Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Τουρκία 26 Νοεμβρίου 2020

Ό,τι σπέρνουν θα θερίσουν με την Τουρκία

Ό,τι σπέρνουν θα θερίσουν με την Τουρκία

ΜΕ την επεισοδιακή νηοψία σε τουρκικό πλοίο από γερμανική φρεγάτα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Irini» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά πως η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση. Και όχι μόνο σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά και έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το τελευταίο αyτό επεισόδιο προφανώς και στη μεγάλη εικόνα μπαίνει και η Γερμανία. Το Βερολίνο όλη αυτή την περίοδο είχε σταθεί στο πλευρό της Άγκυρας, τις πλείστες φορές αφήνοντας ακάλυπτους εταίρους του στην Ε.Ε. 

Η ΙΔΙΑ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναφέρει σε τοποθέτηση της πως υπήρχαν «εύλογες υποψίες ότι το τουρκικό πλοίο δρούσε ενδεχομένως κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ», το οποίο επιτηρεί η επιχείρηση «Irini». Τοποθέτηση που προκάλεσε, ως αναμενόταν, την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, η οποία διά του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποίησε, για την ακρίβεια απείλησε πως «θα δώσουμε απάντηση και στο πεδίο της δράσης, ενώ θα παρακολουθούμε και τις νομικές και πολιτικές διαδικασίες. Θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται. Αυτή είναι η εντολή του προέδρου μας». Σημειώνεται συναφώς ότι το γερμανικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε πως ο έλεγχος του Rosalina-A διακόπηκε χωρίς να ολοκληρωθεί, επειδή η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε στην αποστολή της Ε.Ε. ότι οι Γερμανοί στρατιωτικοί παραβίασαν το διεθνές δίκαιο επειδή δεν περίμεναν να τους δώσει άδεια η Τουρκία για να επιβιβασθούν. Συνεπώς, είναι σαφές πως η Άγκυρα παρεμπόδισε την έρευνα.

ΤΑ όσα παρακολουθήσαμε με τη νηοψία σε γερμανικό πλοίο είναι αποτέλεσμα της αποθράσυνσης της κατοχικής Τουρκίας, που είναι απόρροια της ανοχής που επιδεικνύεται από τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα έναντι της τουρκικής συμπεριφοράς. Δεν είναι η πρώτη φορά η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Δεν είναι τυχαία που το πλοίο έφερε τουρκική σημαία. Το έπραξαν για να μπορούν να αντιδράσουν και να αποτρέψουν την έρευνα στο πλοίο

ΟΛΟΙ γνωρίζουν πως η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο. Γνωρίζουν όλοι πως ενισχύει στρατιωτικά και εξοπλιστικά το καθεστώς της Τρίπολης. Για αρκετό καιρό δεν αντιδρούσε κανείς. Ούτε και τώρα υπήρξε σοβαρή αντίδραση στα τεχνάσματα της κατοχικής δύναμης.

ΟΙ Ευρωπαίοι εταίροι μας ό,τι σπέρνουν θα θερίσουν. Στην προκειμένη περίπτωση, άφησαν την Τουρκία να αλωνίζει ανενόχλητη και να παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες, το διεθνές δίκαιο. Όσο οι παραβιάσεις αυτές αφορούσαν την Ελλάδα και την Κύπρο, τους Κούρδους, τους Σύρους, κανείς δεν αντιδρούσε, δεν ενοχλείτο. Τώρα προφανώς και άρχισαν να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Η Τουρκία σαφώς και δεν κάνει πίσω από τα επεκτατικά της σχέδια και δεν πρόκειται να αλλάξει συμπεριφορά εάν αισθάνεται πως σε όλα αυτά οι αντιδράσεις θα είναι χλιαρές.

ΕΑΝ δεν υπάρξει αποφασιστική αντίδραση, εάν δεν έχει κόστος η κατοχική Τουρκία, τότε θα βρεθούν όλοι ενώπιον κάποιων δεδομένων, που θα επιβάλλει η Άγκυρα, που δύσκολα θα ανατρέπονται. Η Ευρώπη, η ανθρωπότητα γενικά, είχε βιώσει τέτοιες συμπεριφορές στο παρελθόν και πλήρωσε το κόστος. Να μην ξεχνάμε τον Χίτλερ, τον οποίο αντιγράφει, δυστυχώς, ο Ερντογάν…. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube