Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Τουρκία 22 Νοεμβρίου 2020

Ο αθόρυβος εφιάλτης των Τούρκων: «Ασπίδα» στο Καστελόριζο -Αποκλειστικές φωτογραφίες από Ελληνικό υποβρύχιο έξω από το λιμάνι της Μεγίστης

Ο αθόρυβος εφιάλτης των Τούρκων: «Ασπίδα» στο Καστελόριζο -Αποκλειστικές φωτογραφίες από Ελληνικό υποβρύχιο έξω από το λιμάνι της Μεγίστης

Έτοιμος να στήσει πλωτό τείχος είναι ο ελληνικός στόλος βάζοντας φρένο στις ορέξεις της Άγκυρας. «Ασπίδα» για το ακριτικό Καστελόριζο οι «αόρατοι κυνηγοί» του ελληνικού Στόλου. Αποκλειστικές εικόνες από Ελληνικό υποβρύχιο έξω από το λιμάνι της Μεγίστης μια «ανάσα» από τις Τουρκικές ακτές.

Στις αποκλειστικές φωτογραφίες διακρίνεται υποβρύχιο κλάσης «ΓΛΑΥΚΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού να έχει αναδυθεί ακριβώς έξω από το λιμάνι της Μεγίστης στο Καστελόριζο. Πρόκειται για το υποβρύχιο «ΝΗΡΕΥΣ» το οποίο εμφανίστηκε στην περιοχή μέσα στην εβδομάδα που πέρασε και έπειτα από εντολές του Αρχηγείου Στόλου και της Διοίκησης Υποβρυχίων θέλησε να κάνει αισθητή την παρουσία του στην πλέον ευαίσθητη περιοχή Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το «ΝΗΡΕΥΣ» αναδύθηκε αιφνιδιαστικά μια «ανάσα» από τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και παρέμεινε για αρκετές ώρες στην περιοχή κοντά στη σημαδούρα όπου συχνά αγκυροβολούν πλοία επιφανείας του Στόλου, κανονιοφόροι και Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων. Η προβολή σημαίας και η σταθερή παρουσία των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί ειδικά τους τελευταίους μήνες με την Τουρκική προκλητικότητα να κορυφώνεται μια από τις σημαντικότερες αποστολές του Στόλου.

Όμως η ανάδυση και παρουσία στην επιφάνεια Ελληνικού υποβρυχίου σε απόσταση αναπνοής από της Τουρκικές ακτές και για την ακρίβεια σε απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου αποτελεί κίνηση υψηλού συμβολισμού στην οποία προχωρά το Πολεμικό Ναυτικό κατά διαστήματα. Με δεδομένο τον «άγριο» ανθυποβρυχιακό πόλεμο ο οποίος δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό τους τελευταίους μήνες ο Στόλος εμφανίζει ακριβώς πάνω στο δίαυλο έναν από τους «αόρατους» κυνηγούς τους για να στείλει μήνυμα στους γείτονες ότι τα Ελληνικά υποβρύχια ανά πάσα στιγμή βρίσκονται παντού έτοιμα να αναλάβουν δράση.

Και μάλιστα αποφασίζει να στείλει το μήνυμα όχι με ένα από τα υπερσύγχρονα υποβρύχια κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» ή με το αναβαθμισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ» αλλά με ένα παλιότερο «σιωπηλό κυνηγό» για να δείξει στους γείτονες ότι ακόμα και τα παλιότερα μέσα βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και έτοιμα να αναλάβουν αποστολές στην πρώτη γραμμή.


Τα πληρώματα των υποβρυχίων από τις αρχές του καλοκαιριού βρίσκονται σχεδόν μόνιμα στη θάλασσα και αποτελούν όπως δείχνουν οι κινήσεις των γειτόνων τον μεγαλύτερο «εφιάλτη» για το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Καθημερινά τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου των γειτόνων CN-235 απογειώνονται κυρίως από το αεροδρόμιο του Ντάλαμαν αναζητώντας τα Ελληνικά υποβρύχια. Ανάλογη αποστολή έχουν αναλάβει και τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Τουρκικού στόλου S-70 τα όποια απονηώνονται από τις φρεγάτες για να εντοπίσουν τα Ελληνικά υποβρύχια. Η πράξη δείχνει όμως ότι οι «αόρατοι κυνηγοί» του Στόλου παρά την απελπισμένη προσπάθεια εντοπισμού τους ξέρουν όχι απλά να κρύβονται καλά αλλά να εμφανίζονται αιφνιδιαστικά όπως έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο «ΝΗΡΕΥΣ» στο Καστελόριζο και να χάνονται και πάλι στο γαλάζιο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.


Τα Ελληνικά πληρώματα έχοντας τεράστια παράδοση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και γνωρίζοντας άριστα το βυθό του Αιγαίου αφού ο Στόλος επιχειρεί κάτω από την επιφάνεια εδώ και πολλές δεκαετίες με την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που απέκτησαν υποβρύχιο αποδεικνύουν καθημερινά τις δυνατότητές τους.

Τις επόμενες ημέρες με επίκεντρο το ακριτικό Καστελόριζο ο Ελληνικός Στόλος θεωρείται βέβαιο ότι θα κληθεί να υψώσει για μια ακόμη φορά πλωτό τείχος. Η τελευταία προκλητική Τουρκική navtex έχει ως βόρειο όριο τα 6 ναυτικά μίλια από το ακριτικό σύμπλεγμα. Αποτελεί την κορύφωση της επιθετικότητας των γειτόνων με αφορμή τις έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή. Ο Ελληνικός Στόλος με μεγάλο αριθμό Μονάδων ήδη βρίσκεται στην περιοχή ενώ τις επόμενες ημέρες όσο το Τουρκικό ερευνητικό θα πλησιάζει το Καστελόριζο θα κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία του. Και κάτω από τα Τουρκικά πλοία θα γνωρίζουν ότι θα βρίσκονται τα Ελληνικά υποβρύχια με τα πληρώματά τους έτοιμα να παραμείνουν για μια ακόμη φορά για πολλές εβδομάδες αθέατα.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube