Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Τουρκία 20 Νοεμβρίου 2020

Μετρούν αντίστροφα για μέτρα κατά της Τουρκίας από τον Ε.Ε.

Μετρούν αντίστροφα για μέτρα κατά της Τουρκίας από τον Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να μετρά αντίστροφα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σ’ ένα μήνα καλώντας παράλληλα την Τουρκία να συμμορφωθεί με τους όρους που είχαν τεθεί στις 1-2 Οκτωβρίου και αποκλιμάκωση της έντασης σε Κύπρο και Ελλάδα. 

Και καθώς η Τουρκία πλησιάζει προς το τέλος του δρόμου που της έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να οδεύσει, αυτό που καταγράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ είναι η αρνητική συμπεριφορά της. Στο διάστημα που απομένει, μέχρι να αδειάσει η κλεψύδρα, ελπίζουν ότι η Τουρκία θα υιοθετήσει μια πιο θετική ατζέντα ώστε να αποφευχθούν κυρώσεις, γιατί ούτε και η Γερμανία δεν αποκλείει τα μέτρα κατά της Άγκυρας, εάν τα δεδομένα παραμείνουν ως έχουν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα από τη χθεσινή σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών είναι η δυσφορία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το γεγονός ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της δεν ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας που της έδωσε η Ένωση. Αξιοσημείωτο το ότι στη διάρκεια του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων σε όλα σχεδόν τα θέματα που απασχόλησαν του Ευρωπαίους ΥΠΕΞ εμπλεκόταν και η Τουρκία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Αυστρίας ήταν έντονοι στο θέμα της Τουρκίας. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ σημείωσε τα προβλήματα που προκαλεί στο Παρίσι ο Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί συνεχώς τη γαλλική κυβέρνηση ότι προωθεί την ισλαμοφοβία. 

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε μετά το ΣΕΥ πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα από την πλευρά της Τουρκίας» και υπογράμμισε ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει «την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο» και προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό η Τουρκία να καταλάβει ότι η συμπεριφορά της μεγαλώνει την απόστασή της από την ΕΕ».

Ταυτόχρονα, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει «τις κρίσιμες κατευθύνσεις τον επόμενο μήνα», επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος κυλά και πλησιάζουμε σε καθοριστική στιγμή της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σε δηλώσεις του διαμήνυσε πως αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, τον Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής οι κυρώσεις θα βρίσκονται στο τραπέζι.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube