Αναλύσεις
Ο Τραμπ ανακτά την ηγεσία του Πενταγώνου. . .

Νέος Κορυφαίος Σύμβουλος του Υπουργού Αμύνης Θέλει την άμεση αποχώρηση από την Συρία
.
Zero Hedge, 12-11-20
.
Mετάφραση: Μ. Στυλιανού
.
Με τον υπουργό Αμύνης Έσπερ έξω από την πόρτα, ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ προκαλεί ήδη κυματισμούς με το ποιον μόλις έφερε στο πλοίο.
.
Ο νέος ασκών καθήκοντα επικεφαλής του Πενταγώνου, Κρίστοφερ Μίλερ, μόλις έφερε ως ανώτερο σύμβουλό του τον απόστρατο συνταγματάρχη Ντάγκλας Mακγκρέγκορ.
.
Κρίσιμο στοιχείο συνιστά το γεγονός ότι ο Μακγκρέγκορ είναι γνωστός για την τοποθέτησή του υπέρ της άμεσης απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία (τι φρίκη!),.
και περαιτέρω θέλει μια ταχεία μείωση των αμερικανικών δυνάμεωνστο Αφγανιστάν, καθώς και σε μέρη όπως η Κορεατική Χερσόνησος.
.
«Ο πρόσφατα εγκατεστημένος εν ενεργεία επικεφαλής του Πενταγώνου του προέδρου Τραμπ φέρνει έναν ανώτερο σύμβουλο σε μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μέση Ανατολή πριν από το τέλος της προεδρίας του τον Ιανουάριο, δήλωσαν στο Axios τρία άτομα που έχουν γνώση αυτής της κίνησης . Ο Jonathan Swan γράφει : Αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στην Συρία
.
Φαίνεται ότι ο Τραμπ έχει τελικά και πολύ καθυστερημένα βάλει κάποιον στο τιμόνι του οποίου οι απόψεις αντικατοπτρίζουν εκείνες της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016. Ο Τραμπ ήταν ο πρώτος ρεποθμπλικανός υποψήφιος στην ιστορία που να στιγματίσει τον πόλεμο του Μπους στο Ιράκ ως τεράστια «καταστροφή», προβάλλοντας στην προεκλογική εκστρατεία του το σύνθημα μη επέμβασης «φέρτε τα στρατεύματα πίσω».
.
Φυσικά οι επικριτές τότε και τώρα έχουν χαρακτηρίσει τον πρόεδρο ως “απομονωτικό” – επίθετο που έχει γίνει εδώ και καιρό ένας μειωτικός χαρακτηρισμός στους κύκλους των διαμορφωτών της εξωτερικής πολιτικής
.
Σήμερα πιστεύεται ότι υπάρχει στην Συρία αμερικανικό προσωπικό από 800 έως πιθανώς και μέχρι 2.000 ανδρών στη βορειοανατολική Συρία, όπου σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις Τραμπ είναι εκεί για να “εξασφαλίσουν το πετρέλαιο” και τη μόνιμη ήττα του «Ισλαμικού Κράτους». Σε αυξανόμενη δε συχνότητα έχουν αναφερθεί προσκρούσεις με περιπολίες τόσο του Ρωσικού όσο και του Συριακού Στρατού, σε μια αποστολή που δεν φαίνεται να έχει καθορισμένο τελικό στόχο ή στρατηγική εξόδου..
.
Εδώ είναι πώς το «Aξios» παρουσίασε τις υποτιθέμενες” ανησυχητικές” και “διχαστικές” απόψεις του Macgregor :
.
Σε μια συνέντευξη του 2019 με τον Τάκερ Κάρλσον της Fox News, ο Μακγκρέγκορ δήλωσε ότι θα συμβούλευε τον πρόεδρο να φύγει από το Αφγανιστάν «το συντομότερο δυνατόν», συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης της αμερικανικής πρεσβείας από την Καμπούλ, και ότι η συζήτηση με τους Ταλιμπάν ήταν περιττή.
- ΟMacgregor είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία αμέσως και ότι η Αμερική δεν είχε κανένα εθνικό συμφέρον εκεί.
- Είπε, “Πρέπει να ακούσουμε πολύ προσεκτικά τους Ιρανούς … μάθετε ποια είναι τα συμφέροντά τους και αναζητήστε τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε». Και επίσης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να επιστρέψουν « τον στρατιωτικό επιχειρησιακό έλεγχο της [Κορεατικής] Χερσονήσου στον Πρόεδρο Μουν και τους Κορεάτες».
Ήδη η μεταβατική ομάδα του Μπάϊντεν σηματοδοτεί έντονα ότι θα αντιστρέψει την πορεία σε ορισμένες μειώσεις του Tραμπ, κυρίως στην μετάθεση περίπου 12.000 αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία.
.
Εν τω μεταξύ, το «Intercept” δημοσίευσε την Τετάρτη την πληροφορία ότι ένα ανώνυμος αξιωματούχος είπε ότι οι τελευταίες μετακινήσεις στελεχών στο Πεντάγωνο ήταν η προετοιμασία για σημαντικές περικοπές στρατευμάτων σε διάφορες θερμές εστίες.
.
“Ο πρόεδρος παίρνει πίσω τον έλεγχο του Υπουργείο Αμύνης. Είναι μια αναγέννηση της εξωτερικής πολιτικής. Αυτή είναι η εξωτερική πολιτική του Τραμπ», δήλωσε ο αξιωματούχος.
.
«Οι αλλαγές προσωπικού, υποστήριξε ο αξιωματούχος, θα συμβάλουν να ανοίξει ο δρόμος για έναν πιο πιστό μηχανισμό του Πενταγώνου στην εκπλήρωση των στόχων του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης την τελευταία στιγμή των στρατευμάτων από ξένες συγκρούσεις.
.

Αναλύσεις
Δεν προβληματίζεστε με το κυβερνητικό αφήγημα;
Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Κωνσταντίνου Λουκόπουλου στο Ράδιο 984 και την εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος: Εθνικός διασυρμός και εξευτελισμός με το στρίβην δια της αναβολής για το καλώδιο. Εκεί το πρωί βγάζει η Milliyet έναν χάρτη από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και μετά από μιάμιση ώρα δόθηκαν στη δημοσιότητα οι χάρτες του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Είναι πολλές οι ενδείξεις, ότι η Ελλάδα είχε ενημερώσει την Τουρκία για τη δημοσίευση του χάρτη, ο οποίος είναι λειψός με αρκετά ερωτηματικά. Όσοι πανηγυρίζουν να ξέρουν, ότι ο χάρτης δεν προσδιορίζει τη δικαιοδοσία. Ας προβληματιστούν για αυτά που λέμε. Να τα συγκρίνουν όσα λέμε με το κυβερνητικό αφήγημα.
Ο αντιστράτηγος ε.α. και γεωπολιτικός αναλυτής Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, μιλώντας στον 98.4, αφού διευκρίνισε ότι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός συνιστά υποχρέωση της χώρας από Κοινοτική Οδηγία του 2014, και μάλιστα έρχεται μετά από την επιβολή προστίμου από την Ε.Ε. για τη μη ολοκλήρωσή του – έπειτα από δύο παρατάσεις – αναρωτήθηκε αν η παράθεση ενός χάρτη με αδιευκρίνιστα στοιχεία συνιστά από μόνη της Θ.Χ.Σ., και κυρίως αν μέχρι τις 28 Απριλίου θα έχουμε προλάβει να καταθέσουμε συγκεκριμένα στρατηγικά σχέδια των 4 διακριτών χωρικών ενοτήτων.
Την ίδια ώρα, όπως τονίζει ο κ. Λουκόπουλος, έχουμε «καταπιεί» την υπόθεση πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου προς την Κύπρο, αλλά εκτοξεύουμε πομφόλυγες ότι με αυτόν τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό ματαιώνουμε το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, την ώρα που – εντελώς τραγελαφικά – ανακηρύξαμε τμηματικά με ΦΕΚ ΑΟΖ στο Ιόνιο, αλλά μιλάμε όπως και η Τουρκία για υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. Μας παραπλανούν. Όλα αυτά θα κριθούν στο επόμενο διάστημα, είτε στο πεδίο, είτε στη μυστική διπλωματία, για να φτάσουμε σε αυτό που είπε ο κ.Γεραπετρίτης, ότι είναι η βάση για την υπογραφή συνυποσχετικού.
Αναλύσεις
Πολύ φοβάμαι για διαμοιρασμό της περιοχής!
Παρέμβαση του Σταύρου Καλεντερίδη στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Σταύρος Καλεντερίδης: Ιστορική εξέλιξη ο ΘΧΣ. Είναι ένα πρώτο βήμα για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών της με την πίεση της ΕΕ που σημαίνει, ότι μπήκαμε με την πλάτη στον τοίχο. Η υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκίας έναντι του Διεθνούς Δικαίου είναι ένα φοβικό σύνδρομο. Ο Ελληνισμός έχει κάθε δικαίωμα να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Είναι ζωτικό θέμα που αφορά τον έλεγχο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε, γιατί η ΑΟΖ που συμφωνήσαμε με την Αίγυπτο είναι ψαλιδισμένη. Πολύ φοβάμαι για διαμοιρασμό της περιοχής.
Αναλύσεις
Πάρτε το χαμπάρι σε Αθήνα και Λευκωσία!
Παρέμβαση του καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας Ιωάννη Μάζη στην τηλεόραση ΣΙΓΜΑ

Ιωάννης Μάζης: Στις πρώτες 100 μέρες ο Τραμπ προκάλεσε Σοκ και Δέος. Μετά από αυτήν την περίοδο, η Αγγλία, Γαλλία και η Γερμανία συνομιλούν με διάθεση να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.
Αυτή είναι μια πρώτη επιτυχία του Τραμπ. Είναι σαν εφαρμογή της θεωρίας της αποτροπής, προκειμένου ο Τραμπ να γεφυρώσει ένα χρέος του 30 τρις δολαρίων. Ήδη έχει επαναπατρίσει κάποιες αμερικανικές εταιρείες με τον φόβο των δασμών στα προϊόντα τους.
Η ίδια θεωρία χρησιμοποιείται και στο ουκρανικό μέτωπο, βάζοντας τον ΥΠΕΞ να αναφέρει, ότι αν δεν έχουμε αποτελέσματα στην ειρηνευτική διαδικασία οι ΗΠΑ φεύγουν, γιατί αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός τους. Χρησιμοποιεί την ίδια μέθοδο για να φέρει αποτελέσματα.
Το τρίτο μέτωπο είναι στη Μέση Ανατολή. Εκεί δεν κατάφερε πολλά πράγματα πέρα από μια εκεχειρία που έσπασε. Αυτήν τη στιγμή εστιάζει στον παραγωγό της ανωμαλίας, δηλαδή το Ιράν και να το αναγκάσει σε διαπραγματεύσεις και να χτυπήσει το αίτιο της αστάθειας στη ρίζα του. Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι πως θα εξελιχθεί η υπόθεση με την Κίνα. Η Ευρώπη δεν έχει αποφασίσει ευρωπαϊκή συνείδηση.
Με Τραμπ μιλάμε για αλλαγή εποχής και κατάρρευσης της παγκοσμιοποίησης. Μιλάμε για συναλλακτική σχέση των κρατών με τις ΗΠΑ. Αυξάνονται οι πιθανότητες για ανεξάρτηση πολιτική των κρατών μελών. Αν η Ευρώπη αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κοινή πλατφόρμα, η οποία να της εξασφαλίσει σε κοινή άμυνα που να βασίζεται στην ομογενοποίηση των τεχνολογιών θα της επιστρέψει να χαράξει ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.
Το θέμα είναι να αντιληφθούν οι ηγεμονικές ευρωπαϊκές χώρες αν θέλουν την Ευρώπη ζωντανή. Όσο για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει δεχτεί κάποιες ήττες τον τελευταίο καιρό, από το Κογκρέσο ιδιαίτερα με τους S-400, των οποίων η εγκατάσταση στα συροτουρκικά σύνορα αντιμετωπίζονται ως απειλή από το Ισραήλ.
Επίσης δέχτηκε πλήγμα από τη γερμανική κυβέρνηση για τα Eurofighter, που ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τους Meteor. Η Κύπρος και η Ελλάδα πρέπει να καταλάβουν ότι εξυπηρετούν αμερικανικά συμφέροντα και πρέπει να το αξιοποιήσουν.
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”