REAL TIME |

Weather Icon
Κύπρος , ΟΗΕ 21 Νοεμβρίου 2020

Ο Γκρίζος Λύκος και ο Διοικητής των Ρωμιών του Νότου

Ο Γκρίζος Λύκος και ο Διοικητής των Ρωμιών του Νότου

Γιατί δεν πρέπει να πάει η Κυπριακή Δημοκρατία υπό τις παρούσες συγκυρίες σε συνομιλίες!

Δρος Ελένης Θεοχάρους

“Μόνο με συνομιλίες θα λύσουμε το Κυπριακό”. Επαναλαμβάνουν με κολλώδη κατατονία όλοι αυτοί που για 45 χρόνια “συνομιλούν” για να λύσουν το Κυπριακό. Λες και τους λέμε να κάνουμε πόλεμο, έχοντας στις σκοπιές της πράσινης γραμμής σκιάχτρα.

Η πρόθεση της Τουρκίας να επανέλθει στην πενταμερή ποντικοπαγίδα-διάσκεψη μόνο αν θα συζητηθεί η “λύση των δύο κρατών, κατατέθηκε πλειστάκις και εκκωφαντικά από τον παρανοϊκό, αδίστακτο και   μεγαλομανή θριαμβευτή του Καυκάσου Ερντογάν, από τον σαλεπιτζή των γκρίζων λύκων  Μπαχτσελί, από τον Κκιλιντζίρογλου και από το ανδρείκελο Τατάρ. Το τυρί στην ποντικοπαγίδα είναι μια υπόνοια, μια χαραμάδα ελπίδας για τους προσκολλημένους σαν στρείδια στις συνομιλίες,   ότι μπορεί να δεχθούν οι τούρκοι να συζητήσουν “χαλαρή, αποκεντρωμένη, ξεχαρβαλωμένη συνομοσπονδία”.

Την νομιμοποίηση προς την κατάθεση της πρότασης τους για λύση δύο κρατών, την πήραν από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για την προσφάτως λανσαρισθείσα τουρκική θέση, δήλωσε χθες ότι η κάθε πλευρά έχει το δικαίωμα να καταθέτει στο τραπέζι νέες προτάσεις για την επίλυση του Κυπριακού.  Άρα και η λύση των δύο κρατών είναι στο τραπέζι. Αυτήν την λύση θα πάει να συζητήσει ο Προέδρος τη Κυπριακής Δημοκρατίας στην πενταμερή που επίκειται.

Και μάλιστα ως διοικητής των ρωμιών του νότου. Λοιπόν ας μη ξελαρυγγιάζεται ούτε ο Πρόεδρος μας, ούτε ο εκπρόσωπος του , ούτε το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ ότι θα συζητήσουν λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Γνωρίζουν καλά ότι θα συζητήσουν μια άθλια μορφή συνομοσπονδίας, χαλαρής, αποκεντρωμένης, χωρίς εδαφικές αναπροσαρμογές, με νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής, διαμοιρασμό και εκχώρηση εξουσίας στην “ΤΔΒΚ”, πλήρη πολιτική ισότητα,  διαμοιρασμό του FIR και της  ΑΟΖ της ΚΔ, παραμονή του “Βορείου Κρατιδίου” στην ΕΕ-βασικό εμπόδιο των τούρκων να αποφασίσουν τον άμεσο διαμελισμό και την προσάρτηση και μετατροπή των κατεχομένων σε τουρκικό βιλαέτι. Βεβαίως τούτο δω δίνει και ένα επιχείρημα στους πολυπράγμονες διαπραγματευτές μας, που λένε “μα αφού και στα κατεχόμενα θα ισχύει το κεκτημένο γιατί να μην δεχθούμε”; Θα ισχύει το κεκτημένο και οι τέσσερις βασικές ελευθερίες  alla Turca. Και το ξέρουν καλά οι διαπραγματευτές μας. Θα εμπαίζουν ταυτόχρονα τον λαό ότι τάχα συζητούν την “ΔΔΟ με καλό περιεχόμενο” ενώ θα επισείουν την απειλή της αναγνώρισης του ψευδοκράτους από μερικές χώρες και τον κίνδυνο προσάρτησης τους στην Τουρκία.  Θα τρομάζουν επίσης τον λαό φέρνοντας ως παράδειγμα τις εξελίξεις στο Αρτσάχ. 

Καμία σημασία δεν θα έχει βέβαια το ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών ο τουρκικός στόλος θα περιπολεί στις θάλασσες της ΚΔ και τα ερευνητικά σκάφη και πλωτά γεωτρύπανα θα συνεχίζουν ανενόχλητα τις έρευνες και δραστηριότητες τους στην κατ’ ευφημισμό πλέον ΑΟΖ της ΚΔ. Άλλωστε οι αντιστάσεις τους, όλων των υποστηρικτών της επανόδου στην πενταμερή χωρίς όρους και προϋποθέσεις,  είναι σκληρές σαν αλοιφή. Πόσες φορές μέχρι τώρα βρυχώνται ότι αν δεν σταματήσεις τις προκλήσεις η τουρκία δεν επιστρέφουν στις συνομιλίες; Και πόσες φορές τήρησαν τον λόγο τους; ΠΟΤΕ. Γυρνάνε πάντα σαν βρεγμένες γάτες ενώ φλομώνουν τους πολίτες με το γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας: Αν δεν καθόμασταν να μας βιάσουν οι γκρίζοι λύκοι, θα μας έτρωγαν.

Τώρα κραυγάζουν ότι θα πάνε στην πενταμερή, (τί,  θα γίνουν συνομιλίες και δεν θα πάμε, επειδή οι τούρκοι άνοιξαν και εποικίζουν το Βαρώσι; Χαράς το πράμα).

-Εμείς θα πάμε να συζητήσουμε λύση στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Να πάτε!

Η τουρκική πλευρά ποτέ δεν άλλαξε την βάση λύσης του Κυπριακού. Και είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι τελικός στόχος της Τουρκίας είναι η λύση των δύο κρατών. Η Τουρκία πάντοτε εργαζόταν και  εργάζεται συστηματικά για τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου και των θαλασσών της  και την εξάλειψη της ΚΔ. Αυτός ήταν ο στόχος και όλων των Τουρκοκυπρίων “προέδρων”, ακόμη και των πλέον μετριοπαθών.  Όλοι συνομιλούσαν όχι με τον Πρόεδρο της ΚΔ αλλά  με τον “διοικητή των ρωμιών του νότου”. Κανείς δεν ξέφευγε από αυτή την πολιτική ασχέτως αν για λόγους τακτικής κάποιοι ξεγελούσαν τους ανοήτους  ότι ήσαν πιο διαλλακτικοί. Θυμηθείτε τον Ταλάτ και τον Ακιντζί.  Απόδειξη; Ακόμη και με πολύ οδυνηρές υποχωρήσεις της πλευράς μας, δεν επετεύχθη για 45 τόσα χρόνια συνομιλιών η πολυπόθητη ΔΔΟ.  Ο Ακιντζίς επέβαλε στην Κυπριακή Βουλή να ψηφίσει νόμο με τον οποίο οι υποτακτικοί του ξεσκίζουν μεγαλειώδεις  σελίδες της Ιστορίας  μας: Το Ενωτικό Δημοψήφισμα. Δήλωσε ότι κανείς Έλληνας δεν θα επιστρέψει στα κατεχόμενα αν δεν ομιλεί την τουρκικήν και αν δεν στέλνει τα παιδιά του σε τούρκικο σχολείο. Ο αδελφός και σύντροφος Ταλάτ μπέη, εξόργισε τόσες πολλές φορές τον Πρόεδρο Χριστόφια, που αν είχε την σωματική ρώμη θα τον πετούσε έξω με τις κλωτσιές.

 Η διαφοροποίηση του βραχυπρόθεσμου στόχου είναι πάντοτε απλή αλλαγή τακτικής της τουρκίας που ξέρει να ελίσσεται. Η τουρκία είναι μια τεράστια ευέλικτη αμοιβάδα, που κυλάει μέσα στην κυτταρική της μεμβράνη, περιβάλλει με αποφυάδες και εγκλωβίζει κάθε ηλίθιο που θα βρεθεί στον ρουν της και τον απορροφά. Και την ώρα που τον χωνεύει και ρεύεται, αφήνει  το θύμα να  ξεφωνίζει για το διεθνές δίκαιο. Η πολιτική αυτή ακολουθείται σταθερά από το 1956 με την εφαρμογή του οδικού χάρτη του Νιχάτ Ερίμ για την ανάκτηση της Κύπρου. Και ακολουθείται πιστά, κατά γράμμα, και πάντοτε στοχευμένα και με επιτυχία. Σ΄ αυτό βέβαια συνέβαλε και ο κακός δαίμων των Ελλήνων Κυπρίων, η Αγγλία που αναζωπύρωσε το “ενδιαφέρον” της τουρκίας παρόλο που η κατοχική χώρα είχε αποποιηθεί κάθε δικαιώματος επί της νήσου Κύπρου με τις συνθήκες των Σεβρών και της Λωζάνης.

Στις συνομιλίες-πενταμερείς ή άλλου τύπου-, καμιά συζήτηση δεν πρόκειται να γίνει. Η Τουρκία θα προσέλθει για να επιβάλει τους όρους της. Η τρομαγμένη, φοβισμένη και εξευτελισμένη πλευρά μας είναι ιδιαίτερα αδύνατη και χωρίς ερείσματα στην παρούσα φάση. Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης και της πολιτείας εν γένει, η ηθική έκπτωση της ΚΔ στην ΕΕ (που δεν είναι βέβαια καλύτερη από εμάς, απλώς είναι ισχυρότερη και μπορεί να μας δακτυλοδείχνει και να μας φτύνει), η καταβαράθρωση του κύρους των θεσμών, η απαξίωση πολιτικής και των πολιτικών,  η εξάλειψη της κοινωνικής συνοχής, η πλήρης έκπτωση του φρονήματος του λαού, η απουσία πραγματικών στρατιωτικών συμμαχιών στην βάση της ισοδύναμης συνεισφοράς και του αμοιβαίου σεβασμού,  η αποτυχημένη πολιτική που ασκούσαν οι κυβερνήσαντες για τόσα χρόνια στην ΕΕ, μας μετέτρεψε σε κατάπτυστος και οδήγησε στην σημερινή τραγική συμπεριφορά των ευρωπαίων εταίρων μας απέναντι στην ΚΔ. Επιπλέον, η διπλωματική μας ανεπάρκεια, η οικονομική εξαθλίωση κράτους και λαού, η οικονομία που πνέει τα λοίσθια, (αφ’ ενός λόγω της πανδημίας και αφ’ ετέρου διότι όλος ο πλούτος του κράτους συσσωρεύτηκε στις θυρίδες μιας μικρής ολιγαρχίας πλουτοκρατών που ελέγχουν τα πάντα και μας έχουν επιβάλει μια εκλεπτυσμένη δικτατορία), αλλά και η Δαμόκλειος Σπάθη κάποιων εκβιασμών που μπορεί να επικρέμαται επί του τραχήλου τινών των υποταγμένων πολιτικών,  θα μας οδηγήσουν σε πλήρη συνθηκολόγηση και καταστροφή αν πάμε σε συνομιλίες σήμερα. Κι ακόμη, η απουσία ισχυρής δύναμης αποτροπής δεν επιτρέπει σε κανένα να διαπραγματεύεται αξιοπρεπώς με την πανίσχυρη τουρκία.

Οι υδρογονάνθρακες και η Αμμόχωστος είναι de facto χαμένες υποθέσεις με τα σημερινά δεδομένα.

Είναι σαφές ότι θα πάμε γυμνοί και ξυπόλυτοι επαίτες και θα εκλιπαρούμε τον Ερντογάν τον Μεγαλοπρεπή και Μεγαλόκαρδο που τον προσκύνησαν ήδη στα Σούσα, γελοίοι υποταγμένοι λιποτάκτες, να μας δώσει κατιτίς και να δεχθεί την λύση των δύο κρατών, να την βαφτίσουμε “χαλαρή αποκεντρωμένη συνομοσπονδία”. Όπως έγραψα ήδη, η Τουρκία θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με τους ρωμιούς του νότου όχι με την ΚΔ. Άλλωστε τί πειράζει; Πρώτη φορά είναι που θα πάνε ως διοίκηση του νότου; Αυτοί “καίγονται” για συνομιλίες διότι κάθε μέρα που περνά χωρίς συνομιλίες, μας φέρνει πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση. Ας την κάνουμε λοιπόν, μια ψυχή που είναι να βγει ας βγει.

Για την σημερινή Τουρκία η ΚΔ είναι εκλιπούσα. Και θα προσέλθει απλώς για να μας καθυποτάξει και να μας οδηγήσει στην αποδοχή των τετελεσμένων που δημιούργησε η εισβολή και οι μετέπειτα παρασπονδίες της κατοχικής χώρας. Να μας καθυποτάξει με την υπογραφή μας.

Εμείς επιμένουμε ότι με τα σημερινά χάλια δεν πρέπει να προσέλθουμε σε συνομιλίες. Πρέπει να αρχίσουμε να οικοδομούμε σύστημα στήριξης μιας δικής μας προσπάθειας για μια λύση που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα, πολιτικά και περιουσιακά δικαιώματα όλων των Κυπρίων σε όλο το νησί, των τεσσάρων ευρωπαϊκών ελευθεριών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Του δικαιώματος να έχουν όλοι οι Κύπριοι  Ελληνικό, τουρκικό, αρμένικο σχολείο στην γειτονιά τους, εκκλησιά ή τέμενος, και να αισθάνονται ασφαλείς. Να  πείσουμε την παγκόσμια κοινότητα, στην οποία μέχρι τώρα κλαιγόμασταν επαιτώντας ΔΔΟ, ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι η εισβολή, η κατοχή, το ξερίζωμα των Ελλήνων, η Εθνοκάθαρση, η δημογραφική αλλοίωση του νησιού και ο επί θύραις απόλυτος έλεγχος από την κατοχική χώρα της γης και της θαλάσσης μας, του εναερίου χώρου και του υποθαλάσσιου πλούτου μας, αλλά χειρότερα απ’ όλα, του λογισμού των ανθρώπων μας. Να πείσουμε ότι ζητάμε τα ανθρώπινα δικαιώματα μας χωρίς διακρίσεις, γιατί τότε θα κατανοήσουν και αυτοί ποιο είναι το πρόβλημα. Αν το καταφέρουμε, αν διεκδικήσουμε επιτέλους αυτό που απολαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε ελεύθερες χώρες, εμάς  δεν θα μας ενδιαφέρει η διοικητική δομή του κράτους. Γιατί τα δικαιώματα μας θα είναι κατοχυρωμένα. Ενώ  ακόμη και η καλύτερη ΔΔΟ, προνοεί ρατσιστικό, θρησκευτικό, φυλετικό διαχωρισμό και μόνιμη διχοτόμηση. 

Αλλά, όσοι υπηρέτησαν με πάθος την ΔΔΟ και όσοι προσκύνησαν τον Αρταξέρξη, δεν μπορούν να γίνουν πειστικοί. Δεν τους παίρνει στα σοβαρά κανένας. Ούτε η ΕΕ, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε ο Ερντογάν ο Πορθητή επιτρέπει σε κανένα να διαπραγματεύεται αξιοπρεπώς με την πανίσχυρη τουρκία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube