REAL TIME |

Weather Icon

Ο Καναδάς δεν είναι και τόσο φιλειρηνική χώρα!

Ο Καναδάς δεν είναι και τόσο φιλειρηνική χώρα!

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη (*)

Με πηχιαίους τίτλους ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Francois Philippe Champagne διακηρύσσει την φιλειρηνική  στάση της κυβέρνησης του Τζάστιν Τρουντό όσον αφορά στη  επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας , δηλώνοντας πως θα κάνει εμπάργκο  στην πώληση τεχνολογίας για drones  προς την φιλοπόλεμη και προκλητική Τουρκία η οποία παίζει το ρόλο του ενεργού συμμάχου στους Αζέρους.
.
Ταυτόχρονα , για να δείξει το καλό πρόσωπο της κυβέρνησης προς τη σύμμαχο χώρα Ελλάδα, τιμώντας έτσι τους Έλληνες ψηφοφόρους του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν ο οποίος εκλέγεται με την υποστήριξή τους στην μονοεδρική περιφέρεια της Papineau , επισκέφθηκε την Αθήνα και πρόσφερε να διαμεσολαβήσει για να τα βρουν ειρηνικά ο σουλτάνος Ερντογάν με την χώρα μας.
.
Όπως όμως αποκαλύπτεται από την επιστολή που έστειλε το Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ προς τον υπεξ Francois Phillip Champagne με αποδέκτες τον Τζάστιν Τρουντό και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αλλά και της αντιπολίτευσης, ο Καναδάς μπορεί να σταμάτησε την προσωρινή πώληση τεχνολογίας drone στην Τουρκία, αλλά η Τουρκία εξακολουθεί να παραμένει ο τρίτος μεγαλύτερος πελάτης του Καναδά στην εξαγωγή όπλων προς τον επιθετικό και προκλητικό Ερντογάν. Για του λόγου το αληθές παραθέτω την εν λόγω επιστολή:

«Προς τον εξοχότατο Francois-Philippe Champagne, Υπουργό Εξωτερικών

Εξοχότατε κ. υπουργέ των Εξωτερικών,
.
Το Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ θα ήθελε να σας συγχαρεί για την πρωτοβουλία σας να επισκεφθείτε την Ελλάδα πρόσφατα και για την προσφορά σας να μεσολαβήσετε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δεδομένης της συνεχιζόμενης προκλητικής στάσης της τελευταίας στο Αιγαίο κατά των εδαφικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
.
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η ελληνοκαναδική κοινότητα γενικότερα είναι πολύ αισιόδοξη για την πρωτοβουλία αυτή και εκτιμά την απόφαση της καναδικής κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, του σημαντικού συμμάχου της και φάρου σταθερότητας στην περιοχή. Επιπλέον, επιδοκιμάζουμε τις μακροχρόνιες διμερείς σχέσεις μεταξύ Καναδά και Ελλάδας που ισχυροποιούνται με τέτοιες προσπάθειες.
.
Θα θέλαμε, ωστόσο, να επιστήσουμε την προσοχή σας στο ακόλουθο ζήτημα που προκαλεί στους Έλληνες του Κεμπέκ μεγάλη ανησυχία. Την περασμένη εβδομάδα, ο Καναδάς ανέστειλε την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στην Τουρκία και πρέπει τώρα να ενισχύσει αυτό το θετικό πρώτο βήμα με την πλήρη απαγόρευση των πωλήσεων οπλικού και στρατιωτικού εξοπλισμού  στην εν λόγω  χώρα.
.
Η Τουρκία είναι σημαντικός αγοραστής καναδικού στρατιωτικού εξοπλισμού με συνολικές πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος. Δυστυχώς, όμως, αυτός ο οπλισμός χρησιμοποιήθηκε για να υποκινηθεί η επιθετική στάση της χώρας στην περιοχή.
.
Η Τουρκία εξόργισε τους Αμερικανούς, Ευρωπαίους και νατοϊκούς συμμάχους της, προκαλώντας επανειλημμένα αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, αψηφώντας επανειλημμένα τις οδηγίες του ΟΗΕ, αναπτύσσοντας ρωσικά πυραυλικά συστήματα και συμμετέχοντας και υποστηρίζοντας πολυάριθμες συγκρούσεις στην περιοχή. Ενήργησε προκλητικά και επικίνδυνα σε σχέση με την Ελλάδα, εταίρο του ΝΑΤΟ, και σε σχέση με  την Κύπρο, αναγκάζοντας την Ελλάδα να αναστείλει τις εκκρεμείς διαπραγματεύσεις με στόχο τη μείωση των εντάσεων.
.
Εξοχότατε υπουργέ των εξωτερικών, αυτό είναι ένα θέμα που απαιτεί άμεση δράση εκ μέρους της κυβέρνησής μας για να καταδείξει τις βαθιές ανησυχίες της για το τουρκικό καθεστώς και να στηρίξει τις προσπάθειες των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ να  περιορίσουν τις προκλητικές ενέργειές της Τουρκίας.
.
Με εκτίμηση
.
Ντένις Μαρίνος,
.
Πρόεδρος Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ».
.
Θα πρέπει να σημειώσω ότι η καναδική κυβέρνηση των Φιλελευθέρων πρώτο στη λίστα πελάτη για την εξαγωγή βαρέων όπλων, τάνκς και οπλισμού εδάφους έχει την Σαουδική Αραβία με ειδική συμφωνία η οποία υπογράφτηκε το 2016 και είναι ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
.
Τρίτος πελάτης του Καναδά για εξαγωγή όπλων με 150 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο είναι η Τουρκία, η οποία όχι μόνο συμμάχησε με το Αζερμπαιτζάν εναντίον της Αρμενίας, αλλά συνεχίζει να προκαλεί με την επιθετικότητά της στο Αιγαίο διαταράσσοντας την ειρήνη στην περιοχή ενός νατοϊκού της συμμάχου.
.
Πρέπει να ξεκαθαρίσω πως τις συμφωνίες για την πώληση όπλων τόσο στη Σαουδική Αραβία, που εκπαιδεύει τις δυνάμεις των τζιχαντιστών όσο και στην Τουρκία που συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα, νατοϊκό σύμμαχό της και σύμαχο του Καναδά, ανακατεύοντας την τράπουλα στη Μεσόγειο , υποστηρίζει και η αντιπολίτευση που εκπροσωπείται απο το Συντηρητικό Κόμμα.
.
Ο Καναδάς τελικά δεν είναι μια φιλειρηνική χώρα, είναι μια χώρα που προωθεί μόνο τα ίδια εμπορικά της συμφέροντα σε βάρος των λαών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

***

(*) Η κυρία Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη  είναι Ελληνίδα δημοσιογράφος και λογοτέχνις με πλούσιο έργο, η οποία ζει και εργάζεται στο Mόντρεαλ του Καναδά.
.
newtimes.gr
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube