Διεθνή
Παιχνίδια της Άγκυρας με τα 5,8 μίλια στο Καστελόριζο και κινήσεις για αποφυγή κυρώσεων

Νίκος Μελέτης
Να επιβάλει το casus belli όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο θέλει η Άγκυρα και με «εργαλείο» το Oruc Reis και τις τελευταίες NAVTEX επιδιώκει να περιορίσει δια της βίας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στα 6 ν.μ..
Όμως με τις τελευταίες NAVTEX φαίνεται ότι η Τουρκία μπαίνει στον πειρασμό να δοκιμάσει τις ανοχές της Ελλάδας καθώς σύμφωνα με την αντί NAVTEX που εξέδωσαν οι ελληνικές Αρχές παραβιάζεται και περιοχή εντός των 6 ν.μ., κάτι που συνιστά πρωτοφανή πρόκληση καθώς στην ζώνη των 6 ν.μ. η Ελλάδα ασκεί απόλυτη κυριαρχία, όπως ακριβώς στο έδαφος της χώρας.
Η Ελληνική NAVTEX αναφέρει χαρακτηριστικά:
«ZCZC HA11
211130 UTC NOV 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 711/20
Νοτιοανατολική Κρητική Θάλασσα
1.Μη εξουσιοδοτημένος Σταθμός μετέδωσε την NAVTEX FA64-1460/20 η οποία αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή που περιλαμβάνει Ελληνικά Χωρικά Ύδατα , όπου η Ελλάδα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει NAVTEX. Αυτή η περιοχή της NAVTEX επικαλύπτει επίσης και την ελληνική υφαλοκρηπίδα και εμπίπτει εντός της Ελληνικής περιοχής Υπηρεσιών NAVTEX όπου ο Σταθμός NAVTEX του Ηρακλείου έχει την αρμοδιότητα να εκπέμπει NAVTEX.
2.Ολοι οι ναυτιλλόμενοι παρακαλούνται να αγνοήσουν την NAVTEX FA64-1460/20.»
Η Τουρκία έσπευσε να απορρίψει την ελληνική NAVTEX εκδίδοντας νέα στην οποία αναφέρει τα εξής:
«TURNHOS N/W : 1462/20
MEDITERRANEAN SEA
1.Τα με τουρκική σημαία R/V Oruc Reis, Ataman και Cengizhan πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες έξω απo τα ελληνικά χωρικά ύδατα και στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στο όνομα της Δημοκρατίας της Τουρκίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
2.Μη εξουσιοδοτημένος Σταθμός έχει μεταδώσει την NAVTEX HA11-711/20 που περιλαμβάνει ανεδαφικούς ισχυρισμούς στην τουρκική περιοχή υπηρεσιών NAVTEX. Ο Σταθμός NAVTEX της Αττάλειας έχει την αρμοδιότητα να μεταδίδει μηνύματα NAVTEX σε αυτή την περιοχή
3.Η NAVTEX του τουρκικού Σταθμού της Αττάλειας FA64-1460/20 είναι έγκυρη και ενεργή. Ο σταθμός της Αττάλειας θα συνεχίσει να εκδίδει NAVTEX για την ασφάλεια των ναυτιλλομένων».
Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία επιμένει στην τελευταία και σε άλλη μια τουλάχιστον NAVTEX τις προηγούμενες εβδομάδες, να περιλαμβάνει και σημείο το οποίο βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων των 6.μ. .
Η Τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι λαμβάνει υπόψη για την μέτρηση μια μικρή τουρκική βραχονησίδα και επομένως δεν υπάρχει παραβίαση των 6 ν.μ., καθώς το σημείο (με την δική τους μέτρηση) είναι 0,2 ν.μ. έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ αντιθέτως οι ελληνικές Αρχές βλέπουν ότι η συντεταγμένη που προβλέπει η τουρκική NAVTEX αφορά περιοχή εντός της ζώνης των 6 ν.μ. Πάντως στην προηγούμενη NAVTEX το τουρκικό ερευνητικό δεν αποπειράθηκε σύμφωνα με πληροφορίες να κάνει έρευνες σε αυτό το σημείο.

Δεν μπορεί πάντως να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η Άγκυρα να επιδιώξει πριν την εκπνοή της NAVTEX στις 29 Νοεμβρίου (που θα σημάνει όπως φαίνεται την αποχώρηση τουλάχιστον προς το παρόν του Oruc Reis), να δοκιμάσει να προκαλέσει στέλνοντας το πλοίο στο συγκεκριμένο σημείο το οποίο πρακτικά θα παραβιάζει την απόλυτη κόκκινη γραμμή της Ελλάδας, και συγχρόνως θα επιδιώκει να δημιουργήσει σύγχυση στον διεθνή παράγοντα επικαλούμενη την υποτιθέμενη τουρκική βραχονησίδα.
Έτσι θα επιχειρηθεί να εστιασθεί η συζήτηση στο εάν η Τουρκία παραβίασε ή όχι τα χωρικά ύδατα των έξι μιλίων έστω και για εκατό μέτρα και θα υπάρξει αποπροσανατολισμός από την κατ΄ εξακολούθηση πρόκληση της παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου.
Και η Τουρκία θα επιχειρήσει με αυτούς τους ελιγμούς να εξασφαλίσει ότι οι υποστηρικτές της στην Ε.Ε. με πρώτο το Βερολίνο, θα πεισθούν για τις «κινήσεις καλής θέλησης» με την αποχώρηση του Oruc Reis (το οποίο θα βρίσκεται σε λιμάνι σε απόστασή μερικών ωρών από την ελληνική υφαλοκρηπίδα) και με την μη παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων των 6 ν.μ..
Όμως αντίστοιχες μεθοδεύσεις γίνονται και στο Κυπριακό. Και ενώ μετά από μήνες παράνομων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ σήμερα παραμένει στην περιοχή και εντός μάλιστα οριοθετημένων Οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ το Barbaros , και όταν είναι νωπές οι εικόνες της «εισβολής» με επικεφαλής τον Ερντογάν στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων ,ορισμένοι εντος της Ε.Ε. θεωρούν ότι αφου ξεμπερδέψουν με την πίεση της Ελλάδας για κυρώσεις, επικαλούμενοι τις «κινήσεις καλής θέλησης» Ερντογάν ,θα πρέπει να συμβεί το ίδιο και με την Κύπρο.
Και έτσι όπως ανακοινώθηκε φθάνει το αργότερο στις 2 Δεκεμβρίου στην Λευκωσία η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Τζέιν Χολ Λουτ για να διερευνήσει υποτίθεται τις προθέσεις και της νέας τουρκοκυπριακής ηγεσίας και να δρομολογήσει την διαδικασία για σύγκληση Πενταμερούς. Μια διαδικασία για την οποία φυσικά όχι μόνο δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις αλλά αντιθέτως οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί μετά τα βήματα απόλυτης υποταγής των Κατεχομένων από την Τουρκία, την απαίτηση για συζήτηση λύσης δυο κρατών και την προσπάθεια της Άγκυρας να εξασφαλίσει έστω και μια -δυο αναγνωρίσεις του ψευδοκράτους .
Όμως και οι συζητήσεις Λουτ και η «αισιοδοξία» που θα εκφράσει, μαζί με την απόσυρση του Oruc Reis(που απλώς θα ολοκληρώνει την παρούσα φάση των παράνομων ερευνών που άρχισαν τον Αύγουστο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα) και οι προσχηματικές προσκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο , θα χρησιμοποιηθούν από εκείνους που δεν θέλουν να υπάρξει το ευρωπαϊκό «μαστίγιο» προς την Τουρκία . Και το επιχείρημα θα είναι ότι για να μην …διαταραχθεί το κλίμα και προκειμένου να.ενθαρρυνθεί η Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο του Διαλόγου, όχι μόνο δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις αλλά αντιθέτως να δοθούν και ανταλλάγματα στην Τουρκία.

Αλλά αυτή πλέον δεν είναι απλώς πολιτική κατευνασμού, αλλά πρόκειται άνευ όρων και χωρίς μάχη συνθηκολόγηση της Ευρώπης με τον Ερντογάν.
ZCZC HA11
211130 UTC NOV 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 711/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA64-1460/20, THAT REFERS TO
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA INCLUDING
GREEK TERRITORIAL SEA, WHERE GREECE HAS
THE EXCLUSIVE AUTHORITY TO BROADCAST
NAVTEX MESSAGES. THIS NAVTEX AREA ALSO
OVERLAPS GREEK CONTINENTAL SHELF
AND FALLS WITHIN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA
WHERE IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS
THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD
NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 292059 UTC NOV 20.
NNNN
TURNHOS N/W : 1462/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21-11-2020 19:31)
TURNHOS N/W : 1462/20
MEDITERRANEAN SEA
1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVEY OUTSIDE OF GREEK TERRITORIAL WATERS AND IN TURKISH CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC OF TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.
2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA11-711/20 WHICH IS INCLUDING UNGROUNDED CLAIMS IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
3. ANTALYA TURK RADIO NAVTEX NR FA64-1460/20 IS VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTINUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARINERS.
4. CANCEL THIS MESSAGE 292059Z NOV 20.
liberal.gr

Διεθνή
Και επίσημα «Υπουργείο Πολέμου» στις ΗΠΑ – Υπέγραψε το διάταγμα ο Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο το υπουργείο Άμυνας μετονομάζεται σε «υπουργείο Πολέμου», επιστρέφοντας στην ονομασία που είχε μέχρι και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η αμερικανική κυβέρνηση επιδίωξε να δώσει έμφαση στον ρόλο του Πενταγώνου στην πρόληψη των συγκρούσεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο το υπουργείο Άμυνας μετονομάζεται σε «υπουργείο Πολέμου», επιστρέφοντας στην ονομασία που είχε μέχρι και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η αμερικανική κυβέρνηση επιδίωξε να δώσει έμφαση στον ρόλο του Πενταγώνου στην πρόληψη των συγκρούσεων.
Ο Τραμπ υπέγραψε την εντολή σε μια τελετή στο Οβάλ Γραφείο.
Αυτή είναι η πιο πρόσφατη αλλαγή ονομασίας στον αμερικανικό στρατό, που περιλάμβανε και την απόφασή του να οργανωθεί μια στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Ουάσινγκτον αλλά και να επαναφέρει τα ονόματα στρατιωτικών βάσεων που είχαν μεταβληθεί μετά τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις του 2020.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αμφισβητεί επίσης τους συμβατικούς κανόνες για την ανάπτυξη του στρατού στο εσωτερικό της χώρας, δημιουργώντας στρατιωτικές ζώνες κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό και αναπτύσσει στρατό σε πόλεις, όπως στο Λος Άντζελες και την Ουάσινγκτον, για να καταστείλει την παράτυπη μετανάστευση.
Τα αποτελέσματα της μετονομασίας
Με το διάταγμα ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ και οι υφιστάμενοί του θα μπορούν να χρησιμοποιούν τίτλους όπως «υπουργός Πολέμου» και «υφυπουργός Πολέμου» στην επίσημη αλληλογραφία και τα δελτία Τύπου. Ο Χέγκσεθ εντέλλεται να εισηγηθεί νομοθετικές και εκτελεστικές ενέργειες για να γίνει μόνιμη η μετονομασία.
WE ARE THE WAR DEPARTMENT. pic.twitter.com/7hNb7zJLHc
— Department of War (@DeptofWar) September 5, 2025
Οι αλλαγές ονομασίας στα υπουργεία είναι σπάνιες και απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία και δεν έχουν δείξει ότι σκοπεύουν να αντιταχθούν στις πρωτοβουλίες του Τραμπ.
Το υπουργείο Άμυνας αποκαλείτο υπουργείο Πολέμου μέχρι το 1949. Οι ιστορικοί λένε ότι μετονομάστηκε εν μέρει για να δείξει η Ουάσινγκτον ότι, στην πυρηνική εποχή, οι ΗΠΑ επικεντρώνονταν στην πρόληψη των συγκρούσεων.
Η εκ νέου μετονομασία θα είναι κοστοβόρα αφού απαιτεί να αλλάξουν οι πινακίδες και τα επιστολόχαρτα που χρησιμοποιούνται όχι μόνο στο Πεντάγωνο αλλά και σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο. Η προσπάθεια του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν να μετονομάσει εννέα στρατιωτικές βάσεις που τιμούσαν ηγέτες του στρατού των Νοτίων θα κόστιζε στον στρατό 39 εκατομμύρια δολάρια. Ο Χέγκσεθ ανέτρεψε την απόφαση φέτος.
Διεθνή
Η Χαμάς βρίσκει καταφύγιο στην Τουρκία
Η πρόσφατη σύλληψη από το Ισραήλ ενός πυρήνα της Χαμάς που σχεδίαζε επίθεση κατά του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη δραστηριότητα της οργάνωσης στην Τουρκία.

Η πρόσφατη σύλληψη από το Ισραήλ ενός πυρήνα της Χαμάς που σχεδίαζε επίθεση κατά του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη δραστηριότητα της οργάνωσης στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το Ynet, ανώτερα στελέχη της Χαμάς λειτουργούν από το τουρκικό έδαφος υπό αυστηρούς περιορισμούς, με την Άγκυρα να προσφέρει ταυτόχρονα έναν ασφαλή κόμβο για διπλωματική δράση και παράλληλες μυστικές επιχειρήσεις.
Περιορισμένη πολιτική παρουσία
Πηγή της Χαμάς τόνισε ότι η παρουσία της οργάνωσης στην Τουρκία είναι «προσεκτικά ρυθμισμένη» και κάθε παραβίαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση απέλαση. Οι ηγέτες της δεν επιτρέπεται να ιδρύσουν επίσημα πολιτικά ή στρατιωτικά γραφεία, ενώ η παραμονή τους δεν ξεπερνά τους τρεις συνεχόμενους μήνες.
Επαφές με την τουρκική ηγεσία
Η Τουρκία συγκαταλέγεται στις λίγες μουσουλμανικές χώρες που διατηρούν ανοικτές σχέσεις με τη Χαμάς. Στελέχη όπως ο Χάλεντ Μασάλ και ο Χαλίλ αλ-Χάγια έχουν επανειλημμένα συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους, ενώ τον Απρίλιο του 2024 ο Μασάλ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Χαμάς ζητά συχνά από την Άγκυρα να μεταφέρει προτάσεις προς την Ουάσιγκτον, χαιρετίζοντας τον ρόλο της Τουρκίας ως «γέφυρα» με τις ΗΠΑ.
Δημόσια στήριξη – και υπόγεια δίκτυα
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, η Τουρκία υιοθέτησε δημόσια μέτρα στήριξης των Παλαιστινίων, διακόπτοντας το εμπόριο με το Ισραήλ, απαγορεύοντας τη διέλευση ισραηλινών πλοίων και αεροσκαφών, και δηλώνοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή της στις επιχειρήσεις στη Γάζα. Παράλληλα, σύμφωνα με δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Χαμάς διατηρεί στην Κωνσταντινούπολη μυστική μονάδα κυβερνοεπιχειρήσεων και πληροφοριών, η οποία φέρεται να στοχοποιεί αραβικές χώρες, την Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς και διπλωματικές αποστολές Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ.
Το ανοιχτό ζήτημα με το Ισραήλ
Το Ισραήλ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα προχωρήσει σε πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών του με την Τουρκία εάν δεν τερματιστούν οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη. Υπολογίζεται ότι περίπου 40 στελέχη της οργάνωσης που απελάθηκαν το 2011 στο πλαίσιο της συμφωνίας Σαλίτ παραμένουν ενεργά στην Τουρκία, με αρκετούς από αυτούς να έχουν αποκτήσει τουρκική υπηκοότητα, γεγονός που ενισχύει την μακροπρόθεσμη παρουσία της Χαμάς στη χώρα.
SigmaLive.com
Διεθνή
Τραμπ παραδέχεται απώλεια Ινδίας και Ρωσίας προς την Κίνα
«Φαίνεται ότι χάσαμε την Ινδία και τη Ρωσία στη βαθύτερη, πιο σκοτεινή Κίνα. Εύχομαι να έχουν ένα μακρύ και ευημερούν μέλλον μαζί!», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Με μια δηκτική ανάρτηση στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε τις γεωπολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται και οι οποίες έγιναν κάτι παραπάνω από εμφανείς στους πρόσφατους εορτασμούς στο Πεκίνο για τα 80 χρόνια από τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Φαίνεται ότι χάσαμε την Ινδία και τη Ρωσία στη βαθύτερη, πιο σκοτεινή Κίνα. Εύχομαι να έχουν ένα μακρύ και ευημερούν μέλλον μαζί!», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η ανάρτηση ήρθε λίγο μετά τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Οικονομικό Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ, όπου ο Ρώσος πρόεδρος κλήθηκε να σχολιάσει μια πολυσυζητημένη φωτογραφία με τον ίδιο, τον Σι Τζινπίνγκ και τον Ναρέντρα Μόντι. Η εικόνα είχε προκαλέσει διεθνώς συζητήσεις με τη λεζάντα «ελέφαντας, δράκος και αρκούδα», παραπέμποντας σε Ινδία, Κίνα και Ρωσία αντίστοιχα.
O τίγρης της Σιβηρίας
«Η αρκούδα είναι αρκούδα», απάντησε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι αποτελεί σύμβολο της Ρωσίας. Συμπλήρωσε δε με νόημα: «Βρισκόμαστε στην Άπω Ανατολή , ο μεγαλύτερος τίγρης στον κόσμο είναι ο τίγρης της Σιβηρίας, ο ρωσικός τίγρης».
Η τοποθέτηση του Τραμπ δείχνει πώς η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει με εκνευρισμό την ενίσχυση δεσμών ανάμεσα σε Πεκίνο, Μόσχα και Νέο Δελχί. Αρκετοί είναι πάντως εκείνοι που τον έχουν επικρίνει πως με την απόφασή του πρώτον να στηρίξει ανοιχτά το Πακιστάν και δεύτερον να επιβάλλει βαρύτατους δασμούς στην Ινδία, έσπρωξε ο ίδιος τη χώρα στην αγκαλιά του Σι Τζινπίνγκ.
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Έρχεται μεγάλο ΣΟΚ για την Ελληνική Δημοκρατία! Κατεδαφίζεται με δικογραφίες το πολιτικό σύστημα της κλεπτοκρατίας
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τεράστια ανατροπή; Ισχύει ότι αρνήθηκε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ να αναλάβει την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα;
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Η φωτογραφία που “μίλησε”! Ανύπαρκτος γεωπολιτικός παίκτης η Ελλάδα
-
Αναλύσεις3 εβδομάδες πριν
Μάζης: Ετοιμάζεται τεράστια έκρηξη Τουρκίας – Ισραήλ – «Είμαστε στο και δέκα στην Ελλάδα»
-
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ2 εβδομάδες πριν
Σημαντικό ορόσημο στην Αγγλία! Ολόκληρη ενορία Προτεσταντών στο Χάλιφαξ μεταστράφηκε στην Ορθοδοξία
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Βόμβα από την Israel Hayom! Σενάριο απελευθέρωσης της Κύπρου με την κωδική ονομασία “Οργή του Ποσειδώνα” – Τα κατεχόμενα είναι και ισραηλινό πρόβλημα
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Διαλύοντας την Τουρκική προπαγάνδα!