Weather Icon
ΗΠΑ , Ισραήλ 15 Νοεμβρίου 2020

Oι ΗΠΑ θέτουν σε λειτουργία δύο πυραυλικές δομές Iron Dome-Πόσο δύσκολο θα ήταν για την Ελλάδα να κινηθεί σε παρόμοιες αμυντικές δομές;

Oι ΗΠΑ θέτουν σε λειτουργία δύο πυραυλικές δομές Iron Dome-Πόσο δύσκολο θα ήταν για την Ελλάδα να κινηθεί σε παρόμοιες αμυντικές δομές;

Χωριανόπουλος Άγγελος

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον λογαριασμό Facebook της μελλοντικής διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου 2020, ο στρατός των ΗΠΑ ενεργοποίησε δύο νέες δομές πυροβολικού για την αεροπορική άμυνα Iron Dome στο Fort Bliss του Τέξας, με την οποία αξιολογήθηκαν δύο συστήματα πυραυλικής άμυνας Iron Dome που αγόρασαν πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες από το Ισραήλ.
Οι μονάδες θα περάσουν αρκετούς μήνες δοκιμάζοντας το Iron Dome στο White Sands Missile Range, N.M., κοντά στο Fort Bliss για να βοηθήσουν τον στρατό να καθορίσει εάν το σύστημα θα πρέπει να ενσωματωθεί στη γκάμα των δυνατοτήτων αεροπορικής άμυνας, ανακοίνωσε ο στρατός των ΗΠΑ σε δήλωση. 
Στις 29 Μαΐου 2020, ο στρατός των Η.Π.Α. ανακοίνωσε ένα σχέδιο για έναρξη σταδιακής δοκιμής των συστημάτων. Η αυστηρή δοκιμή κάθε συστήματος θα τελειώσει με μια δέσμευση ζωντανής ομοβροντίας πυρών για να καταρρίψει έναν υποκατάστατο στόχο πυραύλων κρουζ. Μετά από αυτό, οι Iron Dome θα σταθούν επίσημα στο Fort Bliss του Τέξας και θα είναι διαθέσιμοι για λειτουργική ανάπτυξη έως τον Σεπτέμβριο του 2021 και τον Δεκέμβριο του 2021, αντίστοιχα.
Το σύστημα Iron Dome λειτουργεί στο Ισραήλ από το 2011 και έχει αποδείξει τις εξαιρετικές δυνατότητές του με πάνω από 2.400 επιτυχημένες αναχαιτίσεις σε εισερχόμενες απειλές. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολυεπίπεδης αμυντικής σειράς του Ισραήλ που αναπτύχθηκε από το IMDO. Η σειρά άμυνας περιλαμβάνει το Iron Dome, το David Sling, το Arrow-2 και το Arrow-3. Το Iron Dome είναι το μοναδικό σύστημα πολλαπλών αποστολών στον κόσμο που παρέχει μια αμυντική λύση για την καταπολέμηση πυραύλων, πυροβολικού, (C-RAM) και PGM (VSHORAD) για την ξηρά και τη θάλασσα. Το Iron Dome είναι ένα αποτελεσματικό σύστημα για την αντιμετώπιση των απειλών C-RAM και για την προστασία του NG VSHORAD (Very Short Range Air Defense System).
Μια τυπική πυραυλική άμυνα Iron Dome αποτελείται από μονάδα ραντάρ, μονάδα ελέγχου πυραύλων και 3 έως 4 στάσιμους εκτοξευτές, ενώ όλα βρίσκονται στην ίδια τοποθεσία. Κάθε εκτοξευτής, που περιέχει 20 πυραύλους αναχαίτισης Tamir, αναπτύσσεται και λειτουργεί ανεξάρτητα από απόσταση μέσω ασφαλούς ασύρματης σύνδεσης. Οι πύραυλοι Tamir διαθέτουν ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες και πτερύγια διεύθυνσης με κεφαλές καύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε πυροβολαρχία Iron Dome είναι ικανή να προστατεύει μια αστική περιοχή περίπου 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση πυραύλων μικρής εμβέλειας  155 mm με εμβέλεια έως 70 χιλιόμετρα.
Με πληροφορίες από israelradar, defensenews, World Defence Review

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube