REAL TIME |

Weather Icon

Με σκληρή γραμμή υπέρ κυρώσεων στη Σύνοδο της Ε.Ε. η Αθήνα

Με σκληρή γραμμή υπέρ κυρώσεων στη Σύνοδο της Ε.Ε. η Αθήνα

Στιγμιότυπο από τη διακλαδική άσκηση έρευνας – διάσωσης αεροναυτικού ατυχήματος «Αετός», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, με τη συμμετοχή δυνάμεων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας (φωτ. ΥΠΕΘΑ).

Βασίλης Νέδος

Αμετακίνητη στη σκληρή γραμμή υπέρ των κυρώσεων κατά της Αγκυρας παραμένει η Αθήνα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί διά τηλεδιασκέψεως, λόγω περιορισμών μετακινήσεων που επιβάλλει η πανδημία.

Η στάση της Αγκυρας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, καθώς παραπέμπει σε μια τακτική χρονοτριβής δίχως πραγματική πρόθεση δημιουργικού διαλόγου. Μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, η Τουρκία έκανε άνοιγμα στην Ευρώπη, επιτέθηκε στην Ελλάδα και μετά ζήτησε ευθύνες και από τους Γερμανούς για την νηοψία που έγινε στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη». Κατόπιν τούτων, είναι απολύτως σαφές ότι πιθανή πρόταση για έναρξη διερευνητικών επαφών πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πέσει στο κενό, διότι πέραν πάσης αμφιβολίας εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο των κυκλοθυμικών, διπλωματικών τεχνασμάτων, τα οποία η Τουρκία έχει αναγάγει σε μόνιμο χαρακτηριστικό της τακτικής της τους τελευταίους μήνες.

Χθες, σε αυτήν τη γραμμή επέμεινε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στην ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Κατέστησε σαφές, ωστόσο, ότι «για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος αυτός, η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τον σεβασμό της προς το διεθνές δίκαιο. Να τον αποδείξει σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Τηλεφωνική επικοινωνία
Χθες, ο κ. Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με την επικείμενο σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε τις θέσεις της Αθήνας για τη στάση της Τουρκίας στην περιοχή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, επισήμανε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αποσταθεροποιεί το σύνολο των χωρών της περιοχής και της Ευρώπης και αυτό γίνεται αντιληπτό από την Ε.Ε. Ο κ. Παπαϊωάννου παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου και υπογράμμισε ότι «η Ε.Ε. όχι μόνον έδωσε μια ευκαιρία, αλλά δεν αποφάσισε να επιβάλει μέτρα και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και αντί να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που της δόθηκε για να δημιουργηθεί και μια προοπτική για θετική ατζέντα, έκανε ακριβώς το αντίθετο, δυναμίτισε το κλίμα και το έκανε ακόμη χειρότερο και, πλέον, δεν δίνει άλλες επιλογές στην Ευρώπη». Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήδη από τον Οκτώβριο, έχει δεσμευθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέτρα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Την τουρκική στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο κατήγγειλε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Valeurs Actuelles. «Εφόσον η τουρκική αδιαλλαξία συνεχιστεί, η Ενωση θα πρέπει να επιβάλει πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις, για να προστατεύσει την ασφάλεια των κρατών-μελών και τη σταθερότητα της περιοχής», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση, το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος περνάει από τα νερά της Μεσογείου».

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube