Weather Icon
Ολλανδία , Τουρκία 18 Νοεμβρίου 2020

Ολλανδία: Το κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ ενός εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας

Ολλανδία: Το κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ ενός εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας

Το ολλανδικό κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες 17/11 με μεγάλη πλειοψηφία -140 υπέρ, 7 αποχές και 3 κατά- ψήφισμα με το οποίο καλείται η κυβέρνηση να αναζητήσει ερείσματα εντός της ΕΕ για επιβολή “ευρωπαϊκού μορατόριουμ” πώλησης όπλων προς Τουρκία.

Καταψήφισε μόνο το φιλοτουρκικό κόμμα Denk.
Η έκφραση “μορατόριουμ” είναι τρόπος αναφοράς σε εμπάργκο όπλων, καθώς η λέξη “εμπάργκο” δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όρος στο ολλανδικό κοινοβούλιο αν δεν επιβάλλεται από τον ΟΗΕ ή δικαιοδοτικά όργανά του.
Η ολλανδική κυβέρνηση εφαρμόζει ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, μονομερώς (από επαύριον τουρκικής εισβολής στη Βόρεια Συρία) απαγόρευση εξαγωγής όπλων στην Τουρκία που ισχύει μέχρι σήμερα, αναστέλλοντας άδειες εξαγωγής όπλων και μη χορήγηση νέων.
Έτσι, η Ολλανδία έχει κάθε λόγο το μέτρο να εφαρμοστεί από όλα τα κοινοβουλευτικά μέρη της ΕΕ και η εμπλοκή της Τουρκίας στο Nagorno-Karabakh επιτάχυνε τις τελευταίες μέρες αυτή την επιδίωξη.
Στο ψήφισμα του ολλανδικού κοινοβουλίου διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η Τουρκία ενεπλάκη στρατιωτικά στη σύγκρουση στο Nagorno-Karabakh:

– η Τουρκία μετέφερε (Σύριους) τζιχαντιστές μαχητές για να πολεμήσουν στη σύγκρουση στο Nagorno-Karabakh,
– η Τουρκία έχει επίσης εμπλακεί στρατιωτικά στις συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη και ότι
– η Τουρκία θέλει εκ νέου προβεί σε γεωτρήσεις σε περιοχές οι οποίες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκουν στην Ελλάδα,

Κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων το Ολλανδικό Κοινοβούλιο καλεί την ολλανδική κυβέρνηση να αναζητήσει ενεργό υποστήριξη εντός της ΕΕ για ένα μορατόριουμ στην παροχή όπλων στην Τουρκία τα οποία (δύνανται) να χρησιμοποιηθούν στην ένοπλη σύγκρουση στο Nagorno-Karabakh, τη Λιβύη ή τη Συρία.
Το ψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα προς την ολλανδική κυβέρνηση αλλά κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό από διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες και στη Χάγη καθώς ενισχύει το ελληνικό αίτημα ενόψει της συνόδου κορυφής 10-11 Δεκεμβρίου, όποτε οι ηγέτες θα εστιάσουν και πάλι στις ευρώ-τουρκικές σχέσεις υπό το πρίσμα και των πρόσφατων προκλήσεων στα Βαρώσια.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube