Weather Icon
Ιράν , Σαουδική Αραβία 23 Νοεμβρίου 2020

Νέα επίθεση των Houthi στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σ. Αραβίας-Καίριος ο ρόλος των combat drones

Νέα επίθεση των Houthi στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σ. Αραβίας-Καίριος ο ρόλος των combat drones

Χωριανόπουλος Άγγελος

Επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος και συνοδεία πυροβολικού πραγματοποίησαν οι Ιρανικές δυνάμεις των Χούτι από την Υεμένη προς τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδαραβικής Aramco. Η επίθεση έγινε την ημέρα της μυστικής επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου με συνοδεία Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων. Στην ατζέντα φαίνεται να είναι το θέμα της Ιρανο-Σινικής συμφωνίας γεωοικονομικής συνεργασίας, η άρση του Ιρανικού εμπάργκο όπλων, οι Τουρκικές προκλήσεις στην Μεσόγειο αλλά και η πρόσφατη διείσδυση της Κίνας σε Σαουδαραβικές εταιρείες πετρελαίου.

Οι αντάρτες των Ιρανών Χούτι στην Υεμένη δήλωσαν σήμερα πως έβαλαν με πύραυλο μέσω μη επανδρωμένου αεροχήματος έναντι πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, πλησίον της πόλης Jeddah, σύμφωνα με το Reuters επικαλούμενο τη δήλωσή τους.

Ο στόχος ήταν ένα κέντρο διανομής πετρελαίου της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco της Σαουδικής Αραβίας. Η ομάδα προειδοποίησε επίσης ότι «οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν», συμβουλεύοντας ξένες εταιρείες και κατοίκους της Σαουδικής Αραβίας να είναι προσεκτικοί. Η έκθεση έρχεται μια εβδομάδα αφότου η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι είχε αποτρέψει μια επίθεση των Χούτι σε έναν τερματικό σταθμό προϊόντων πετρελαίου κοντά στα σύνορα μεταξύ του Βασιλείου και της Υεμένης.

Οι δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν στις 11 Νοεμβρίου δύο μη επανδρωμένα σκάφη που μεταφέρουν εκρηκτικά σε μια πλωτή πλατφόρμα εκφόρτωσης που ανήκει σε έναν τερματικό σταθμό πετρελαϊκών προϊόντων στη λιμενική πόλη Jizan στη νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία, βόρεια των συνόρων με την Υεμένη, ανέφερε το επίσημο Saudi Press Agency την παρασκευή, αναφέροντας μια επίσημη πηγή στο Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα περιορισμένη πυρκαγιά στους πλωτούς σωλήνες της πλατφόρμας, η οποία σύντομα σβήστηκε και δεν προκάλεσε τραυματισμούς ή θανάτους, ανέφερε η Σαουδική υπηρεσία.

«Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας καταδικάζει απερίφραστα την δειλή επίθεση, προσθέτοντας ότι τέτοιες εγκληματικές πράξεις κατά των ζωτικών εγκαταστάσεων δεν στοχεύουν μόνο το Βασίλειο, αλλά στοχεύουν επίσης στην ασφάλεια των εξαγωγών πετρελαίου, στη σταθερότητα του ενεργειακού εφοδιασμού στον κόσμο, στην ελευθερία του διεθνούς εμπορίου και σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η πηγή του υπουργείου Ενέργειας στο Saudi Press Agency. Η υποδομή της Aramco είναι ο κορυφαίος στόχος για τους αντάρτες των Χούτι, αν και όλες οι αναφορές για μια επιτυχημένη επίθεση αποδεικνύονται αληθινές.

Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία ισχυρίζεται επίσης συχνά ότι απέτυχε ακόμη μια άλλη προσπάθεια των αντάρτων να επιτύχουν έναν στόχο καθώς συνεχίζει ο πόλεμος διαμεσολάβησης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν στην Υεμένη. Μέχρι στιγμής η πιο διαβόητη επίθεση ήταν εκείνη από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν οι Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν ανέλαβαν την ευθύνη για τους πυραύλους και τις επιθέσεις drone σε μια πετρελαιοπηγή Σαουδικής Αραβίας και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας που απομάκρυνε προσωρινά έως και 5,7 εκατομμύρια bpd από την παραγωγή πετρελαίου του Βασιλείου. Αυτόματα προκλήθηκε η απότομη άνοδος των τιμών.

Να σημειωθεί πως τα εργοστάσια της Aramco φυλάττονται από τα κορυφαία νατοϊκά  συστήματα αεράμυνας Patriot τα οποία υπηρετούν και στα ελληνικά σύνορα. Όπως φαίνεται εκ της πράξης, τέτοιες ακριβές πλατφόρμες αεράμυνας (συμπεριλαμβανομένων των ραντάρ τους) φαίνεται να γίνονται πολύ εύκολα στόχος αυτοσχέδιων drone και UCAV, λόγω του μικρού θερμικού ίχνους τους και της μικρής ανιχνευσιμότητάς τους. 

Η συνεργασία της Ελλάδας με την Σ. Αραβία αφορά και το κομμάτι της ενέργειας, καθώς κρίσιμες ενεργειακές υποδομές φυλάσσονται από ελληνικές συστοιχίες Patriot οι οποίες εδόθησαν έπειτα από διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών. Είναι σημαντικό να εξεταστεί αν οι εγκαταστάσεις που επλήγησαν από την επίθεση ήταν υπό την προστασία των ελληνικών συστοιχιών.

“Αυτή την στιγμή που υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στην πρωτεύουσα. Ο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν λέγεται ότι συμμετείχε στη συνάντηση, ενώ ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών δεν συμμετείχε ούτε καν ενημερώθηκε”, σημείωσε ο Fereydoun Barkeshli.

“Αυτό που εξέπληξε περισσότερο τους Σαουδάραβες, ήταν ο συγχρονισμός και η ακριβής σύμπτωση των επιθέσεων με πυραύλους με την άκρως εμπιστευτική συνεδρίαση”, τόνισε ο Μπερκέσλι.

“Ωστόσο, η είδηση και ο αντίκτυπος των επιθέσεων στη μεγαλύτερη παγκόσμια πετρελαϊκή εταιρεία, την ARAMCO στις διεθνείς αγορές πετρελαίου δεν έχει ακόμη φανεί”, ανέφερε.

Η επίθεση γίνεται μία μέρα μετά από την διείσδυση της Κίνας στις μετοχές της Aramco, καθώς και μία μέρα μετά από την μυστική επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Σ. Αραβία.

Με πληροφορίες από oilprice, mehrnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube