Διεθνή
Ναγκόρνο Καραμπάχ και Παντουρκισμός

του Eric Denécé*
Οι μάχες μαίνονται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για οκτώ ημέρες τώρα. Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliev ξεκίνησε μια μαζική επίθεση εναντίον αυτής της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, με πληθυσμό Αρμενίων σε ποσοστό 100%.
Στεπανακέρτ, η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και τα γύρω χωριά δέχτηκαν μαζικά πυρά από το Αζέρικο Πυροβολικό. Αυτοί οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν την άμεση απάντηση από το Ερεβάν. Η Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν κηρυχθεί σε γενική κινητοποίηση και κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το Μπακού έλαβε αμέσως παρόμοια μέτρα.
Η Τουρκία αμέσως συμμάχησε με τον Αζερo σύμμαχό της, με τον Πρόεδρο Ερντογάν να χαρακτηρίζει την Αρμενία «τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ όλοι οι άλλοι διεθνείς παράγοντες – Ρωσία, Ιράν, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες κ.λπ. – ζήτησαν την άμεση παύση των εχθροπραξιών.
Το Nagorno-Karabakh (επίσης γνωστό ως Artsakh) υπήρξε αρμενικό έδαφος από την αρχαιότητα, όπως αποδεικνύεται από τις πολλές εκκλησίες και τα αστικά μνημεία της περιοχής. Υπήρχε πάντα μια έντονη εχθρότητα μεταξύ των Αρμενίων και των Τατάρων του Καυκάσου, οι οποίοι από το 1918 ονομαζόταν «Αζέροι».
Το 1905-1906 ξέσπασαν πόλεμοι μεταξύ των δύο λαών. Το 1915, οι Τάταροι εθνικιστές ηγέτες από τον Καύκασο συμμετείχαν στη διαδικασία που οδήγησε στην εξόντωση των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. και το 1918 έγιναν σφαγές στο Μπακού, το Καραμπάχ και το Ναχίτσεβαν (επαρχία Αζερμπαϊτζάν που συνορεύει με την Τουρκία), μια ιστορικά αρμενική επικράτεια που έχασε τον αρμενικό πληθυσμό της μετά τη σοβιετικοποίηση.
Στη συνέχεια, οι περιφερειακοί εθνικισμοί καταπνίχθηκαν υπό την κυριαρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος καθ ‘όλη τη σοβιετική περίοδο. Η περιφέρεια Ναγκόρνο-Καραμπάχ εντάχθηκε αυθαίρετα από τον Στάλιν στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν (SSR) το 1921, προκειμένου να διατηρήσει «καλές σχέσεις» με την Τουρκία του Μουσταφά Κεμάλ, παρόλο που ο πληθυσμός του ήταν 94% Αρμένιοι.
Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έγιναν θύματα πολλαπλών διακρίσεων από τους Αζέρους, οι οποίοι προσπάθησαν να αποτρέψουν τους δεσμούς τους με τη γειτονική ΣΣΔ της Αρμενίας. Μια πραγματική πολιτική αφομοίωσης της περιοχής έχει εφαρμοστεί από τις αρχές του Μπακού, ιδίως μέσω τον εκτοπισμό πληθυσμών και της διάλυσης χωριών. Όταν η ΕΣΣΔ διαλύθηκε το 1991, η κατανομή του πληθυσμού παρέμεινε 76% Αρμένιοι και 24% Αζέροι.
Τον Φεβρουάριο του 1988, οι κάτοικοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ζήτησαν και πάλι να συνδεθεί η περιοχή τους με την ΣΣΔ της Αρμενίας. Σε απάντηση, οι Αζέροι σφαγιάζουν τους αρμενικούς πληθυσμούς στο Sumgaït, το Μπακού και το Kirovabad. Σχεδόν 400.000 Αρμένιοι από το Αζερμπαϊτζάν κατέφυγαν στην Αρμενία και τη Μόσχα. Ταυτόχρονα, περίπου 150.000 Αζέροι έφυγαν από τη Σοβιετική Αρμενία λόγω φόβου για αντίποινα.
Ακολουθεί μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των δύο ΣΣΔ. Αρχικά (1988-1991), η ΕΣΣΔ και ο Κόκκινος Στρατός υποστήριξαν το Αζερμπαϊτζάν. Στη συνέχεια, η ισορροπία δύναμης αντιστρέφεται για δεύτερη φορά (1991-1994), μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Οι Αρμένιοι εθελοντές εισέρχονται και προκαλούν πολλές φθορές σε έναν ανεπαρκώς εξοπλισμένο και πολύ άσχημα διοικούμενο στρατό Αζέρων.
Από την άνοιξη του 1993, οι Αρμενικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο περιοχών στα περίχωρα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, από όπου ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί πυροβολικού εναντίον της επαρχίας τους. Οι αρμενικές στρατιωτικές επιτυχίες είναι τέτοιες που το Αζερμπαϊτζάν επιβάλλει εκεχειρία το 1994.
Στο τέλος του πολέμου, οι Αρμένιοι ελέγχουν όχι μόνο την ορεινή περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (11.000 km2), αλλά και το 9% του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν. Εκδιώκουν περίπου 800.000 Αζέρους από τις περιοχές γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμμετέχοντας σε εθνοκάθαρση, αλλά χωρίς σφαγή. Από την πλευρά τους, οι Αζέροι απέλασαν περισσότερους από 400.000 Αρμένιους.
Από την ημερομηνία αυτή, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών ξεκινούν, υπό την επίβλεψη της Ομάδας του Μινσκ, αλλά ποτέ δεν πέτυχαν, διότι αντιτίθενται σε δύο νομικές αρχές: το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση (Ναγκόρνο Καραμπάχ) έναντι του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας (Αζερμπαϊτζάν).
Παντουρκισμός
Μετά την άνοδο του Ερντογάν στην προεδρία (2014), η Τουρκία προσπάθησε να επανασυνδεθεί με το «χαμένο μεγαλείο» της και με το οθωμανικό της παρελθόν. Έτσι, ο εκ νέου εξισλαμισμός, ο εθνικισμός και ο παρτουρκισμός ενθαρρύνθηκαν ευρέως από τον Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε μια επιθετική διεθνή πολιτική.
Αυτό παρατηρήθηκε ιδιαίτερα από το 2011 στη Συρία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο – υποστήριξη για τζιχαντιστές και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα – και από το καλοκαίρι του 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Πάνω απ ‘όλα, εκφράζεται μέσω της πολιτικής και στρατιωτικής υποστήριξης της Άγκυρας στο Μπακού εναντίον των αρμενικών εδαφών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δίνοντας μια περιφερειακή διάσταση στη σύγκρουση.
Σε αυτήν την υπόθεση, η Τουρκία είναι η μόνη δύναμη που δεν ζητά την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εμπόλεμων. Το αντίθετο: ισχυρίζεται ότι θα είναι πάντα δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ενθαρρύνει να πάρει πίσω τα «κατεχόμενα εδάφη» του.
Το χειρότερο, η Άγκυρα συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Ο Yunus Kilic, μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είπε πριν από λίγες μέρες: “Οι πρόσφατες επιθέσεις της Αρμενίας δεν στοχεύουν μόνο το Αζερμπαϊτζάν αλλά και τον τουρκικό κόσμο συνολικά” .
Όπως και στο πλαίσιο των δράσεών της στη Λιβύη, η τουρκική κυβέρνηση δεν δίστασε να κινητοποιήσει – ταυτόχρονα με την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, στρατιωτικών συμβούλων και μελών της ιδιωτικής στρατιωτικής της εταιρείας (SADAT) – αρκετές εκατοντάδες τζιχαντιστών που στο παρελθόν χρησιμοποιούσε ενάντια στο καθεστώς του Άσαντ στη Συρία και στη Λιβύη, ενάντια στις δυνάμεις του στρατάρχη Χατάρ. Έτσι, ο Ερντογάν για άλλη μια φορά οργανώνει τους τζιχαντιστές προς όφελός του, μετατρέποντας την πολιτική-στρατιωτική σύγκρουση σε θρησκευτικό πόλεμο.
Ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας το Αζερμπαϊτζάν σε αυτήν τη σύγκρουση, ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει μια εύκολη και δημοφιλή νίκη εναντίον των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Πράγματι, βιώνει μια σημαντική πτώση της δημοτικότητας στη χώρα του.
Από την αρχή της σύγκρουσης, ο Πρόεδρος Ilham Aliev ισχυρίστηκε επανειλημμένα ότι ο στρατός του ανταποκρίνεται μόνο στην αρμενική επίθεση. Αυτό είναι προφανώς καθαρή παραπληροφόρηση. «Έχουμε μόνο μία προϋπόθεση: την πλήρη, άνευ όρων και άμεση απόσυρση των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας από τη γη μας. Εάν η κυβέρνηση της Αρμενίας αποδεχτεί αυτήν την προϋπόθεση, οι μάχες θα σταματήσουν και το αίμα θα σταματήσει να χύνεται», είπε.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για την υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν ενόψει των αρμενικών «επιθέσεων». «Από τις πρώτες ώρες της επίθεσης από την Αρμενία, η Τουρκία, ειδικά ο Ερντογάν, καταδίκασε έντονα την επίθεση και έδειξε ισχυρή υποστήριξη. Ο λαός των Αζερμπαϊτζάν χαιρετίζει αυτήν την υποστήριξη ».
Ο Αλίεφ είπε ότι «το Αζερμπαϊτζάν θα είναι πάντα δίπλα στην Τουρκία. Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία δείχνουν την αλληλεγγύη τους σε όλους τους τομείς σύμφωνα με την αρχή «ένα έθνος, δύο κράτη» και υποστηρίζουν πάντα το ένα το άλλο χωρίς δισταγμό».
Η προπαγάνδα Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, από την άλλη πλευρά, δεν διστάζει να ισχυριστεί ότι «πριν ξεκινήσει τις επιθέσεις της εναντίον οικισμών στο Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία συμφώνησε με την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση PKK / YPG. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν 300 τρομοκράτες PKK / YPG στάλθηκαν στην Αρμενία και το Καραμπάχ. Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης σχημάτισαν αρμενικές πολιτοφυλακές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτές οι πολιτοφυλακές χρησιμοποιούνται κυρίως σε επιθέσεις που στοχεύουν πολίτες».
Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: Σήμερα υπάρχουν 150.000 κάτοικοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η γειτονική Αρμενία έχει πληθυσμό 3 εκατομμυρίων, με ΑΕΠ 12 δισ. δολαρίων. Το Αζερμπαϊτζάν έχει 10 εκ κατοίκους και ΑΕΠ 47 δισ. Ο δημογραφικός λόγος είναι επομένως 1 προς 3 και αυτός του ΑΕΠ 1 προς 4. Επιπλέον, το Μπακού υποστηρίζεται πολύ ανοιχτά από την Τουρκία – 82 εκατομμύρια κατοίκους – και τον στρατό της.
Παραδόξως, αυτός ο πόλεμος δεν είναι πολύ δημοφιλής στο Αζερμπαϊτζάν, μια διεφθαρμένη δικτατορία και μια έντονα διχασμένη χώρα. Ο πληθυσμός των Αζέρων, εμπλέκεται σε αυτήν τη σύγκρουση από την τρέλα του Aliev και του Erdogan. Γι ‘αυτό ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κάλεσε τους τζιχαντιστές να συμμετάσχουν στις μάχες προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες του Αζερμπαϊτζάν.
Αυτοί οι ισλαμιστές μαχητές έφτασαν από τη Λιβύη με τουρκικά αεροσκάφη, παρά τις αρνήσεις από την Άγκυρα και το Μπακού. Η μεταφορά τους ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώνοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν προετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ για αρκετές εβδομάδες. Προς το παρόν, ο αριθμός τους εκτιμάται μεταξύ αρκετών εκατοντάδων και χίλια άτομα.
Σημειώστε ότι ο επίσημος Τύπος του Αζερμπαϊτζάν αρχίζει επίσης να στοχεύει τον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έχει λάβει σταθερή στάση εναντίον της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και κατήγγειλε την αποστολή τζιχαντιστών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Σύμφωνα με τον Ερεβάν, η Τουρκία χρησιμοποίησε F-16 καταρρίπτοντας ένα Αρμένικο Σουχόι. Οι Αρμένιοι απείλησαν να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους Ισκαντέρ με τους οποίους ο στρατός τους είναι εξοπλισμένος από το 2016. Ορισμένοι παρατηρητές ανησυχούν για μια πιθανή άμεση τουρκική στρατιωτική επέμβαση που θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακή σύγκρουση. Στις 29 Σεπτεμβρίου, ο αρχηγός των ιρανικών συνοριοφυλάκων, στρατηγός Ghassem Rezaei, προειδοποίησε πολύ σαφώς το Ερεβάν και το Μπακού για τυχόν διαρροή συγκρούσεων στο ιρανικό έδαφος.
Σημειώνουμε την εξαιρετικά αμφισβητήσιμη θέση του Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζει και οπλίζει το Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο το Τελ Αβίβ έχει καθιερώσει μια σημαντική ενεργειακή εταιρική σχέση. Επιπλέον, πρέπει να θυμόμαστε ότι το εβραϊκό κράτος, που δημιουργήθηκε από τη Δύση μετά το Ολοκαύτωμα, δεν αναγνώρισε ποτέ επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, λόγω των «καλών σχέσεών του» με την Άγκυρα …
*Ο Eric Denécé είναι Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών CF2R στο Παρίσι και πρώην αναλυτής πληροφοριών

Διεθνή
Washington Post: Μόνη της η Ευρώπη σε περίπτωση
Το έγγραφο που είδε η Washington Post περιγράφει τον αναπροσανατολισμό της κυβέρνησης Τραμπ προς την Κίνα και μακριά από «άλλα θέατρα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Απόρρητο έγγραφο του Πενταγώνου που βγήκε στη δημοσιότητα, υποστηρίζει ότι η Ευρώπη είναι μόνη της σε περίπτωση που εισβάλει η Ρωσία, καθώς οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εμπλακούν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post που αποκάλυψε το ζήτημα, το έγγραφο με τίτλο «Ενδιάμεση Στρατηγική Καθοδήγηση Εθνικής Άμυνας» αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν την Ευρώπη εναντίον της Ρωσίας με τις τεράστιες πυρηνικές αποτρεπτικές της ικανότητες, αλλά οι σύμμαχοι θα μπορούσαν να βασίζονται μόνο σε αμερικανικά στρατεύματα που δεν απαιτούνται για την αποτροπή της Κίνας.
Αυτό σημαίνει επί της ουσίας ότι δεν θα υπάρξει βοήθεια, επειδή με βάση το έγγραφο «ολόκληρος ο αμερικανικός στρατός θα χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή της κινεζικής απειλής».
Επίσης, υποστηρίζεται η σημασία της αναπροσαρμογής της στρατιωτικής εστίασης στην Κίνα, υπό τον φόβο μιας πιθανής σύγκρουσης στον Ειρηνικό για την Ταϊβάν, η οποία θεωρείται σημαντική τόσο γεωστρατηγικά όσο και για τη ζωτική σημασία που έχει η εξειδικευμένη μεταποιητική παραγωγή της χώρας.
Ο προκάτοχος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν , είχε επίσης δεσμευτεί να υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής – αλλά ήταν κάτι που ο Τραμπ έδειξε ότι δεν θα έκανε αφού έχει σχολιάσει σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι το νησί «δεν μας δίνει τίποτα».
Η ξεκάθαρη παραδοχή για την Ευρώπη έρχεται παρά τις υφιστάμενες δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ οι οποίες δεσμεύουν τα μέλη να βοηθήσουν το ένα το άλλο σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη – και που στο παρελθόν είχαν επικαλεστεί, μόνον οι ΗΠΑ, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά τότε είχαν συναντήσει μεγάλη ευρωπαϊκή αντίδραση.
Το έγγραφο που είδε η Washington Post περιγράφει τον αναπροσανατολισμό της κυβέρνησης Τραμπ προς την Κίνα και μακριά από «άλλα θέατρα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Το Πεντάγωνο αναμένεται επίσης να θέσει σε δεύτερη μοίρα την αντιμετώπιση μαχητικών ομάδων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίες «αποσταθεροποιούν περιφερειακά» αλλά δεν πραγματοποιούν διεθνείς επιθέσεις.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει από την πλευρά τους ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν μια ρωσική εισβολή εάν ο Πούτιν συνεχίσει τον πόλεμο πέρα από την Ουκρανία. Μιλώντας στο Radio 4 του BBC, ο ανώτατος στρατηγός της Γερμανίας προειδοποίησε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ σε μόλις τέσσερα χρόνια.
Διεθνή
Στο στόχαστρο των τουρκικών εθνικιστικών κύκλων ο Ελπιδοφόρος λόγω της ομιλίας του στον Λευκό Οίκο
Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος Ερόλ Καρά, εκπρόσωπος της «Ένωσης Γαλάζια Πατρίδα» στην Ελαζίγ, απαίτησε μέσα από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal23 να απαγορευτεί η είσοδος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην Τουρκία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος βρέθηκε στο στόχαστρο αυτή τη φορά των τουρκικών εθνικιστικών κύκλων, που ζητούν την ακύρωση του τουρκικού διαβατηρίου του, επειδή… μίλησε για την Κωνσταντινούπολη και αναφέρθηκε στον όρο «Οικουμενικός».
Επιμέλεια: Μαρία Ζαχαράκη, Σημερινή
Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος Ερόλ Καρά, εκπρόσωπος της «Ένωσης Γαλάζια Πατρίδα» στην Ελαζίγ, απαίτησε μέσα από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal23 να απαγορευτεί η είσοδος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο Ρωμιορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο με τις αντι-τουρκικές δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του «Εορτασμού της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Λευκό Οίκο», σημειώνοντας ότι «παρά την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο Ελπιδοφόρος έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές τον όρο ‘οικουμενικός’ για τον Ρωμιό Πατριάρχη του Φαναρίου Βαρθολομαίο υπενθυμίζοντας ότι χρησιμοποιεί το ουσιαστικό ‘Κωνσταντινούπολη’ αντί του σωστού ‘Ιστανμπούλ’».
Ενοχλεί το «βυζαντινό όνειρο»
Το δημοσίευμα επισημαίνει πως «ο Αρχιεπίσκοπος παρακολουθείται στενά, καθώς εκτοξεύει μίσος κατά της Τουρκίας με το βυζαντινό του όνειρο».
Ο Ερόλ Καρά προτρέπει ανοιχτά τους εθνικιστικούς κύκλους στην Τουρκία να κινηθούν νομικά εναντίον του, δηλώνοντας: «Οι οπαδοί του Ατατούρκ, οι συντηρητικοί και οι εθνικιστές στην Τουρκία πρέπει να υποβάλουν μήνυση κατά του Ελπιδοφόρου. Ζητώ από τους εισαγγελείς να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για αυτόν τον άνθρωπο που ενεργεί εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας».
Στο παιχνίδι και ο αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου
Το δημοσίευμα δεν παραλείπει να αναφέρει ότι ο απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, γνωστός για τα αντι-πατριαρχικά του αισθήματα, θα συνεχίσει τον νομικό αγώνα εναντίον του Αρχιεπισκόπου. Ο Γιαϊτζί, εμπνευστής του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, έχει ταχθεί επανειλημμένα κατά της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και θεωρεί τον Ελπιδοφόρο απειλή για το τουρκικό κράτος.
Διεθνή
Νέες απειλές Τραμπ κατά των Χούθι και του Ιράν
Ο Τραμπ τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά των Χούθι, έως ότου οι Υεμενίτες αντάρτες δεν θα συνιστούν πλέον απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Νέες απειλές κατά των Χούθι και του Ιράν εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
Ειδικότερα, ο Τραμπ τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά των Χούθι, έως ότου οι Υεμενίτες αντάρτες δεν θα συνιστούν πλέον απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.
«Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι έχουν αποδεκατιστεί από τα αμείλικτα πλήγματα των τελευταίων δύο εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, διαβεβαιώνοντας ότι οι επιθέσεις των αμερικανικών δυνάμεων δεν πρόκειται να σταματήσουν: «Οι επιθέσεις μας θα συνεχιστούν έως ότου (οι Χούθι) δεν θα συνιστούν πλέον απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα».
«Η επιλογή για τους Χούθι είναι ξεκάθαρη»
Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παραλείπει να βάλει στο κάδρο και το Ιράν, αναφέροντας: «Η επιλογή για τους Χούθι είναι ξεκάθαρη: σταματήστε να βάλλετε εναντίον αμερικανικών πλοίων και θα σταματήσουμε τις επιθέσεις εναντίον σας. Αλλιώς, μόλις ξεκινήσαμε και ο πραγματικός πόνος δεν έχει έρθει ακόμη τόσο για τους Χούθι όσο και για τους υποστηρικτές τους στο Ιράν».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP
-
Αναλύσεις1 εβδομάδα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική4 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!