Weather Icon
Δημόσια Διοίκηση , Παιδεία 17 Νοεμβρίου 2020

Πανεπιστημιακή αστυνομία

Πανεπιστημιακή αστυνομία

Τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα στα ελληνικά πανεπιστήμια με την άσκηση βίας σε πρυτάνεις και καθηγητές οδήγησαν την πολιτεία να σκέπτεται τη θεσμοθέτηση πανεπιστημιακής αστυνομίας, όπως σε πολλές χώρες με μεγάλη ακαδημαϊκή παράδοση. Η αστυνομία των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι συχνά αστυνομικοί που απασχολούνται στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα για την προστασία της περιουσίας της πανεπιστημιούπολης και των γύρω περιοχών καθώς και των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται και την επισκέπτονται.

Η αστυνομία των πανεπιστημιουπόλεων στον Καναδά αποτελείται από αστυνομικούς με πλήρη αστυνομική εξουσία στις αντίστοιχες πανεπιστημιουπόλεις τους για την επιβολή του Ποινικού Κώδικα, καθώς και των τοπικών κανονισμών. Συνήθως δεν οπλοφορούσαν, φέροντας μόνο κλομπ, σπρέι πιπεριού, χειροπέδες και ασύρματο, ενώ φορούσαν αστυνομικά προστατευτικά γιλέκα. Μετά το ακαδημαϊκό έτος 2004-5, το 87% των πανεπιστημιουπόλεων έχει αστυνομικούς με τη δύναμη να συλλάβουν και στην πλειονότητά τους οπλισμένους.

Ο πανεπιστημιακός νόμος 1825 δίνει στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν αστυνομικούς. Και τα δύο πανεπιστήμια διατηρούσαν στο παρελθόν αστυνομικές δυνάμεις, παρόλο που η Οξφόρδη διέλυσε την αστυνομία της το 2003, με την ευθύνη για την αστυνομία των πανεπιστημίων να μεταφέρεται στην αστυνομία της πόλης του Λονδίνου.

Ωστόσο, το Κέμπριτζ διατηρεί την αστυνομία του, ενώ οι αστυνομικοί του εξακολουθούν να έχουν πλήρη αστυνομική εξουσία.

Η αστυνομία του πολιτειακού, κρατικού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (State University of New York, SUNY) είναι υπηρεσία εφαρμογής του νόμου στο ακαδημαϊκό σύστημά του, επιφορτισμένη με την ανίχνευση και την πρόληψη του εγκλήματος, εκτός από την επιβολή των κρατικών και τοπικών νόμων, κανόνων και κανονισμών. Οι αστυνομικοί της πανεπιστημιούπολης χειρίζονται θέματα όπως η σεξουαλική επίθεση, τα ναρκωτικά, η πρόληψη του εγκλήματος. Είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση σχέσεων αλληλοσεβασμού φοιτητών, καθηγητών και προσωπικού προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και να διευκολυνθεί η συνεργασία εντός της κοινότητας των πανεπιστημιουπόλεων.

Η αστυνομία του SUNY δημιουργήθηκε ως απάντηση στην αυξανόμενη αναταραχή στον ακαδημαϊκούς χώρους του, στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Βίαιες διαδηλώσεις με μεγάλες καταστροφές στις υποδομές του πανεπιστημίου, η αυξανόμενη χρήση ναρκωτικών, οι συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών συνέβαλαν στη δημιουργία της σημερινής αστυνομίας του κρατικού αυτού πανεπιστημίου.

Αρκετά περιστατικά κατά τη δεκαετία του ’90 υπογράμμισαν την ανάγκη για πλήρη αστυνομική υπηρεσία και παρακίνησαν τον κυβερνήτη και το νομοθετικό σώμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης να δημιουργήσουν την αστυνομία του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης το 1999.

Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί έχουν εξουσίες σύλληψης και επιβάλλουν τους νόμους της πολιτείας της Νέας Υόρκης εντός της πανεπιστημιούπολης.

Οι αστυνομικοί του Πανεπιστημίου (UPO) της Νέας Υόρκης λαμβάνουν τις επίσημες εξουσίες τους μέσω των νόμων περί Εκπαίδευσης και περί Ποινικής Διαδικασίας. Οι νόμοι αυτοί εξουσιοδοτούν τους αστυνομικούς του πανεπιστημίου να πραγματοποιούν συλλήψεις με βάση υπάρχουσα αιτία, να χρησιμοποιούν την κατάλληλη δύναμη για τη σύλληψη των παρανομούντων.

για τη συνέχεια kathimerini

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube