτρική ενέργεια εγκαταλείφθηκε. Μετά την έκρηξη στον Λιμένα της Βηρυτού και λόγω της αποκοπής του Ιρανικού διαδρόμου προς την Μεσόγειο, το Ιράν υπέγραψε συμφωνία 2 δις με την Κίνα δίνοντας ”ανάσα” στις Κινεζικές εταιρείες ενέργειας. Η διείσδυση της Κίνας στην αγορά ενέργειας της Σ. Αραβίας, την κατεξοχήν χώρα συνεργάτη των ΗΠΑ στον Κόλπο, δίνει τεράστιες ανάσες στο Κινεζικό κράτος και ενισχύει τρομακτικά την παγκόσμια επιρροή του. Να σημειωθεί πως όταν ο Καντάφι το 2010 απείλησε πως θα ανταλλάξει πετρέλαιο με κινεζικό νόμισμα έναντι του αμερικανικού, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για την καθαίρεσή του και τον Λιβυκό Εμφύλιο.

Με πληροφορίες από eurasiantimes, CouncilofForeignRelations

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube