Weather Icon
Αιγαίο , Εθνική Άμυνα , Τουρκία 10 Νοεμβρίου 2020

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Ζητάει αποστρατιωτικοποίηση Σαμοθράκης, Λήμνου, Χίου και Σάμου με Navtex

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Ζητάει αποστρατιωτικοποίηση Σαμοθράκης, Λήμνου, Χίου και Σάμου με Navtex

Η Τουρκία επιστρέφει στις προκλήσεις της και με Navtex ζητάει την αποστρατιωτικοποίηση της Σαμοθράκη, της Λήμνου, της Χίου και της Σάμου. Η Άγκυρα επικαλείται τη συνθήκη της Λωζάνης.

Ο ναυτικός σταθμός της Σμύρνης προχώρησε σήμερα στην έκδοση δύο Νavtex στο Αιγαίο και επικαλούνται την αποστρατιωτικοποίηση των τεσσάρων ελληνικών νησιών.

Τσαβούσογλου: Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο

Λίγη ώρα νωρίτερα, από το βήμα συνεδρίου ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε να ρίξει λάδι… στη φωτιά. «Οι Τουρκοκύπριοι δεν ξανακαθίσουν σε τραπέζι διαπραγμάτευσης, απλά για να συζητήσουν. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλαν στις πρόσφατες εκλογές», ανέφερε για το Κυπριακό.

«Μην περιμένετε από την Τουρκία να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της στις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου», είπε ακόμη ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιτυχίας για πρωτοβουλίες, οι οποίες μας αφήνουν εκτός παιχνιδιού».

Ερντογάν: Συνεχίζουμε να διεκδικούμε στην Ανατολική Μεσόγειο

Τη Δευτέρα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφερθεί στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις περί μη υποχώρησης, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ Μαρία Ζαχαράκη.

«Η χώρα μας, η οποία κουβαλάει στους ώμους της το βάρος κάθε εξέλιξης στην ανατολική Μεσόγειο, δεν αποδέχεται επ’ ουδενί να την αγνοούν στο θέμα των φυσικών πηγών ενέργειας. Παρά τις προκλήσεις της Ελλάδας και της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου, διατηρήσαμε τη υπομονή και τη ψυχραιμία μας στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου. Η χώρα μας σε αυτό το θέμα κινείται με την αυτοπεποίθηση που της προσέδωσε το γεγονός ότι έχει δίκιο.

Δεν σηκωνόμαστε ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε ότι το συντομότερο η ΕΕ θα απελευθερωθεί από την έλλειψη στρατηγικής που την έχει απομακρύνει από την Τουρκία. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η γλώσσα των απειλών και των εκβιασμών δεν ωφελεί.

Η πρότασή μας για συνέδριο των παράκτιων χωρών της ανατολικής Μεσογείους, στο οποίο θα συμμετάσχουν και οι Τ/Κ δείχνει την επιθυμία μας για επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την ανατ. Μεσόγειο, εκφράζοντας και πάλι την ελπίδα ότι οι έρευνες που ήδη διεξάγονται θα αποφέρουν σύντομα… καλά νέα. «Πιστεύω ότι σύντομα θα λάβουμε καλά νέα από ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube