Weather Icon

Οι Αζέροι δηλώνουν ότι κατέλαβαν το Σούσι, 2η μεγαλύτερη πόλη του Καραμπάχ – Διαψεύδουν οι Αρμένιοι

Οι Αζέροι δηλώνουν ότι κατέλαβαν το Σούσι, 2η μεγαλύτερη πόλη του Καραμπάχ – Διαψεύδουν οι Αρμένιοι

Οι Αζέροι δηλώνουν ότι κατέλαβαν την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αρτσάχ. Αν συμβαίνει αυτό, πρόκειται για μια σημαντική νίκη για τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε την πόλη Shusha (Σούσα) στο Nagorno Karabakh μετά από 28 χρόνια αρμενικής κατοχής, ανακοίνωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος Ilham Aliyev.

Η απόκτηση του ελέγχου της πόλης Σούσι είναι μια σημαντική νίκη για τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες κερδίζουν έδαφος εναντίον των αρμενικών αυτονομιστών μαχητών από τότε που ξέσπασαν νέες μάχες στο Nagorno Karabakh πριν από ένα μήνα.

Η πόλη βρίσκεται σε στρατηγικά υψίπεδα πάνω από το Stepanakert και στον δρόμο που συνδέει την πόλη με την αρμενική επικράτεια.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός των αρμενικών δυνάμεων στο Nagorno Kraabakh δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πλησίαζαν στην πόλη Σούσι και η κατάληψη της θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής μετά από ένα μήνα μάχης.

Σε ένα βίντεο που καταγράφηκε έξω από τον περίφημο καθεδρικό ναό της πόλης, ο Αρμένιος ηγέτης Arayik Harutyunyan προειδοποίησε ότι η προώθηση των δυνάμεων του «εχθρού» ήταν 5 χιλιόμετρα (3 μίλια) «το πολύ» από την πόλη.

«Ο κύριος στόχος του εχθρού είναι να καταλάβει την πόλη Σούσι … όποιος ελέγξει την Σούσι θα ελέγξει το Artsakh”.

Κάλεσε τους Αρμένιους να έρθουν να στηρίξουν την άμυνα στην δεύτερη σημαντικότερη πόλη, του Nagorno Karabakh μετά τον Stepanakert.

Από την πλευρά τους ο Αρμένιοι διαψεύδουν την κατάληψη της πόλης και διατείνονται ότι αποτράπηκε ο έλεγχος της πόλης από τους Αζέρους.

Η Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας αναφέρει τα εξής:

Τα ξημερώματα ο εχθρός προσπάθησε να εισβάλλει στο Σουσί – όλες οι ενέργειες του εχθρού αποτράπηκαν

Τα ξημερώματα της 8ης Νοεμβρίου, οι μάχες με διάφορη ένταση συνεχίστηκαν σε όλες τις πρώτες γραμμές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΑΜ Αρτσρούν Χοβαννισιάν.

Πιο επίμονες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Σουσί. Οι μονάδες του Στρατού Άμυνας προκάλεσαν στοχευμένα χτυπήματα στον εχθρό, απωθώντας πολλές απόπειρες επίθεσης.

Κατά τη διάρκεια των μαχών σε διαφορετικές κατευθύνσεις καταστράφηκε ένας μεγάλος αριθμός εχθρικών στρατευμάτων, 4 άρματα μάχης, 20 μονάδες άλλων θωρακισμένων οχημάτων, 11 μονάδες εξοπλισμού, 2 drones.

Παράλληλα με τις μάχες, ο εχθρός προκάλεσε επίσης πυραυλικά πλήγματα στην πρωτεύουσα Στεπανάκερτ και Σούσι. Οι μη στρατιωτικές υποδομές έχουν υποστεί ζημιές. Τα ξημερώματα στα νοτιοανατολικά και βορειοανατολικά της πρώτης γραμμής υπήρχαν συσσωρεύσεις εξοπλισμού και προσωπικού του εχθρού.

Οι μονάδες του στρατού ελέγχουν την επιχειρησιακή και τακτική κατάσταση, λαμβάνουν μέτρα και είναι έτοιμες να ανοίξουν πυρ.

Πηγές bankingnews.gr, Δημόσια Ραδιοφωνία Αρμενίας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube