REAL TIME |

ΗΠΑ , Κύπρος 10 Νοεμβρίου 2020

O Μπάιντεν και το Κυπριακό

O Μπάιντεν και το Κυπριακό

Τα γεγονότα μάς έκαναν κάπως πιο ρεαλιστές και η ιστορία λίγο περισσότερο γνωστικούς ώστε στο πέρασμα των χρόνων να είμαστε πιο μετρημένοι και σίγουρα λιγότερο ευκολόπιστοι ή ακόμη και αφελείς. Από την εκλογή του Τζίμι Κάρτερ (η οποία έγινε δεκτή στην Κύπρο με κωδωνοκρουσίες) μέχρι την ανάδειξη του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, έχουν παρέλθει 44 ολόκληρα χρόνια, το Κυπριακό είναι άλυτο και το αίτημα παραμένει απαράλλαχτο: Οι ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να τερματίσει την παράνομη κατοχή. 

Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου είναι γνώστης του Κυπριακού, διατηρεί κανάλια επικοινωνίας με την κυπριακή και ελληνική ομογένεια, γνωρίζεται προσωπικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Μπάιντεν ήρθε στην Κύπρο το 2014 ως Αντιπρόεδρος επί διακυβέρνησης Ομπάμα. Οι πληροφορίες υποστήριζαν ότι στη βαλίτσα του είχε σχέδιο για επιστροφή της Αμμοχώστου αλλά τα γεγονότα δεν τις επιβεβαίωσαν. Από τότε μέχρι σήμερα το σκηνικό έχει επιβαρυνθεί και το κλίμα έγινε πολύ χειρότερο.

Όπως όλοι οι προκάτοχοί του, έτσι και ο Μπάιντεν θα έχει μια πολύ γεμάτη ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει το Κυπριακό ως μέρος ενός ευρύτερου γεωπολιτικού πλαισίου, στο οποίο Ελλάδα και Κύπρος έχουν σημαίνουσα θέση. Ούτε η Ουάσινγκτον ούτε το Λονδίνο ούτε η Μόσχα ούτε οι εταίροι μας στις Βρυξέλλες ούτε καν τα Ηνωμένα Έθνη βλέπουν το Κυπριακό από τη σκοπιά που το αντικρίζουμε εμείς, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Το καλοκαίρι του 1991 ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους (ο πατέρας) θα πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν ίσως στο καλύτερό τους σημείο και στο Κυπριακό βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, μεταξύ του Προέδρου Βασιλείου και του Ραούφ Ντενκτάς. Παραμονές του ταξιδιού του ο Μπους είχε φροντίσει να διαλύσει τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, κυρίως σε Κύπρο και Ελλάδα, ότι θα κουβαλούσε μαζί του τη λύση του Κυπριακού. Αξίζει να θυμηθούμε τι είχε δηλώσει αποκλειστικά στον Αλέξη Παπαχελά στην «Καθημερινή»:

«Δεν θέλω να ενισχύσω τις προσδοκίες ότι ο Μπους έρχεται να λύσει το Κυπριακό. Αυτό θα ήταν άδικο για τους ανθρώπους του νησιού και για τα ελληνικά και τουρκικά συμφέροντα. Υπάρχουν δύο λογικοί και αποφασιστικοί ηγέτες. Έχουν μια λογική σχέση. Αυτό το πράγμα (το Κυπριακό) έχει παρακρατήσει. Και έχετε έναν άνθρωπο στην Κύπρο, τον Πρόεδρο Βασιλείου, που είναι εξαιρετικός, κατά τη γνώμη μου. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν όμως να υπαγορεύσουν απαντήσεις, είτε στο θέμα των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί είτε στο αν οι Ελληνοκύπριοι ή μάλλον στην άποψη πως οι Ελληνοκύπριοι δεν δίνουν αρκετή δίκαιη εκπροσώπηση στην άλλη πλευρά. Αυτά είναι προβλήματα που υπάρχουν. Δεν μπορούμε όμως να τα λύσουμε, οι ΗΠΑ δεν μπορούν. Θα χρειασθεί η καλή θέληση των ανθρώπων στην Κύπρο για να γίνει αυτό».

yiannis.antoniou@phileleftheros.com

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube