REAL TIME |

Weather Icon
Κύπρος , ΟΗΕ , Τουρκία 17 Νοεμβρίου 2020

Ο Ερντογάν, η ενότητα και ο χαμένος χρόνος για συνομιλίες

Ο Ερντογάν, η ενότητα και ο χαμένος χρόνος για συνομιλίες

  Φρίξος Δαλίτης   

Καλεί σε ενότητα ο ΔΗΣΥ για αντιμετώπιση των προκλήσεων, επιρρίπτει ευθύνες για τον χαμένο χρόνο στις διαπραγματεύσεις το ΑΚΕΛ. Η προχθεσινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο Βαρώσι και οι προκλητικές δηλώσεις που έγιναν μαζί με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των πολιτικών δυνάμεων και την καταδίκη των ενεργειών τους. Την ίδια ώρα, όμως, κάνουν τη δική τους ανάγνωση στέλλοντας ο καθένας τα δικά του μηνύματα.

«Η αποφράδα μέρα στέλνει μηνύματα ενότητας και κινητοποίησης σε όλους μας», ήταν η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου, σημειώνοντας ότι με σύμβολο την Αμμόχωστο πρέπει να μπούμε στον διάλογο με αυτοπεποίθηση. «Η δική μας ετοιμότητα για να πάμε σε μιαν άτυπη διεθνή διάσκεψη είναι δεδομένη και πρέπει να επαναλαμβάνεται και να αποδεικνύεται καθημερινά. Είναι επίσης η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει εμπράκτως αυτή τη δεδομένη βούλησή μας. Με ενεργή συμμετοχή στην προσπάθειά μας για να επαναρχίσει ο διάλογος», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα απαράδεκτα, καταδικαστέα και προκλητικά πανηγύρια του Ερντογάν και της παρέας του ας λειτουργήσουν ως η σπίθα για την αφύπνιση και την ενότητα που απαιτείται.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, επεσήμανε ότι ο ΠτΔ πρέπει να επικεντρωθεί στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Όπως είπε, η όλη παρουσία του κ. Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο αλλά και στο Βαρώσι είναι απαράδεκτη και παράνομη. Σημείωσε ακόμα ότι οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία μαζί με τη νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία, οδηγούν σε νέα τετελεσμένα τα οποία, δυστυχώς, θα προκαλέσουν τεράστια προβλήματα και δυσκολίες στις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. «Ουσιαστικά, τριάμισι ολόκληρα χρόνια αφέθηκαν να περάσουν δίχως να αναληφθούν οι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων όταν στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί, ένας πολιτικός ο οποίος, παρόλες τις διαφωνίες που μπορεί να είχαμε μαζί του, είναι πρώτα και πάνω από όλα Κύπριος και υποστήριζε την επίτευξη συμφωνίας στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», δήλωσε. 

Η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι οι τουρκικές ενέργειες επιβάλλουν αμέσως τη λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας με διαβαθμισμένο τρόπο. «Η μη αντίδραση στις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις δεν εκλαμβάνεται από την απέναντι πλευρά ως συναίνεση και πρόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών αλλά ως αδυναμία», αναφέρει.

Οι Οικολόγοι από την πλευρά τους τονίζουν ότι τορπιλίζεται διαρκώς η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού από τη στάση των Τατάρ και Ερντογάν. «Με το καταδικαστέο, παράνομο και προκλητικό σόου, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, οι δυο τους δείχνουν τις προθέσεις τους για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό», αναφέρουν και σημειώνουν ότι η πλευρά μας πρέπει να «απαντήσει» με ένα ολοκληρωμένο πλάνο αποτροπής των σχεδιασμών της Τουρκίας για λεηλασία της Αμμοχώστου.    

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube