Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ισλάμ 4 Νοεμβρίου 2020

Ο ισλαμικός εξτρεμισμός απειλεί την Ευρώπη

Ο ισλαμικός εξτρεμισμός απειλεί την Ευρώπη

  Ξένια Τούρκη   

Οι προειδοποιήσεις ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) παραμένει μια επικίνδυνη οργάνωση ξεκίνησαν με το που το «χαλιφάτο» έχασε το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που ήλεγχε σε Συρία και Ιράκ. Η μεγαλύτερη νίκη της τζιχαντιστικής οργάνωσης, έλεγαν οι ειδικοί, δεν είναι ότι έφτασε στο σημείο να κατακτήσει τόσο μεγάλο αριθμό εδαφών και να υποτάξει εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά το ότι η ιδεολογία της συνεχίζει να γοητεύει και να εξαπλώνεται. 

Και αυτό δεν ήταν δύσκολο να επιτευχθεί. Χρησιμοποιώντας, κυρίως όλα τα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία το ISIS κατάφερε να απλώσει τα πλοκάμια του και να βρει χιλιάδες πρόθυμους ακόλουθους. Άλλωστε οι τζιχαντιστές ξέρουν πού να στοχεύσουν και έχουν τα κατάλληλα μέσα για να εντοπίζουν πρόθυμους νέους ακόλουθους. Επίσης, την κατάσταση διευκόλυνε και η επιστροφή στις πατρίδες τους χιλιάδων νέων Ευρωπαίων που πολέμησαν στη Μέση Ανατολή και οι οποίοι λειτούργησαν ως κράχτης.

Οι τζιχαντιστές συνδέονται μέσω χαλαρών δικτύων, τα οποία είναι ενσωματωμένα σε ένα ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, το οποίο λειτουργεί ως σημείο στρατολόγησης. Τα δίκτυα είναι σε μεγάλο βαθμό τοπικά και αυτόνομα και σε επίπεδο οργάνωσης δεν σχετίζονται με ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εξτρεμιστές που δηλώνουν, για παράδειγμα, πως έδρασαν στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους, ενδεχομένως να μην έχουν καμιά «επίσημη» σχέση μαζί του. Απλά να εμπνεύστηκαν από τη δράση και την ιδεολογία του. 

Η δυναμική του τζιχαντισμού μολύνει τους μοναχικούς λύκους, ωθώντας τους να δράσουν, έγραψε στην ιταλική εφημερίδα Reppublica ο Ενρίκο Φραντσεσκίνι, σχολιάζοντας πως το διαδίκτυο είναι αυτό που εμπνέει και καθοδηγεί τους μοναχικούς φανατικούς. Για αυτό και δεν μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η ισλαμική τρομοκρατία, καθώς η έλλειψη διασυνδέσεων και ο μοναχικός τρόπος δράσης δεν διευκολύνει καθόλου τον εντοπισμό των εξτρεμιστών. Επιθέσεις σαν και την προχθεσινή της Βιέννης ή προηγουμένως στη Νίκαια δεν πρόκειται να εκλείψουν αλλά αντίθετα, είναι πιθανόν να αυξηθούν. 

Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός έχει ήδη διεισδύσει εδώ και καιρό στην Ευρώπη και έχει εξελιχθεί σε ασύμμετρη απειλή. Η αντιμετώπιση αυτής της απειλής δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως απαιτεί άμεσες λύσεις. Η Δύση δεν βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισλάμ ή με τους μουσουλμάνους, πρέπει όμως να προστατεύει τις ιδέες, τις αξίες και το κυριότερο τους ανθρώπους της.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube