REAL TIME |

Weather Icon
Κύπρος , ΟΗΕ 7 Νοεμβρίου 2020

Κύπρος-Κυπριακό: Έπιασε δουλειά ο ΟΗΕ… σύγκληση “άτυπης πενταμερούς”

Κύπρος-Κυπριακό: Έπιασε δουλειά ο ΟΗΕ… σύγκληση “άτυπης πενταμερούς”

Τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, άρχισαν να κινούνται προκειμένου να προετοιμάσουν τη σύγκληση μας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, άρχισε να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ετοιμασίας της άτυπης διαδικαστικού χαρακτήρα πενταμερούς διάσκεψης.

Γράφει ο Ανδρέας Πιμπίσιης
ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (Κύπρος)

Όπως χαρακτηριστικά μας έχει λεχθεί, οι κινήσεις της Τζέιν Χολ Λουτ είναι στα αρχικά τους στάδια και είναι πολύ νωρίς να πει κάποιος ότι επίκειται ταξίδι της στην Κύπρο και συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών επί του παρόντος δείχνει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της ως προς τον χρόνο σύγκλησης της άτυπης διάσκεψης.

Διπλωματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μετά τις διερευνητικές επαφές Λουτ εκ του μακρόθεν και αφού ο Γενικός Γραμματέας ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της συνάντησης των δύο ηγετών, τα Ηνωμένα Έθνη να προχωρήσουν σε απευθείας σύγκληση άτυπης πενταμερούς μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το σκηνικό, τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά τις κινήσεις των Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Λευκωσία βρίσκεται σε στάση αναμονής για τα νεότερα από πλευράς του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφεύγει να πει οτιδήποτε μέχρι να λάβει και σχετική πληροφόρηση απευθείας από τον διεθνή οργανισμό. Είναι γι’ αυτόν το λόγο που το βράδυ της Πέμπτης όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει κάποια ανταπόκριση από τον Γενικό Γραμματέα είτε για πρόσκληση σε άτυπη πενταμερή είτε για αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ, τοποθετήθηκε αρνητικά.

Για την τουρκοκυπριακή ηγεσία φαίνεται πως άλλες είναι οι προτεραιότητές της. Ο Ερσίν Τατάρ ρίχνει το βάρος του στο θέμα της προώθησης του κατοχικού καθεστώτος ως ξεχωριστής «κυρίαρχης οντότητας». Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είχε συνάντηση με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, Στίβεν Λίλι, και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου (πηγή ΓΤΠ), στη διάρκεια της συνομιλίας τους εξήγησε το «όραμά του» στη βάση της «κυρίαρχης ισότητας». Εξήγησε τους λόγους που χρειάζεται η «κυρίαρχη ισότητα» για τη διαρκή σταθερότητα και συνεργασία.

Όπως αναφέρουν τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Ερσίν Τατάρ είπε στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή πόσο σημαντική είναι η άρση της λεγόμενης απομόνωσης και των περιορισμών που, όπως υποστήριξε, επιβάλλονται στους Τουρκοκύπριους κυρίως στο θέμα των απευθείας πτήσεων.

Ο Τατάρ ανέφερε στον συνομιλητή του ότι λόγω των ιστορικών, πολιτικών και οικονομικών δεσμών της με την Κύπρο, η Βρετανία θα μπορούσε να βοηθήσει στο να τυγχάνει πιο δίκαιης μεταχείρισης διεθνώς η τουρκοκυπριακή πλευρά και στην άρση της πολιτικής και οικονομικής ανισορροπίας μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί. Σημείωσε επίσης ότι αναμένουν από τη Βρετανία να συμβάλει στο να ξεπεραστούν οι «διακρίσεις» της διεθνούς κοινότητας κατά της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι Ερσίν Τατάρ και Στίβεν Λίλι συζήτησαν επίσης την πρόσφατη συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το Βαρώσι, τους υδρογονάνθρακες και άλλα θέματα.

Την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερσίν Τατάρ. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι πως συζήτησαν για τη συνάντηση των δύο ηγετών στις 3 Νοεμβρίου.

Παράταση ενός χρόνου στα περιοριστικά μέτρα
Το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ παρατείνει, με χθεσινή του απόφαση, το υφιστάμενο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων για τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, για ένα έτος, έως τις 12 Νοεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει συνεπώς την ικανότητά της να επιβάλλει στοχοθετημένα περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα ή οντότητες που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι κυρώσεις συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για άτομα, καθώς και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για οντότητες. Επιπλέον, απαγορεύεται στα άτομα και τις οντότητες της ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια σε όσους υπόκεινται στις κυρώσεις. Επί του παρόντος δύο άτομα υπόκεινται σε κυρώσεις.

Το καθεστώς κυρώσεων κατά των παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί άμεση συνέχεια των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019, τα οποία εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Οκτωβρίου 2019, όταν η ΕΕ επιβεβαίωσε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και κάλεσε την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν προτάσεις για ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων.

www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube