REAL TIME |

Weather Icon

Νέα μηνύματα Μητσοτάκη σε Ερντογάν – Η Τουρκία θα αποφασίσει τι σχέση θέλει με την Ευρώπη

Νέα μηνύματα Μητσοτάκη σε Ερντογάν – Η Τουρκία θα αποφασίσει τι σχέση θέλει με την Ευρώπη

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Στις νέες προοπτικές που δημιουργεί για τα εθνικά θέματα η νίκη Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά και στο ενδιάμεσο δίμηνο που μεσολαβεί μέχρι την ορκωμοσία του, εστιάζει την προσοχή της η Αθήνα, συνεχίζοντας το διπλωματικό της μαραθώνιο μέχρι το ορόσημο της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Μία συνάντηση που θα αναδείξει, εκ νέου, το θετικό αποτύπωμα που έχει για τις δύο χώρες η υπογραφή της πρόσφατης συμφωνίας για την ΑΟΖ και αναμένεται να εκπέμψει νέα μηνύματα στην Άγκυρα, η οποία εξακολουθεί να ιονίζει αρνητικά το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, δύο πράγματα:

– Πρώτον, ότι εξετάζει τις σταθερές σχέσεις καλής γειτονίας, με σεβασμό στο Διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

– Δεύτερον, ότι βρίσκεται πάντα στην προμετωπίδα η ξεκάθαρη φράση…σταματούν οι προκλήσεις αρχίζουν οι συζητήσεις. “Ας αφήσουν στην άκρη οι γείτονές μας τις προκλητικές συμπεριφορές για να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών, από εκεί που το αφήσαμε, προκειμένου να λύσουμε τη μία και μοναδική διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Πάντως με παράνομες Navtex σε ισχύ και με το Ορούτς Ρέις στην περιοχή, δε μπορούν να γίνουν διερευνητικές επαφές”, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε μία απόφαση και κατέστησε ιδιαίτερα σαφές ότι προσδοκά σημαντική πρόοδο μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε και θα γίνει αποτίμηση του ζητήματος. Εάν δε διαπιστώσει σημαντική πρόοδο, θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. Η οικονομία της Τουρκίας δεν είναι τόσο δυνατή τον τελευταίο καιρό. Εξαρτάται, λοιπόν, από την Τουρκία να αποφασίσει εάν θέλει μία εποικοδομητική σχέση με την Ευρώπη ή εάν θέλει συγκρουσιακή σχέση. Εάν επιλέξει τον δεύτερο δρόμο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την ίδια. Διότι θεωρώ πως οι Ευρωπαίοι έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται απλώς περί μίας διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ή Κύπρου και Τουρκίας. Τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν την Ευρώπη συνολικά”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην 5η Ευρωαραβική Σύνοδο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με την Τουρκία και ουδέποτε προσπάθησε να την αποκλείσει από σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, όμως η Τουρκία αυτοαποκλείεται εξαιτίας της συμπεριφοράς της. “Από την πλευρά μας έχουν γίνει πολλές προσπάθειες συνεννόησης με την Τουρκία από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου.

Ως απάντηση γίναμε αποδέκτες μίας σειράς ιδιαίτερα προκλητικών ενεργειών, οι οποίες αμφισβήτησαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με μονομερείς ερευνητικές δραστηριότητες σε εκτάσεις που θεωρούμε ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube