Weather Icon

Νίκη της Αρμενίας επί της Τουρκίας με Σαχ & Ματ (Ρουά Ματ)

Νίκη της Αρμενίας επί της Τουρκίας με Σαχ & Ματ (Ρουά Ματ)

Στη στρατιωκη-πολιτική παρτίδα σκακιού, η ομάδα των Αρμενίας-Αρτσάκ νίκησε την ομάδα των Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-Ντάες
.
του APPO JABARIAN
Publishing Director / Chief Editor του armenews
USA Armenian Life Magazine (έντυπη έκδοση στα αγγλικά)
USA Armenian Life newsletter online (ηλεκτρονική διανομή)
Hye Kiank Armenian Weekly (έντυπο σε αρμενική έκδοση)
USA Armenian LifeFacebook
www.armenianlife.com
13 Νοεμβρίου 2020
.
Στρατιωτικο-πολιτικό σκάκι: πρώτη παρτίδα
.
Στις 27 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ντάες ξεκίνησαν μια στρατιωτική επίθεση έκπληξη εναντίον της Αρμενίας και της Δημοκρατίας του Αρτσάχ. Η Άγκυρα και το Μπακού ισχυρίστηκαν ότι σε λιγότερο από 48 ώρες, θα εξοντώσουν εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιους και θα αναλάβουν τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ). Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο τρελός νεο-Οθωμανός Τούρκος πρόεδρος, καυχιόταν πριν από λίγους μήνες, λέγοντας ότι η Τουρκία θα ολοκληρώσει τη γενοκτονία των Αρμενίων που είχαν ξεκινήσει οι παππούδες του.
.
Στο έδαφος, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, ο στρατός Άμυνας του Αρτσάχ αντιστάθηκε σε αυτόν τον πόλεμο που έγινε υποτίθεται να το κάνει χίλια κομμάτια. Με κόστος τεράστιων απωλειών αμάχων και στρατιωτικών, θυμάτων αμέτρητων εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, οι Αρμένιοι μετέτρεψαν σε αποτυχία αυτόν τον κοινό τουρκο-αζερμπαϊτζάνο πόλεμο-αστραπή. Ο πόλεμος των Αζερμπαϊτζάνων, των Τούρκων και των μισθοφόρων τρομοκρατών του ισλαμικού κράτους διήρκεσε σαράντα πέντε ημέρες και έληξε με ένα Πατ, με ισοπαλία.
.
Στις 9 Νοεμβρίου, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία υπέγραψαν τη Συμφωνία της Μόσχας που καλεί για ανακωχή κατά την 45η ημέρα της επίθεσης της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Ντάες εναντίον της Αρμενίας και της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.
.
1) Η ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ Νο 1: στις 10 Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά τη συμφωνία της Μόσχας της 9ης Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας πολύ συμβολικά τη βούληση των Αρμενίων να παραμείνει αρμενικό το Αρτσάχ, ο Arayik Harutyunyan, πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, προσκάλεσε στο Στεπανακέρτ, διάφορους βουλευτές για διαβούλευση. Δεν πήγε ο ίδιος στο Ερεβάν. Τους δέκθηκε στο σπίτι του στο Αρτσάχ, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα σύμφωνα με το οποίο το αρμενικό Αρτσάχ είναι εκεί και ζει, και ότι θα παραμείνει εκεί για τους αιώνες που θα έρθουν. Αποκήρυξε με αυτή τη χειρονομία τη ρητορική αυτοκτονίας μιας ομάδας δεκαεπτά κομμάτων της αντιπολίτευσης.
.
2) Η ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ Νο 2: Στις 10 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Αλίεφ, κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν για να πάρει την έγκριση του να εισέλθει στο Σούσι. Ο Πούτιν δεν έκανε ούτε τον κόπο να του απαντήσει. Ο βοηθός του Πούτιν συμβούλεψε τον Αλίγιεφ να επικοινωνήσει καλύτερα με τον επικεφαλής της ενορίας του, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, κάνοντάς τον να καταλάβει ότι το Μπακού είχε χάσει τη παρτίδα σκακιού εναντίον της Αρμενίας. Γινόταν επίσης σαφές για τον Αλίγιεφ ότι τα μέρη της σύγκρουσης θα παραμείνουν στις αντίστοιχες θέσεις τους στις 10 Νοεμβρίου στις 12:00, κατά τη στιγμή της κατάπαυσης του πυρός. Το Μπακού δεν ήταν καν στο κατώφλι του Σούσι. Τα στρατεύματα της επίθεσης Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν- Ντάες βρίσκονταν στα θαμνώδη εδάφη κάτω από τον απότομο γκρεμό που περιβάλλει το Σούσι, χωρίς καμία πρόσβαση στην πόλη. Ατυχία!
.
3) Η ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ Νο 3: Η Τουρκία ”  απαίτησε  ” από τη Μόσχα να εγκατασταθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις της στο Στεφανάκερτ κοντά στις δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε κοφτά ότι δεν υπήρχε τέτοια ρήτρα στη Συμφωνία της Μόσχας. Οι αρχές στη Μόσχα ενεργούν έτσι ώστε ο Ερντογάν να σταθεί σε απόσταση, με ένα άδειο σάκο στο χέρι του.
.
Τώρα καταλαβαίνουμε σε ποιο βαθμό η Τουρκία βρίσκεται σε φασική απόσταση στο πολύ εξελιγμένο πολιτικό παιχνίδι σκακιού που εκτυλίσσεται στον κόσμο.
.
Μήπως απέτυχαν οι Τούρκοι Γκραν Μαιτρ της δυτικής πολιτικής, με τη νομιμοποίησή τους στο επίπεδο του εδάφους, από τους Αρμενορώσους Γκραν Μαιτρ της πολιτικής; Ή πιο απλά, μήπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία ενέργησαν σιωπηρά έτσι ώστε ο Ερντογάν να υποστεί μια ενοχλητική ήττα έναντι της Αρμενίας και της Δημοκρατίας του Αρτσάχ;
.
Μήπως η Τουρκία και οι Τούρκοι Γκραν Μαιτρ της δυτικής πολιτικής του ΝΑΤΟ απλά χώρισαν, και τα Δυτικού αφεντικά του ΝΑΤΟ απλά εγκαταλείψαν την Τουρκία ενώπιον των αρμένικων λιονταριών και των ρωσικών αρκούδων;
.
Μήπως έπαψε η Τουρκία να είναι χρήσιμη για το ΝΑΤΟ; Μήπως, γιατί για άλλη μια φορά η Τουρκία φαίνεται να μην είναι τίποτα περισσότερο από έναν χρεοκοπημένο πολιτικό παράγοντα που προσφέρει τις υπηρεσίες του εναλλάξ προς την Ανατολή και μετά ξανά στη Δύση  ;
Η τρικλίζουσα πολιτική του τρελού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περνώντας από τη Ρωσία στο ΝΑΤΟ, προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα της Τουρκίας στον κόσμο.
.
Από τη μία πλευρά, η Τουρκία έχει αναστατώσει εκείνους που τον (τον Ερντογάν) υποστηρίζουν στη Δύση και το ΝΑΤΟ, και από την άλλη πλευρά, εκείνος (ο Ερντογάν) έχει κάνει την Άγκυρα αντικείμενο χλευασμού στην περιοχή, στη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρασία.
Η Τουρκία όχι μόνο έχασε στη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά επίσης έχασε την Ευρασία. Οι τουρκικές ειδικές επιχειρησιακές δυνάμεις για τα βουνά σφαγιάστηκαν κυριολεκτικά από τις Αρμενικές Αμυντικές Δυνάμεις της «Κοιλάδας της Κόλασης» κοντά στο Σούσι (ας σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την τουρκική προφορά «Σούσα»!).
.
Πολλοί πολιτικοί παρατηρητές δικαίως λένε ότι «η Τουρκία μπορεί τώρα να αποχαιρετήσει τα παν-τουρκικά όνειρά της, τουλάχιστον για το προβλέψιμο μέλλον».
.
Ο προηγούμενος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχει δίκιο να σημειώσει τις καταστροφικές πολιτικές του προέδρου Ερντογάν στην παγκόσμια σκηνή. Στις 168 ώρες που έχουν περάσει, η τουρκική λίρα βρίσκεται πάλι στο ναδίρ, και η σημερινή κρίση που αντιμετωπίζει η Τουρκία θυμίζει ότι αυτή στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν οι πολιτικοί έλεγαν, «  τα χρέη μας είναι τόσο υψηλά που μπορούμε να δανειστούμε από τα πουλιά που πετούν στον ουρανό μας  »(Τουρκικά: ulusal borçlarýmýz o kadar yüksek ki, bugünlerde göklerimizde uçan kuþlara bile borçluyuz).
.
Όπως είχα προβλέψει το 2012, στις πρώτες στιγμές της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη συριακή κρίση, η Συρία έγινε το Βιετνάμ της Τουρκίας.
.
Σήμερα, το Βιετνάμ της Τουρκίας είναι η Αρμενία και η Δημοκρατία του Αρτσάχ.

Του Jean Eckian την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020
© armenews.com 2020

μετάφραση Gilbert Béguian για Armenews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube