Weather Icon

Κατοχύρωση του «Μητέρα = Γυναίκα + Πατέρας = Άνδρας» στην Ουγγαρία

Κατοχύρωση του «Μητέρα = Γυναίκα + Πατέρας = Άνδρας» στην Ουγγαρία

Συνταγματική κατοχύρωση της χριστιανικής ερμηνείας του ρόλου των φύλων και απαγόρευση της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια προωθεί η ουγγρική κυβέρνηση. Στόχος της «η προστασία των παιδιών» από «νέες, μοντέρνες ιδεολογικές τάσεις στον Δυτικό κόσμο». Αντιδράσεις από οργανώσεις δικαιωματιστών. Οι «LGBT-free zones» στην Πολωνία και ο Μαγυάρος «Homo Christianus» στην Λεκάνη των Καρπαθίων.

Γράφει ο Δρ Λάμπρος Γ. Καούλλας

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κατέθεσε χθες Τρίτη νομοσχέδιο τροποποίησης του Συντάγματος που θα απαιτεί όπως τα παιδιά ανατρέφονται με μία χριστιανική ερμηνεία του ρόλου των φύλων.

Μητέρα = Γυναίκα + Πατέρας = Άνδρας

Σύμφωνα με χθεσινή ανταπόκριση του «Reuters», το νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή η Υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Judit Varga αναφέρει πως πρέπει να διασφαλίζεται στα παιδιά πως θα έχουν «ανατροφή βασισμένη στις αξίες που απορρέουν από την χριστιανική παράδοση της Ουγγαρίας». «Η βάση των οικογενειακών σχέσεων είναι ο γάμος», αναφέρει και υπογραμμίζει πως «η μητέρα είναι γυναίκα, ο πατέρας είναι άνδρας».

judit-Varga.jpg

Επίσης αναφέρει πως η Ουγγαρία «προστατεύει το δικαίωμα των παιδιών να έχουν την ταυτότητα φύλου (“gender identity”) με την οποία γεννήθηκαν». Η φρασεολογία της τροποποίησης βρίσκεται στην ίδια συχνότητα με την κυβερνητική εκστρατεία για απαγόρευση των διεμφυλικών ταυτοτήτων (“transgender identities”), σχολιάζει το «Reuters».

Προς δικαιολόγηση της συνταγματικής τροποποίησης, η ουγγρική κυβέρνηση ανέφερε πως ήταν αναγκαίο να προστατευθούν τα παιδιά «από νέες, μοντέρνες ιδεολογικές τάσεις στον Δυτικό κόσμο που απειλούν το δικαίωμα των παιδιών σε μια υγιή ανάπτυξη».

Όπως μεταδίδει σήμερα το «ΑΠΕ-ΜΠΕ», από τον Μάιο απαγορεύεται ήδη να καταγράφεται η αλλαγή φύλου στο ληξιαρχεία της Ουγγαρίας, χώρα-μέλους της ΕΕ.

Το νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε την ώρα που η Βουδαπέστη είναι αντίθετη στη σύνδεση της χορήγησης ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό της ευρωπαϊκής χάρτας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η οποία διασφαλίζει μεταξύ άλλων τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων και του φύλου, καταλήγει η αναφορά του «ΑΠΕ-ΜΠΕ».

Απαγόρευση υιοθεσίας από ομοφυλόφιλα ζευγάρια

Η ουγγρική κυβέρνηση πρότεινε επίσης νομοθεσία που θα απαγορεύει την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια που ανήκουν στο ίδιο φύλο. Η Υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε και αυτή την πρόταση στη Βουλή.

Ως έχουν σήμερα τα πράγματα, τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ουγγαρία μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά αν ο ένας εκ των δύο δηλώσει ελεύθερος.

Το «EuroNews» αναφέρει σήμερα πως «οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιγράφουν το προσχέδιο του νομοσχεδίου ως επίθεση και εκστρατεία κατά της LGBT κοινότητας».

EfKM_IRXoAohcpY.jpg

Η «Háttér Society», μια από τις παλαιότερες ΜΚΟ υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ που δραστηριοποιείται στην Ουγγαρία από το 1995, ανέφερε πως «δεν είναι τυχαία» η χρονική στιγμή που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση με σκοπό την άμλυνση των αντιδράσεων για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

«Οι προτάσεις είναι αυστηρά περιοριστικές, σε αντίθεση με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τέθηκαν στο τραπέζι στις ώρες που ακολούθησαν την επικύρωση από την βουλή της ειδικής νομικής τάξης», ανέφερε η ομάδα σύμφωνα με το «EuroNews». «Αυτή είναι μια στιγμή που τα μέσα για να εκφράσουν οι πολίτες τις απόψεις τους, όπως οι διαδηλώσεις, δεν επιτρέπονται», είπαν.

Απορρίπτοντας την έμφαση στις «παραδοσιακές αξίες» που επικαλείται η κυβέρνηση, η «Háttér Society» αναφέρει πως η απαγόρευση υιοθεσίας περιορίζει τις ευκαιρίες για τα παιδιά: «Περιοριζόντας την δυνατότητα υιοθεσίας σε παντρεμένα ζευγάρια μειώνεται ο αριθμός των δυνητικών θετών γονέων, συνεπώς αποτρέποντας παιδιά που έμειναν χωρίς γονείς από το να βρουν οικογένεια. Αρνούμαστε να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τους LGBT ανθρώπους ως πολιτικό παιχνίδι».

«LGBT-free zones»

Η «Háttér Society» βλέπει διασύνδεση της απόφασης της Ουγγαρίας με τις παρόμοιες πρωτοβουλίες που ανέλαβε τους περασμένους μήνες η πολωνική κυβέρνηση.

Ο συντηρητικός Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Πολωνίας Jaroslaw Kaczynski ανέφερε πως οι Πολωνοί δεν θα εξαναγκαστούν «να σταθούν κάτω από την σημαία με το ουράνιο τόξο» και θεωρεί πως η ομοφυλοφιλία απειλεί την πολωνική ταυτότητα, την ύπαρξη του έθνους και το ίδιο το πολωνικό κράτος.

fa04ac8b0ec8076919bb232967a0d76f.jpg

Δήμοι και περιοχές της Πολωνίας που αναλογούν περίπου στο 1/3 του εδάφους της χώρας αυτοανακηρύχθαν «LGBT-free zones» μέσα από ψηφίσματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με άρθρο της «New York Times» στις 30 Ιουλίου. Για αυτή τους τη στάση καταδικάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία, μέσω της Επιτρόπου Ισότητας Helena Dalli τους παγοποίησε όλα τα κονδύλια.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda μετείχε σε πορεία στην Βαρσοβία υπέρ της ιδέας της παροδοσιακής οικογένειας και κατά των εκτρώσεων. Σε προηγούμενες τοποθετήσεις του είπε πως η «ιδεολογία των LGBT» είναι χειρότερη από τον κομμουνισμό. Όπως μετέδωσε στις 14 Ιουνίου το «BBC», ο Duda είπε πως η γενιά των πατέρων του αγωνίστηκαν κατά της κομμουνιστικής ιδεολογίας για 40 χρόνια και «δεν πολέμησαν για να εμφανιστεί μια νέα ιδεολογία που είναι ακόμη πιο καταστροφική».

Στην Ουγγαρία έλαβαν χώρα διαδηλώσεις στήριξης των Πολωνών ΛΟΑΤΚΙ στις οποίες συμμετείχε και η «Háttér Society».

Όχι στην «προπαγάνδα του φύλου»

Όπως μετέδωσε στις 5 Νοεμβρίου το «Reuters», ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Zsolt Semjén πρότεινε όπως η Ουγγαρία κατοχυρώσει συνταγματικά απαγόρευση στην «προπαγάνδα των φύλων» (“gender propaganda”).

«Γιατί η προσωπική ζωή δεν είναι αρκετή (για τους ομοφυλόφιλους), γιατί θέλουν επίσημη αναγνώριση;» αναρωτήθηκε ο Semjén σε συνέντευξή του στο «Demokrata», περιοδικό που πρόσκειται στην συντηρητική ουγγρική κυβέρνηση.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός θεωρεί πως δεν πρέπει να επιτρέπεται στους ΛΟΑΤΚΙ να υιοθετούν παιδιά και πως δεν ισχύει για αυτούς η ιδέα της δημιουργίας οικογένειας. «Δεν πρέπει να αποκαλούνται οικογένεια διότι αυτό είναι μια ιερή έννοια», είπε. «Δεν πρέπει να υιοθετούν παιδιά διότι το δικαίωμα των παιδιών σε μια υγιή ανάπτυξη είναι ισχυρότερο από την ανάγκη των ομοφυλόφιλων ζευγαριών για παιδί».

zsolt-semjen.jpg

Οργανώσεις δικαιωματιστών αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός Viktor Orbán του κόμματος Fidesz, το οποίο έχει συμμαχήσει με το μικρότερο κόμμα KDNP (από το οποίο προέρχεται ο Semjén), «αύξησαν την εχθρότητά τους προς την LGBTQ κοινότητα μετά που κέρδισαν τρίτη θητεία το 2018», αναφέρει το «Reuters».

Τον Μάιο η κυβέρνηση απαγόρευσε την αλλαγή φύλου στα προσωπικά έγγραφα και θεωρεί ζήτημα τα παιδικά βιβλία που παρουσιάζουν θετικά την «διαφορετικότητα» (“diversity”).

«Οι κοινότητα των ομοφυλοφύλων ανησυχεί πως μπορεί να γίνει ο στόχος συγχρονισμένων πολιτικών επιθέσεων εν όψει των επόμενων εκλογών του 2022, όπως στην Πολωνία το κυβερνών κόμμα έκανε την αντίθεση στην “LGBT ιδεολογία” ένα σημαντικό ζήτημα στην πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία», επισημαίνεται.

Ο Semjén, σύμμαχος του Orbán για σχεδόν μια δεκαετία, είναι ο άνθρωπος που επικοινωνεί την ιδεολογία της κυβέρνησης με απήχηση στους θρησκευόμενους ψηφοφόρους, σημειώνει το «Reuters». Πολλές φορές οι δηλώσεις του προκάλεσαν, όπως το 2005 που δήλωσε σε κομματική συνάντηση πως οι φιλελεύθεροι αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά: «Αν θέλεις τον έφηβο γιο σου να έχει την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία με ένα μουσάτο γέρο, τότε ψήφισέ τους».

«Homo Christianus»

«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την ερώτηση για το ποιες αξίες πρέπει να καθοδηγούν τα παιδιά μας και την προσέγγισή σχετικά με την οικογένειά τους, την εθνικότητά τους, ακόμα και το ίδιό τους το φύλο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας σε σχολική εκδήλωση στο σχολείο και γυμνάσιο Rózsakerti Demjén István.

Όπως μετέδωσε στις 17 Οκτωβρίου η «Hungary Today», ο Orbán ανέφερε πως η χριστιανική ελευθερία «μας έδωσε το καθήκον να μεγαλώνουμε παιδιά ως Homo Christianus», αφοσιωμένα στην πίστη, στην οικογένεια, στο έθνος και στους συνανθρώπους τους.

orban.jpg

Μιλώντας μετά από πανηγυρική δοξολογία, ο Ούγγρος Πρωθπουργός είπε πως από την κρατική χρηματοδότηση εκκλησιαστικών σχολείων η χώρα ήδη απολαμβάνει τα οφέλη σε σχέση με «την εκπαίδευση και τον πολιτισμό όλων των Ούγγρων, όπως επίσης και για την φροντίδα των οικογενειών, των ευπαθών, των ηλικιωμένων, των φτωχών και των ασθενών».

Επίσης, η συνεργασία μεταξύ κράτους και εκκλησία βοήθησε «στο κτίσιμο του έθνους και των ουγγρικών κοινοτήτων εκτός συνόρων», ανέφερε και πρόσθεσε πως η γενιά του σήμερα έχει «τρία καθήκοντα»:

1) Την διαφύλαξη και την ανανέωση όλων όσων οι Μαγυάροι δημιούργησαν την τελευταία χιλιετία στην Πεδιάδα της Παννονίας («Λεκάνη των Καρπαθίων» ή «Honfoglalás» στα ουγγρικά) μετά την κατάκτησή της,

2) Την ανοικοδόμηση εκκλησιών των περασμένων αιώνων, σχολείων και κοινοτικών χώρων,

3) Την οικοδόμηση νέων εκκλησιών και σχολείων στην Ουγγαρία και πέραν των συνόρων της.

Η εκκλησία και το κράτος, πρόσθεσε, είναι ήταν σύμμαχοι «στο κτίσιμο μια ισχυρής γραμμής άμυνας για τη διαφύλαξης της επόμενης γενιάς ως Χριστιανών και ως Ούγγρων». Η σημερινή γενιά πρέπει να επιλέξει με προσοχή, είπε ο Πρωθυπουργός Orbán, «τι θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, στην διατήρηση των παραδόσεων που μας συνδέουν με τους Ούγγρους της προηγούμενης χιλιετίας». Υπέδειξε τα σχολεία ως τους πιο σημαντικούς χώρους όπου σφυρηλατείται η ουγγρική ταυτότητα.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube