Weather Icon

Πειρατής και στους σεισμούς

Πειρατής και στους σεισμούς

Μπροστά στις επεκτατικές βλέψεις και το όραμα δημιουργίας της «Γαλάζιας Πατρίδας», δεν μετρούν ούτε οι φυσικές καταστροφές, ούτε οι θάνατοι ανθρώπων.

Πριν ακόμα Ελλάδα και Τουρκία συνέλθουν από το σοκ του φονικού εγκέλαδου που χτύπησε τη Σάμο και τη Σμύρνη, την επικοινωνία των δύο χωρών και τα μηνύματα αλληλοσυμπαράστασης, η τουρκική Κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση νέας Navtex. Την ίδια ώρα, το Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, στέλλοντας το μήνυμα ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σταματήσουν οι παράνομες έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η νέα τουρκική NAVTEΧ δεσμεύει μια περιοχή εκτός των θαλάσσιων ορίων της, γεγονός που δείχνει τις προθέσεις της Άγκυρας.

Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την πατρίδα μας με το Ορούτς Ρέις, το Φατίχ και το Κανουνί, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις στο μέλλον θα είναι πολύ πιο διαφορετικές. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη ότι από τη Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, από την Κύπρο μέχρι το Καραμπάχ επέδειξαν την ίδια στάση.

Σε ομιλία του στο 7ο Έκτακτο Συνέδριο του κόμματός του στην Σαμψούντα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι «τα σχέδια στην περιοχή μας θα τα πραγματοποιήσουμε ένα-ένα. Σε αυτό το θέμα είμαστε αισιόδοξοι και αποφασισμένοι. Έχουμε πάρει όλα τα εργαλεία από το χέρι τους τα οποία στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν για να διοικήσουν και να κατευθύνουν τη χώρα μας. Στη δική μας περίοδο έπαιξαν τα ίδια παιχνίδια αλλά απογοητεύτηκαν. Δεν κατάφεραν να πάρουν αιχμάλωτη την Τουρκία. Δεν κατάφεραν να γονατίσουν την Τουρκία με την τρομοκρατία. Δεν κατάφεραν να καταστρέψουν την Τουρκία με το πραξικόπημα. Με τις απειλές, την πολιορκία, και το εμπάργκο δεν κατάφεραν να θέσουν την Τουρκία υπό δεσμά. Δεν θα εμποδίσουν την οικονομία της Τουρκίας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «στη Συρία είμαστε εμείς, στην Λιβύη είμαστε εκεί, δίπλα στους αδελφούς μας του Αζερμπαϊτζάν είμαστε εμείς, από τη Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από την Κύπρο μέχρι το Καραμπαχ, παντού επιδείξαμε την ίδια στάση. Μακάρι από δω και μπρος με τον ίδιο τρόπο να συνεχίσουμε τον δρόμο μας. Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε».

«Την περίοδο που έχουμε μπροστά μας θα συνεχίσουμε τις υπηρεσίες μας στην πατρίδα αυξάνοντάς τες. Πρώτα ο Αλλάχ θα συνεχίσουμε με το Ορούτς Ρέις, θα συνεχίσουμε με το Φατίχ, με το Κανουνί, θα συνεχίσουμε με το Γιαβούζ και με όλα αυτά, πρώτα ο Αλλάχ, και οι σεισμικές έρευνές μας και οι γεωτρήσεις μας στο μέλλον θα είναι πολύ πιο διαφορετικές», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης στη νέα τουρκική ΝAVTEX, σημειώνοντας ότι είναι επιβεβαίωση ότι αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η έκδοση νέας παράνομης ΝAVTEX για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία η Τουρκία δεσμεύει περιοχή εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξαγάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι προσπάθεια της είναι η δημιουργία τετελεσμένων.

Σε ανακοίνωση του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.

«Οι ενέργειες αυτές δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Παράλληλα, καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη ΝAVTEX που εξέδωσε.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

Ακολούθως η ελληνική Κυβέρνηση προχώρησε με την έκδοση αντι- NAVTEX. Ο σταθμός του Ηρακλείου στην Κρήτη της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-ΝAVTEX.

Η ελληνική ΝAVTEX σημειώνει ότι η τουρκική ΝAVTEX αφορά σε «παράνομη και μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα», σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, καλεί τους ναυτιλομένους να αγνοήσουν την τουρκική ΝAVTEX τονίζοντας ότι ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει μηνύματα ΝAVTEX στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στη νέα τουρκική Navtex αντέδρασε και η Λευκωσία, καταγγέλλοντας ότι είναι παράνομη γιατί οι συντεταγμένες είναι στη δική της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Νέα ένταση και σύγκρουση

Αναφερόμενος στην νέα τουρκική Navtex ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «πάνω στα ερείπια, πριν από δύο δεκαετίες είχε χτιστεί μία καλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς. Έχει αποδειχθεί ότι η «διπλωματία των σεισμών» οδήγησε σε ύφεση και σε ειρήνη, ενώ η «διπλωματία των Navtex» οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί».

Επανέλαβε ότι οι διερευνητικές επαφές είναι στο τραπέζι και το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο. «Ας λύσουμε τη μία και μοναδική διαφορά που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, για να είναι αυτό μια αφετηρία συνεργασίας και ευημερίας για τους λαούς όλης της Ανατολικής Μεσογείου» είπε και προσέθεσε «εμείς θα συνεχίσουμε να βάζουμε πάνω στο τραπέζι τη συζήτηση και όχι Navtex και πλοία. Το θέμα έχει ξεφύγει από τα ελληνικά ή τα τουρκοκυπριακά ζητήματα και είναι πλέον ευρωπαϊκό. Αγγίζει στο σύνολό τους τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είτε έχουν να κάνουν με γεωπολιτικά συμφέροντα, είτε με το μεταναστευτικό, είτε με την οικονομική συνεργασία. Και, επιτέλους, υπάρχει ένα πλαίσιο στο τραπέζι που μπορεί να ωθήσει και την Τουρκία σε μία πιο λογική συμπεριφορά τους επόμενους μήνες». Τέλος, αναφερόμενος στα παλιά ακατοίκητα κτίσματα είπε ότι «το θέμα αφορά, όχι μόνο τα εγκαταλελειμμένα κτήρια, αλλά και τους ιδιοκτήτες διατηρητέων, που δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος για την ανακαίνιση των σπιτιών ή επαγγελματικών χώρων που έχουν. Και γι’ αυτό χρειάζεται συνεργασία πάρα πολλών». «Είχαμε ξεκινήσει συνεργασία με το ΤΕΕ, το κορυφαίο επιστημονικό επιμελητήριο των μηχανικών, έχει γίνει προεργασία και ελπίζουμε να προχωρήσει γρήγορα. Ας είναι αυτή η στιγμή -η δραματική και συγκλονιστική- η αφορμή να γίνει κάτι καλό» πρόσθεσε.

Φρίξος Δαλίτης

ΠΗΓΗ: philenews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube