Weather Icon

Παντελής Σαββίδης: Η αγανάκτηση Δένδια και η Γερμανία

Παντελής Σαββίδης: Η αγανάκτηση Δένδια και η Γερμανία

Αγανάκτησε από τη στάση ανοχής της Γερμανίας προς την Τουρκία ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας και είπε στο politico πως η Γερμανία δεν επιτελεί τον ηγετικό της ρόλο στην Ε.Ε. με τη στάση αυτή.

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

Έχει δίκαιο ο κ. Δένδιας αλλά δεν νομίζουμε πως τώρα συνειδητοποίησε τη στάση του Βερολίνου.
Απλώς, περίμενε κάτω απο την εξέλιξη των γεγονότων η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ να αλλάξει στάση.
Μάταια. Η Γερμανία έχει σαφή πολιτική απέναντι στην Τουρκία από τότε που δημιουργήθηκε ως κράτος. Ταιριάζει περισσότερο με αυτό που εκφράζει η γειτονική χώρα: τον ισχυρό κρατισμό. Η Γερμανία, όπως και η Τουρκία υπήρξαν χερσαίες δυνάμεις.

Τα γεωπολιτικά συμφέροντα του Βερολίνου συνέκλιναν περισσότερο με της Τουρκίας. Και, στη γερμανική πρωτεύουσα, προφανώς, ακόμη πιστεύουν πως συνεχίζουν να συγκλίνουν.
Επίσης η σημερινή Γερμανία δεν επιθυμεί μια δημοκρατική και, κατά το δυνατόν ενιαία Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Βερολίνο θέλει μια Γερμανική Ευρώπη. Αυτήν που λίγο πολύ επιχείρησε να καταλάβει με τους δύο παγκοσμίους πολέμους.

Η μόνη περίοδος που η Γερμανία επιχείρησε να εμφανιστεί και να λειτουργήσει ως δυτικού τύπου δημοκρατία ήταν η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, μεταξύ των δύο μεγάλων πολέμων. Η Δημοκρατία αυτή της επιβλήθηκε από τους Συμμάχους και απέτυχε διότι η γερμανική ψυχοσύνθεση δεν ανέχεται αντιλήψεις περί ισότητας και άλλων τινών που πήγασαν από την διαχρονική πορεία της ανθρωπότητας και εκφράστηκαν στη σύγχρονη εποχή με τη Γαλλική Επανάσταση.
Η Γερμανία πιστεύει στην ιδιαιτερότητά της. Και η πίστη αυτή την οδηγεί στην επιβολή της δικής της αντίληψης και πολιτικής.

Είναι αυτή η αντίληψη που οδήγησε τη Βρετανία εκτός Ένωσης. Είναι η ίδια αντίληψη που περιθωριοποίησε τη Γαλλία και θα αναγκάσει το Παρίσι ή να υποταχθεί ή να γίνει πόλος συσπείρωσης χωρών της Ένωσης που δεν συμφωνούν με τη Γερμανική αντίληψη και κυριαρχία.
Η Γερμανία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Τουρκία. Η Γερμανική πολιτική θα είναι φιλοτουρκική. Και αυτό ας το συνειδητοποιήσουν καλά στην Αθήνα.

Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα τα οποία πρέπει να αξιοποιήσει.
Είναι λάθος η εκτίμηση ότι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας είναι υποδεέστερη της Τουρκίας. Η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας χωρίς την Ελλάδα μειώνεται κατακόρυφα.
Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά όχι σ αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται σε μια Ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν θα είναι γερμανική. Αν θέλει να συμμετέχει η Γερμανία πάρα πολύ καλά. Ως ευρωπαϊκή Γερμανία. Αν δεν θέλει και επιθυμεί να διατηρήσει μια Γερμανική Ευρώπη θα πρέπει να υπάρξουν νέοι προβληματισμοί για τη διαμόρφωση άλλης ευρωπαϊκής πολιτικής. Ενδεχομένως και χωρίς τη Γερμανία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube