Weather Icon

Νότιο Κουρδιστάν: Η επικίνδυνη συμμαχία της φατρίας Μπαρζανί με τον ισλαμο-φασίστα Ερντογάν

Νότιο Κουρδιστάν: Η επικίνδυνη συμμαχία της φατρίας Μπαρζανί με τον ισλαμο-φασίστα Ερντογάν

ROJINFO
.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σχεδόν μια εβδομάδα μετά τη δήλωση του αξιωματούχου του ΡΚΚ Μουράτ Καραϊλάν, όπου καλούσε τα κουρδικά κόμματα για κοινή λογική και διάλογο, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK, Partiya Demokrat a Kurdistanê ), Μασούντ Μπαρζάνι, καταδικάζει το ΡΚΚ χωρίς να πει λέξη για την τουρκική κατοχή στο Νότιο Κουρδιστάν (Ιράκ).
.
Ενώ ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK Partiya Demokrat a Kurdistanê ), Μασούντ Μπαρζάνι, δηλώνει ότι καταδικάζει κάθε ενδο-κουρδικό πόλεμο, οι παρατηρήσεις του ενισχύουν όμως τους φόβους για έναν τέτοιο πόλεμο.
.
“Η θέση μας δεν πρέπει να παρερμηνευθεί”, δήλωσε ο Μασούντ Μπαρζάνι σε δήλωση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά από δήλωση του Μουράτ Καραϊλάν , ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), προειδοποιώντας το κόμμα της φατρίας των Μπαρζανί για έναν κουρδικό πόλεμο. «Η πρόθεσή μας», συνέχισε ο Μπαρζάνι, «είναι να παρέμβουμε στο πλαίσιο της νομικής αρχής της περιοχής του Κουρδιστάν. Αποφυγή των κουρδικών συγκρούσεων δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται η κατάρρευση της ασφάλειας και της ειρήνης σε πόλεις και χωριά. Αυτό δεν πρέπει να κάνει τους πολίτες μας θύματα υποχρεώνοντάς τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις περιοχές τους». 
.
Λέγοντας ότι οι πεσμεργκά πολέμησαν «ηρωικά» εναντίον του Ντάες, ο Μπαρζάνι παραδέχθηκε ταυτόχρονα ότι οι δυνάμεις της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) είχαν εκκενώσει τις περισσότερες από τις παραμεθόριες περιοχές. Ωστόσο, έκρινε το PKK υπεύθυνο για αυτό, κατηγορώντας το ότι “κατέλαβε τις παραμεθόριες περιοχές καθώς και άλλες περιοχές” και ότι “επιβλήθηκε ως εναλλακτική λύση εναντίον της κυβέρνησης”.
.
Ο Μπαρζάνι προσπάθησε επίσης να κατηγορήσει το PKK για την έλλειψη δημόσιων υπηρεσιών και φροντίδα σε αυτήν την περιοχή που μαστίζεται από ενδημική διαφθορά. Έτσι, επέκρινε το PKK ότι «εμπόδισε τη εγκατάσταση χωριών και κατοικημένων περιοχών».
.
Ο πρόεδρος του PDK πρόσθεσε ότι το PKK έπρεπε να «δείξει σεβασμό στη νομική και νομιμοποιημένη  αρχή στην περιοχή». Χαρακτηρίζοντας το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα ως «απειλή για τους πολίτες της περιοχής του Κουρδιστάν», το κάλεσε να «εγκαταλείψει τις περιοχές που κατέχει με τη βία». 
.
Στις 25 Οκτωβρίου, το PDK ξεκίνησε μια μεγάλη ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων οπλισμένων με βαριά όπλα σε περιοχές κοντά στις θέσεις των μαχητών του ΡΚΚ. Ταυτόχρονα, η τουρκική πολεμική αεροπορία επιτέθηκε σε αυτές τις θέσεις.
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube