fbpx
Weather Icon

Μεγάλη στρατιωτική συμμαχία εναντίον του Ερντογάν- «ΜΕΔΟΥΣΑ»: Πανίσχυρη συγκέντρωση δύναμης σε ξηρά, αέρα και θάλασσα

Μεγάλη στρατιωτική συμμαχία εναντίον του Ερντογάν- «ΜΕΔΟΥΣΑ»: Πανίσχυρη συγκέντρωση δύναμης σε ξηρά, αέρα και θάλασσα

Για πρώτη φορά στη μεγάλη διακλαδική άσκηση ‘’ΜΕΔΟΥΣΑ 10’’ η οποία ξεκινά σήμερα στις ακτές της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο λαμβάνουν μέρος πέρα από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, τις χώρες δηλαδή που διοργανώνουν την άσκηση από τότε που ξεκίνησε, μια πυρηνική δύναμη και μια από τις πλέον ισχυρές στρατιωτικά Αραβικές χώρες.

Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στέλνουν δυνάμεις στην πιο μεγάλη άσκηση συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια συμβολική αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστική κίνηση. Το Παρίσι στέλνει τη φρεγάτα ‘’LA FAYETTE’’ και το οργανικό της ελικόπτερο NH-90 ενώ το Αμπού Ντάμπι μαχητικά Mirage 2000-9.

Μαζί με τις Ελληνικές και τις Αιγυπτιακές δυνάμεις συγκροτούν μια πανίσχυρη δύναμη σε ξηρά, αέρα και θάλασσα η οποία προβάλλει ως το αντίπαλο δέος στις Τουρκικές δυνάμεις οι οποίες διεκδικούν χώρο στην ευρύτερη περιοχή με μια σειρά προκλητικές δράσεις.

Τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Άραβες από τα Εμιράτα είναι έκδηλο ότι τόσο σε πολιτικό όσο κυριώς σε στρατιωτικό επίπεδο επιθυμούν να εμπλακούν όλο και πιο ενεργά στη ‘’συμμαχία’’ της Ανατολικής Μεσογείου. Κάθε χώρα για τους δικούς της λόγους αλλά με κοινό αντίπαλο την Άγκυρα του Ταγίπ Ερντογάν και σε απόλυτη σύμπλευση με Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο.

Οι διμερείς σχέσεις σταδιακά έγιναν τριγωνικές και πλέον συνολικά και οι πέντε χώρες βρίσκονται σε κοινή γραμμή απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα. Σε αυτές θα μπορούσε να προστεθεί και το Ισραήλ ωστόσο το Τελ Αβίβ αν και έχει βελτιώσει τις σχέσεις του με την Αίγυπτο και εκτινάξει αυτές με τα ΗΑΕ(με παρέμβαση-ενθάρρυνση των Αμερικανών) δεν θα μπορούσε να λάβει μέρος σε κοινή άσκηση σε εναέριο, θαλάσσιο και χερσαίο χώρο της Αιγύπτου αφού καμία από τις δύο χώρες δεν το επιθυμεί.

Η πρώτη προσπάθεια για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας χωρών της περιοχής με κοινά συμφέροντα απέναντι στην Άγκυρα αλλά και σύγκλισης των Ισραηλινών με τους Άραβες των ΗΑΕ ήδη έχει γίνει με την αεροπορική άσκηση ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ’’ την οποία διοργανώνει η Πολεμική Αεροπορία. Φέτος λόγω Covid-19 δεν πραγματοποιήθηκε ενώ έχει προργραμματιστεί εκ νέου για την Άνοιξη του 2021.

Η επιτυχία της ‘’ΜΕΔΟΥΣΑΣ’’ τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε Γάλλους και Εμιρατιανούς να συμμετέχουν στο σχήμα. Ήδη με πυλώνα την Αθήνα και το Κάιρο και την υπερδύναμη Γαλλία σε συνεκτικό ρόλο όλες οι ‘’συμμαχικές’’ χώρες σχεδιάζουν κοινές δράσεις και την επόμενη της μεγάλης διακλαδικής άσκησης. Άλλωστε το Παρίσι με όλες τις χώρες του μπλοκ έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε εξοπλιστικές συμφωνίες με πιο πρόσφατη την πώληση στην Ελλάδα των υπερσύγχρονων μαχητικών Rafale τα οποία ήδη διαθέτουν η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ.

Για μία εβδομάδα οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση θα πραγματοποιήσουν κάθε μορφής σενάριο πολέμου με τελική αεροαποβατική ενέργεια στις Αιγυπτιακές ακτές.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η εντυπωσιακή παρουσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εν μέσω κρίσης και κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο κυριολεκτικά δεν έχει πάρει ‘’ανάσα’’ αφού εδώ και σχεδόν έξι μήνες βρίσκεται μόνιμα εν πλω. Οι Ελληνικές φρεγάτες και συνολικά τα πλοία επιφανείας και φυσικά τα υποβρύχια αναλαμβάνουν χωρίς ανάπαυλα τη μία αποστολή μετά την άλλη είτε πρόκειται για Εθνικές είτε για Συμμαχικές.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

σχετικά άρθρα