Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Τουρκία 22 Νοεμβρίου 2020

Νέες υποσχέσεις από τον Ερντογάν: Θέλουμε καλές σχέσεις με την Ε.Ε.

Νέες υποσχέσεις από τον Ερντογάν: Θέλουμε καλές σχέσεις με την Ε.Ε.

Γράφει ο Atilla Yeşilada

Μετά την απόλυση του Berat Albayrak και την άνοδο των επιτοκίων της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας κατά 425 μονάδες βάσης, ο Τούρκος πρόεδρος είχε κέφια. Μέχρι σήμερα είχε υποσχεθεί στους πολίτες του περιορισμό των κυβερνητικών δαπανών, νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία ενός φιλελεύθερου οικονομικού περιβάλλοντος, στο οποίο θα μπορούν να λειτουργήσουν πολυεθνικές επιχειρήσεις. Σήμερα ο Ερντογάν πήγε ένα βήμα παραπέρα και υποσχέθηκε τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

«Η Τουρκία επιζητά στενή συνεργασία με του συμμάχους και τους φίλους της», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεδιάσκεψη του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ.«Δεν μπορούμε να φανταστούμε την Τουρκία να ανήκει κάπου εκτός από την Ευρώπη. Προσπαθούμε να χτίσουμε το μέλλον μας από κοινού με αυτήν», πρόσθεσε. Ο Ερντογάν προέτρεψε την ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην κάνει διακρίσεις  και να μην δρα ως «εργαλείο στοχοποίησης αποκλειστικά απέναντι στην Τουρκία». Επίσης ανέφερε ότι η Άγκυρα θέλει να χρησιμοποιήσει τη στενή σχέση της με την Ουάσιγκτον, ώστε να καταφέρει να επιλύσει περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Ωστόσο, η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει χώρες με τις οποίες έχει στενούς δεσμούς, όπως η Ρωσία και το Ιράν, συμπλήρωσε.

«Επιθυμούμε την αναβάθμιση των σχέσεών μας με σχεδόν όλες τις περιφερειακές συνεργασίες του πλανήτη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ αναφορικά με την ανάμειξη της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη,  εξέφρασε ότι η Τουρκία θέλει να προσφέρει λύσεις οι οποίες βασίζονται στην εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα. «Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί μέσω της πολιτικής, της διπλωματίας και του διαλόγου», τόνισε κατά τη διάσκεψη, ενώ πρόσθεσε ότι όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας ήταν και θα παραμείνουν ανοιχτοί.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, αναφέρθηκε η πραγματοποίηση τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν με το Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Salman bin Abdelaziz. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών και στην διατήρηση ενός διαύλου επικοινωνίας για την αποτελεσματική επίλυση ζητημάτων, σύμφωνα με το Προεδρικό Γραφείο Επικοινωνίας της Τουρκίας.

 Ίσως ο Ερντογάν να έχει συνειδητοποιήσει, ότι ο ίδιος μαζί με τον Berat Albayrak, έσκαψαν έναν πολύ βαθύ λάκκο για την τουρκική οικονομία. Το πρώτο βήμα για την επιβίωση του Τούρκου προέδρου, απαιτούσε να σταματήσει ο ίδιος να «σκάβει» το λάκκο του. Η μέχρι τώρα πολιτική του θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση «Όλα βαίνουν καλώς, οι διαφωνούντες είναι προδότες». Η αλλαγή της ρητορικής του, μέσω της οποίας «κλείνει το μάτι» στη Δύση, θα μπορούσε να αποτελεί αυτό το πρώτο βήμα. Θα τα καταφέρει; Θα φανεί σε βάθος χρόνου. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία χαλάρωση ως προς την αντιμετώπιση αντιφρονούντων στο εσωτερικό της χώρας, ενώ παράλληλα η αντιπολίτευση συνεχίζει να ασκεί σφοδρή κριτική κατά του Τούρκου προέδρου. Ο δημοσιογράφος της Hurriyet, Sedat Ergin, σημειώνει ότι ενδεχομένως ο τουρκικός λαός να είναι καχύποπτος στο άκουσμα αυτής της αλλαγής πολιτικής, με τους πολίτες να περιμένουν να δουν δείγματα καλής θέλησης, ώστε να μπορέσουν να εμπιστευθούν τον Τούρκο πρόεδρο. Η εύκολη λύση για τον Ερντογάν θα ήταν η απελευθέρωση δύο πολιτικών κρατουμένων παγκοσμίας φήμης: του Osman Kalava (φιλάνθρωπος) και του Salahaddin Demirtas(πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος). Αναμένουμε τις κινήσεις σας κ. Ερντογάν.

Μετάφραση: Νίκος Χριστοφορίδης

Πηγή: paturkey.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube