Weather Icon

Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής Κύπρου εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο

Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπής Κύπρου εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα τελέστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 2 Νοεμβρίου 2020, ο Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Γεωργίου, με την ευκαιρία της εορτής της ανακομιδής των ιερών Λειψάνων του στη Λύδδα της Παλαιστίνης. Του Εσπερινού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον Οικονόμο π. Γεώργιο Μελέτη και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Ο Εσπερινός τελέστηκε στον ιστορικό ναό του Αγίου Κασσιανού, στα δυτικά του σκλαβωμένου ναού του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος βρίσκεται εντός της Νεκρής Ζώνης, στη Λευκωσία.

Παρέστησαν κάτοικοι της παλαιάς Λευκωσίας και άλλοι χριστιανοί. Την εορτή προσέφεραν οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, οι οποίο με ευλάβεια και συγκίνηση έφεραν τους άρτους, τα κόλλυβα και κεράσματα για όλους τους παριστάμενους.

Η ατμόσφαιρα πλημμύρισε από κατάνυξη ιδιαίτερα την ώρα της λιτάνευσης της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, η οποία είναι αντίγραφο της εικόνας που διασώθηκε, από το ναό του Αγίου Γεωργίου, και σήμερα ευρίσκεται στην ιερά Μονή Μαχαιρά. Όλοι οι πιστοί θέλησαν και η λιτανεία επεκτάθηκε, πέρα από τον αυλόγυρο του ναού του Αγίου Κασσιανού, στα ανατολικά δρομάκια και τη στροφή στο δρόμο βόρεια, όπου είναι ορατό το εκκλησάκι βορειοανατολικά και το σχολείο του Αγίου Κασσιανού στα νοτιοανατολικά. Εκεί τελέστηκε δέηση. Η προσευχή και η δέηση αντήχησε μέχρι το ναό του Αγίου Γεωργίου.

Η επιστροφή της λιτανείας της ιερής εικόνας στο ναό του Αγίου Κασσιανού έγινε με αναμνήσεις περισυλλογής μιας άλλης εποχής, από τους παλαιότερους, και διδάγματα και προβληματισμούς για τους νεότερους εορταστές.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Γεωργίου και στο ιστορικό γεγονός της ανακομιδής των Λειψάνων του. Επισήμανε την αξία και το θεολογικό νόημα της προσκύνησης των ιερών Λειψάνων των Αγίων. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιστορία του ναού του Αγίου Γεωργίου της Νεκρής Ζώνης και στα πρόσωπα που το υπηρέτησαν σ’ αυτόν κατά τον 20ό αιώνα.

Προσευχόμαστε, κατέληξε ο Επίσκοπος Μεσαορίας, με σύμμαχο τη δύναμη της παρρησίας του Αγίου Γεωργίου, στο Θρόνο του Τριαδικού Θεού, να στηρίζεται και να ενθαρρύνεται ο λαός της πατρίδας μας, η νεολαία μας, και όλος ο κόσμος, ιδιαίτερα αυτές της ώρες της πανδημίας του Κόβιτ-19, η οποία ταλανίζει όλη την υφήλιο.

Όλοι οι πιστοί προσευχήθηκαν να έρθει η ποθητή ελευθερία της πατρίδας μας από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Όλος ο λαός να ζει με ειρήνη και ασφάλεια και κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα σταθερό αίτημα κι ένας διακαής πόθος όλων μας.

Την επομένη, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, τελέστηκε ο όρθρος και η θεία Λειτουργία στον ίδιο ιερό ναό.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο orthodoxiatimes.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube