Weather Icon
Γαλλία , Τουρκία 1 Νοεμβρίου 2020

Μακρόν: “Αυτοκρατορικές τάσεις έχει η Τουρκία, η ένταση θα μειωθεί μόνο εάν…”

Μακρόν: “Αυτοκρατορικές τάσεις έχει η Τουρκία, η ένταση θα μειωθεί μόνο εάν…”

Στη συνεχώς αυξανόμενη ένταση μεταξύ Γαλλίας – Τουρκίας επικεντρώθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στο al-Jazeera, σημειώνοντας πως μπορεί να μειωθεί εάν η τουρκική πλευρά δείξει σεβασμό, τόσο στη Γαλλία όσο και στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Κατηγόρησε την Άγκυρα ότι επιδεικνύει «πολεμοχαρή στάση απέναντι στους συμμάχους της στο NATO» και περιέγραψε την «έντονα επιθετική» στάση που τηρεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αφού έκανε λόγο περί «αυτοκρατορικών τάσεων» της Τουρκίας στην περιοχή, υπογράμμισε πως δεν βοηθούν στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και επέκρινε τη στάση που τηρεί η Άγκυρα στο ζήτημα της Συρίας και της Λιβύης. Ξεκαθάρισε πως η χώρα του επιθυμεί τη μείωση της έντασης, αλλά αυτό θα καταστεί δυνατό μόνο εάν «ο Τούρκος Πρόεδρος σεβαστεί τη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, σεβαστεί τις αξίες της, δεν λέει ψέματα και δεν ξεστομίζει απειλές».

Ο Μακρόν διαβεβαίωσε πως καταλαβαίνει τα συναισθήματα οργής του μουσουλμανικού κόσμου αναφορικά με τα σκίτσα για τον προφήτη Μωάμεθ και σημείωσε πως «το ριζοσπαστικοποιημένο ισλάμ» αποτελεί απειλή για όλους, ειδικά τους μουσουλμάνους. «Καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος μπορεί να σοκάρεται από τις καρικατούρες, αλλά δεν θα αποδεχθώ ποτέ τη δικαιολόγηση της βίας. Καταλαβαίνω το αίσθημα που προκαλεί, τους σέβομαι. Αλλά, θέλω να καταλάβετε τον ρόλο μου. Ο ρόλος μου είναι κατευναστικός, κάτι που κάνω τώρα. Την ίδια ώρα, όμως, είναι η ώρα να προστατεύσουμε συγκεκριμένα δικαιώματα».

Στο ίδιο πνεύμα, υποσχέθηκε να «υπερασπιστεί την ελευθερία του λόγου, της γραφής, της σκέψης, της ζωγραφικής». Σύμφωνα με τον ίδιο, η οργή που ένιωσαν οι μουσουλμάνοι εναντίον του ήταν αποτέλεσμα «ψεμάτων και στρεβλώσεων» των λεγομένων του, που έκαναν τον κόσμο να πιστέψει ότι ο ίδιος στήριζε τις καρικατούρες. «Οι καρικατούρες δεν είναι κυβερνητικό έργο, αλλά προήλθαν από ελεύθερες και ανεξάρτητες εφημερίδες που δεν έχουν σχέση με την κυβέρνηση».

www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube