REAL TIME |

Weather Icon
Κύπρος 2 Νοεμβρίου 2020

Κυπρο-ιρλανδικοί παραλληλισμοί: 100 χρόνια από την εκτέλεση του Kevin Barry

Κυπρο-ιρλανδικοί παραλληλισμοί: 100 χρόνια από την εκτέλεση του Kevin Barry

Mιχάλης Σταυρή

Σαν σήμερα πριν εκατόν χρόνια (1η Νοεμβρίου 1920) εκτελέστηκε διά απαγχονισμού από τους Βρετανούς, σε φυλακές του Δουβλίνου, ο 18χρονος φοιτητής ιατρικής Kevin Barry. Ο νεαρός εθελοντής του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) συνελήφθη κατόπιν ενέδρας της οργάνωσης, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ένας Βρετανός στρατιώτης (άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά και εξέπνευσαν αργότερα). Ο IRA είχε ξεκινήσει τον ένοπλο αγώνα για απελευθέρωση της Ιρλανδίας το προηγούμενο έτος και ο Kevin Barry θα γινόταν ο πρώτος κρατούμενος αγωνιστής που εκτελέστηκε από τις βρετανικές δυνάμεις. Ο απαγχονισμός του, σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας του, τον κατέταξε στο μαρτυρολόγιο του ιρλανδικού ρεπουμπλικανικού κινήματος. Αντί να λειτουργήσει ως μέτρο εκφοβισμού, η εκτέλεση του νεαρού εθελοντή του IRA συνέτεινε στην ενδυνάμωση των Ιρλανδών επαναστατών και ενίσχυσε την αντιπάθεια έναντι των Βρετανών και των αντεπαναστατικών τους μεθόδων.

Τριάντα έξι χρόνια αργότερα, τον Μάιο 1956, η βρετανική αποικιοκρατική Διοίκηση θα απαγχόνιζε για πρώτη φορά αγωνιστές της ΕΟΚΑ στην Κύπρο. Πρώτος ανέβηκε στο ικρίωμα ο Μιχαλάκης Καραολής που, στα 23 του χρόνια, εμπλούτιζε το ελληνικό μαρτυρολόγιο και ανάσταινε με τον θάνατό του έναν ολόκληρο λαό. Καταδικασμένος στη βάση ψευδομαρτυριών, θύμα της σκληρής πολιτικής που υιοθέτησε ο Κυβερνήτης Harding για να καταπνίξει τον παλλαϊκό αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου, «το Ελληνόπουλο» (κατά τον Albert Camus) από το Παλαιχώρι επέλεξε να μην προδώσει τους συναγωνιστές και τον όρκο που έδωσε, βαδίζοντας στο εννιασύλλαβο μονοπάτι του Ελεύθερου Ανθρώπου. Κάπου στο τέρμα του μονοπατιού, θα τον περίμενε κι ο Kevin Barry. Για να υποδεχτούν μαζί τους άλλους οκτώ της αγχόνης ως τον Μάρτιο του 1957…

Η σύνδεση των δύο νεαρών αγωνιστών, Μιχαλάκη Καραολή και Kevin Barry, δεν πέρασε απαρατήρητη από την ιρλανδική κοινωνία (που, ακατάβλητη από τον μακρόχρονο αγώνα, την ίδια περίοδο διεξήγε νέα εκστρατεία στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας). Την 1η Νοεμβρίου 1956 (επέτειο θανάτου του Kevin Barry), περίπου διακόσιοι φοιτητές τίμησαν τη μνήμη του Ιρλανδού αγωνιστή στους δρόμους του Δουβλίνου. Μεταξύ των συνθημάτων που έφεραν οι διαδηλωτές, ξεχώριζε το σύνθημα του πανανθρώπινου αγώνα για Ελευθερία: «Barry for Ireland – Karaolis for Cyprus»*.

*Η φωτογραφία στην οποία διακρίνεται το συγκεκριμένο σύνθημα προέρχεται από το αρχείο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ, κρατουμένου στις βρετανικές φυλακές, Γιώργου Θ. Ιωάννου.

Υποψήφιος δρ. Ιστορίας: Μιχάλης Σταυρή

www.sigmalive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube