Weather Icon
Τουρκία 25 Νοεμβρίου 2020

Ο στρατιωτικός Νεο-οθωμανισμός κοστίζει…

Ο στρατιωτικός Νεο-οθωμανισμός κοστίζει…

Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία είναι ανησυχητική και ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει δυσκολίες. Σε τέτοιες περιπτώσεις το βαρύ κόστος της ανάπτυξης στρατευμάτων στο εξωτερικό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο καθεστώς Ερντογάν.

Η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων σε τρεις ηπείρους (Ασία, Ευρώπη και Αφρικής) και σε 13 χώρες του κόσμου, έχει κάνει την Τουρκία τη δεύτερη χώρα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν αναπτύξει στρατεύματα σε όλες τις περιοχές. του κόσμου.

Οι 13 χώρες είναι: το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, το Αφγανιστάν, ο Λιβάνος, το Κοσσυφοπεδίο, η Βοσνία, η Αλβανία, η Συρία, το Ιράκ, η Λιβύη, η Σομαλία, το Κατάρ, το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν.

Στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο

Έχουν περάσει σχεδόν πέντε δεκαετίες από το 1974 και σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, τουλάχιστον 40.000 τουρκικά στρατεύματα είναι παρόντα στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων εκτός Τουρκίας.

Αφγανιστάν, Λίβανος, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία και Αλβανία

Σήμερα 2.000 Τούρκοι στρατιώτες είναι παρόντες στο Αφγανιστάν. Υπάρχουν επίσης 24 Τούρκοι αξιωματικοί στην Αλβανία, 100 αξιωματικοί στο Λίβανο, 400 στο Κοσσυφοπέδιο και 250 στη Βοσνία. Πράγματι, η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο εξωτερικό ως μέρος των αποστολών του ΝΑΤΟ περιορίζεται σε τέσσερις χώρες και ο συνολικός αριθμός στρατιωτικού προσωπικού είναι μικρότερος από 3.000.

Μη εξουσιοδοτημένη παρουσία στο Ιράκ και τη Συρία

Η Τουρκία χαρακτηρίζει την παρουσία της στη Συρία «μια προσπάθεια διατήρησης της εθνικής ασφάλειας» και «της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τουλάχιστον 5.000 τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα μέρη της Συρίας. Ωστόσο, οι πραγματικές στατιστικές μάλλον υπερβαίνουν αυτούς τους αριθμούς.

Η Συρία θεωρεί την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφός της ως κατοχή. Ωστόσο, επί του παρόντος, αρκετές πόλεις και περιοχές στη βόρεια Συρία βρίσκονται στα χέρια τουρκικών στρατευμάτων.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι διαθέτει μόνο 3 επίσημες βάσεις και 2.500 στρατεύματα στο Ιράκ. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις τακτικές βάσεις και τα μικρά στρατόπεδα, ο αριθμός των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ είναι πάνω από 25.

Η σημασία της Αφρικής

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Ηulusi Akar, η μεγαλύτερη ξένη στρατιωτική βάση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται στο έδαφος του Μογκαντίσου στη Σομαλία.

Επί του παρόντος, μόνο 200 Τούρκοι διοικητές και εκπαιδευτές αξιωματικοί είναι παρόντες σε αυτή τη βάση, αλλά πράγματι η βάση έχει χωρητικότητα για πάνω από 5.000 στρατιώτες, και από το 2017 έχουν εκπαιδευτεί εκατοντάδες Σομαλοί αξιωματικοί σε αυτή τη βάση.

Η Τουρκία έχει επίσης δημιουργήσει μια μεγάλη στρατιωτική βάση στη Λιβύη και ο αριθμός των στρατιωτικών που είναι παρόντες στη βάση δεν έχει αποκαλυφθεί ποτέ. Ωστόσο, εκτός από την κοινή διοίκηση και συντονισμό μεταξύ Τούρκων και Λιβύων στρατηγών και αξιωματικών, το κέντρο θα διαθέτει ειδικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για την εναέρια παρακολούθηση και τη χρήση μεγάλων τουρκικών αεροσκαφών.

Μετάφραση από τα γαλλικά: ΠΙΚΟΣ

Πηγή: lepoint.fr

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube